Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Литвиненко Я.В. Маркетингова цінова політика підприємства та напрямки її удосконалення в сучасних умовах розвитку економіки України. // Економічний простір. – 2008. – №15. – С 231 – 237.

2. Бутенко Н.В. Основи маркетингу: навчальний посібник. – К.: Видавництво–поліграфічний центр «Київський університет», 2004. – 140 с.

3. Дугіна С. І. Маркетингова цінова політика: Навч. посібник. — К.: КНЕУ, 2005. — 393 с.

УДК:336.226.

ТАРАСЮК А.В.

КОЛЕСНІКОВА Т.А.

Роль податку на прибуток підприємства у формуванні дохідної частини буджету україни

Податок на прибуток підприємств є основою податкової системи. Джерело формування бюджету України є податки, в тому числі і податок на прибуток підприємств.

Вступ. Податок на прибуток підприємств — один із найважливіших по­датків. Разом з податком на доходи фізичних осіб та податком на до­дану вартість податок на прибуток є основою податкової системи. Він використовується як засіб для реалізації стабілізаційної політики у державі та її структурної перебудови.

Податкові надходження служать важливою формою перероз­поділу валового внутрішнього продукту і забезпечують мобілізацію майже три чверті доходів бюджетів України. Найбільшу частку податкових надходжень до бюджетів становлять податки на доходи, податки на прибуток. Тому тема дослідження є актуальною.

Основна частина. Кожна держава для виконання своїх функцій повинна мати відповідні кошти, які концентруються в державному бюджеті та інших централізованих фондах. Джерелами формування цих коштів можуть бути власні доходи держави, які вона одержує від виробничої та інших форм діяльності або у вигляді надходжень платежів за ресурси, що згідно з діючим законодавством належать державі1.

Податок на прибуток підприємств обчислюється із суми скоригованого валового доходу, валових витрат виробництва й обігу, а також нарахованих амортизаційних відрахувань.

Валовий дохід — це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Платниками податку на прибуток підприємств є резиденти та нерезиденти.

До числа резидентів відносяться:

- суб’єкти господарювання – юридичні  особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами;

- управління залізниці, яке отримує прибуток від основної діяльності залізничного транспорту. Перелік робіт та послуг, що належать до основної діяльності залізничного транспорту, визначається Кабінетом Міністрів України;

- підприємства залізничного транспорту та їх структурні підрозділи, які отримують прибуток від неосновної діяльності залізничного транспорту;

- неприбуткові установи та організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та доходів, що підлягають оподаткуванню.

До числа нерезидентів відносять:

- юридичні особи, що створені в будь-якій організаційно-правовій формі, та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;

- постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи із джерелом походження з України або виконують агентські (представницькі) та інші функції стосовно таких нерезидентів чи їх засновників.

У ІІІ розділі Податкового кодексу України «Податок на прибуток підприємств», в статті 151 «Ставки податку» сказано, що основна ставка податку становить 16%. Однак на перехідний період ставка встановлюється в таких розмірах:

  • з 1 квітня 2011 року по 31 грудня 2011 року включно - 23 відсотки;

  • з 1 січня 2012 року по 31 грудня 2012 року включно - 21 відсоток;

  • з 1 січня 2013 року по 31 грудня 2013 року включно - 19 відсотків;

  • з 1 січня 2014 року - 16 відсотків.

За ставкою 0% прибутку від страхової діяльності юридичних осіб у випадках, встановлених пунктом 156.2 статті 156 ІІІ розділу. за ставками 0, 4, 6, 12, 15 і 20 відсотків доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених статтею 160 ІІІ розділу3.

Платник податку зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, протягом десяти календарних днів, наступних за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Законом для подання податкової декларації.

Штрафні санкції за порушення податкового законодавства накладаються на платника податків у розмірах, визначених законодавством.

Висновок. Проведене дослідження дає можливість зробити висновок, що зміна ставки податку на прибуток підприємств суттєво вплине на формування дохідної частини бюджету країни. Так, як податок на прибуток підприємств має не останнє місце у формуванні дохідної частини бюджету України.