Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Маркіна І.А. Методологічні питання ефективності діяльності підприємства /Маркіна І.А.// Економіка розвитку. – 2009. - №2

  2. Характеристика підприємства ВАТ «Херсонський маслозавод»// stockmarket@smida.gov.ua.

УДК 332.146.3

О.О НІКІТІН

ПОДАТЬ В.М. ст.викладач

Шляхи покращення розподілу і використання прибутку напідприємстві

У данній роботі ми говоримо про сутність прибутку, зв’язок між успішністю підприємства та вдалим використанням прибутку.Доцальне використання прибутку на ВАТ «ХКЗД».

Вступ. Прибуток являє собою кінцевий фінансовий результат господарської діяльності підприємства. Загальна економічна теорія визначає роль економіки так: „У реальній дійсності прибуток - кінцева мета і рушійний мотив товарного виробництва і ринкової економіки. Це головний стимул і основний показник ефективності будь-якого підприємства і фірми”. Досягнення високих результатів роботи підприємства припускає управління процесом формування, розподілу і використання прибутку. Управління включає аналіз прибутку, його планування і постійний пошук можливостей його збільшення.

Мета роботи – розкрити суть такого поняття як прибуток підприємства,показати фактори що впливають на його формування

Основний розділ. За українським законодавством отриманий чистий прибуток є власністю підприємства, розподіляється та використовується на його розсуд.

Права окремих керівників та виконавчих органів підприємства, його посадових осіб з прийняття рішень стосовно використання отриманого чистого прибутку фіксуються в статуті підприємства

Залучити засоби - одна сторона медалі. Друга - особливо важлива - використовувати грошові ресурси найбільше ефективно, оборотньо.

Принципове значення в розподілі чистого прибутку має досягнення оптимального співвідношення між фондом нагромадження і фондом споживання. Ці фонди умовні, безпосередньо на підприємстві вони не утворюються, а їхню величину можна встановити на підставі розрахунків використання прибутку на фінансування певних витрат чи заходів.

Прибуток відбиває кінцевий фінансовий результат. Разом з тим на величину прибутку, його динаміку впливають фактори, що як залежать, так і не залежні від зусиль підприємства. Практично поза сферою впливу підприємства знаходяться кон'юнктура ринку, рівень цін на споживані матеріально-сировинні і паливно-енергетичні ресурси, норми амортизаційних відрахувань тощо. Певною мірою залежать від підприємства такі фактори, як рівень цін на реалізовану продукцію і заробітну плату, рівень господарювання, компетентність керівництва і менеджерів, конкурентноздатність продукції, організація виробництва і праці, його продуктивність, стан і ефективність виробничого і фінансового планування.

Перераховані фактори впливають на прибуток не прямо, а через обсяг реалізованої продукції і собівартість, тому для з'ясування кінцевого фінансового результату необхідно зіставити вартість обсягу реалізованої продукції і вартість витрат і ресурсів, використовуваних у виробництві.

Прибуток також має стимулюючу функцію. Його зміст полягає в тому, що він одночасно є фінансовим результатом і основним елементом фінансових ресурсів підприємства. Реальне забезпечення принципу самофінансування визначається отриманим прибутком. Частка чистого прибутку, що залишилася в розпорядженні підприємства після сплати податків і інших обов'язкових платежів, повинна бути достатньою для фінансування розширення виробничої діяльності, науково-технічного і соціального розвитку підприємства, матеріального заохочення працівників і майстерність менеджерів підприємства виявляється в тому, щоб таким чином організувати процес управління та розподілу прибутку підприємства, який забезпечить досягнення перелічених вище цілей.Я проходив практику на «Херсонському заводі карданних валів» з власним капіталом 150,174.0 тис. грн.. Чистий прибуток в минулому році склав 10,0 тис. грн.

Повна собівартість реалізованої продукції за грудень місяць 2010 року - 82684,3 тис. грн. ,це більше ніж в грудні 2009 на 5.5 % . Інші показники ,що характеризують прибутковість та рентабельність підприємства лишаються на тому ж рівні . Підприємство має постійних покупців , що потребують певну кількість деталей кожен рік,є і окремі замовлення котрі обумовлюють певну розмитість рівня прибутку.

Висновки. Отже процес управління прибутком на підприємстві правильніше було б назвати процесом управлінням подальшого підприємства на ринку. Вибір між нагромадженням і споживанням є основним питання від якого слід відштовхуватись при розподілі прибутку. Україна наближається до вступу в зону «вільної торгівлі» . Саме тому нашому підприємству важливо правильно розподіляти прибуток,щоб існувати у майбутньому