Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Бреус С.В. Аналіз інноваційної діяльності промислових підприємств України // Актуальні проблеми економіки.- 2004.- № 5.- C.121-129

УДК 336.5.02

С.В. УСТІНОВ

Д.О. КАРЛЮКА

Підвищення трудового потенціалу тов «інвест-сервіс»

Вступ. В ринкових умовах господарювання істотно зростає роль трудових ресурсів. Вдало підібрати колектив працівників - важливе завдання кожного керівника, підприємця, відповідної кадрової служби підприємства, фірми.

Актуальність теми обумовлена тим, що в даний час трудовий потенціал є визначальним в ефективності господарювання і конкурентної переваги на ринку для підприємства. Аналіз способів управління трудовим потенціалом дає можливість підприємству істотно збільшити ефективність праці.

Метою роботи є вивчення основних теоретичних положень формування і використання трудового потенціалу підприємства, проведення на прикладі ТОВ «Інвест-Сервіс» аналізу процесу управління трудовим потенціалом.

Основна частина. Трудовий потенціал – це сукупна суспільна здібність до праці, потенційна дієздатність суспільства, його ресурси праці. Але поняття «трудовий потенціал» значно ширше поняття «трудові ресурси». Якщо до складу останнього входять тільки люди працездатні по певних формальних ознаках, то поняття «трудовий потенціал» охоплює і тих, хто ще тільки готується до ефективної трудової діяльності (діти), і тих, хто вже вийшов з сфери зайнятості (пенсіонери). Трудовий потенціал і механізм його формування який характеризується кількісними і якісними факторами, тобто може розглядатись як соціально-економічна, так і обліково-статична категорія фактори які впливають на трудовий потенціал.

Як складне структурне соціально-економічне утворення, трудовий потенціал організації містить такі компоненти: кадровий, професійний, кваліфікаційний, організаційний. Цей поділ має умовний, а не абсолютний характер і призначений чіткіше визначити ступінь цілеспрямованого впливу на ту чи іншу групу факторів, що формує кожну зі складових трудового потенціалу організації.

Оцінка трудового потенціалу підприємства має відбуватися на основі економічних оцінок здібностей людей створювати певний дохід. Чим вища індивідуальна продуктивність праці працівника і триваліший період його діяльності, тим більший він приносить дохід і є більшою цінністю для підприємства.

ТОВ «Інвест-Сервіс» створено в 1992 році. Колектив складає 93 чоловіка.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвест-Сервіс» представляє собою комплекс, до якого належать готель, бар, супермаркет, станції сервісного технічного обслуговування. Підприємство займається 16 видами діяльності, з яких самі пріоритетні напрямки – роздрібна торгівля пального та газу. Товариство має в Херсонскій області 5 бензинових та 4 газових заправки (Голопристанський, Скадовський, Цюрупинський, Білозерський райони та м. Херсон). У підприємства є транспортний парк, стоянка для зберігання транспортних засобів. 100 гектар земельних площь, де сіють зернові культури та вирощують виноград. ТОВ «Інвест-Сервіс» надає транспортні послуги для перевезення паливно-мастильних матеріалів та інших вантажів. Аналіз основних показників фінансової діяльності ТОВ «Інвест-Сервіс» за 2009-2010 р.р. наведено у таблиці 1.

За останній рік дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) зросла на 13 млн. грн. при зменшенні прибутку до 0,31 млн.грн.

Таблиця 1

Аналіз основних показників фінансової діяльності ТОВ «Інвест-Сервіс» за 2009-2010 р.р.,

Показники

Звітні роки

Відхилення (+,-)

2010 р. до

2008

2009

2010

2008

2009

Дохід (виручка) від

реалізації продукції (товарів, робіт,

послуг)

25,58

51,574

64,37

38,79

12,796

Непрямі податки та інші вирахування з доходу, тис. грн.

-

-

10,73

10,73

10,73

Чистий дохід

(виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт,

послуг), млн. грн.

25,58

51,574

53,64

28,06

2,066

Інші операційні доходи, млн. грн.

-

-

1,6

1,6

1,6

Разом чисті доходи, млн. грн.

25,58

51,574

53,80

28,22

2,226

Разом витрати (в т.ч. податок на прибуток), млн. грн.

15,03

45,74

53,49

38,46

7,75

Чистий прибуток (збиток), млн. грн.

10,55

5,83

0,31

-10,24

-5,52

Аналіз внутрішнього середовища ТОВ «Інвест-Сервіс» показав, що по більшості стратегічних позицій стан ТОВ «Інвест-Сервіс» сильний, окремі недоліки мають мотиваційні складові та в зв’язку цим низька кваліфікація працівників.

Аналіз кадрового складу за освітніми та віковими характеристиками показує,що основна маса працівників немає вищої освіти, але має досить тривалий строк роботи на даному підприємстві майже 88% попрацювали на підприємстві понад 10 років.

Підвищення трудового потенціалу підприємства можливе за рахунок покращення мотивації праці адже згідно опитувань проведених на підприємстві (таблиця 8) 59% незадоволені рівнем заробітної плати

Як частина загальної стратегії підвищення трудового потенціалу пропонується застосовувати мотиваційні чинники. При цьому важливу роль відіграє одночасне обчислення при розподілі посадових окладів як загальної кількості задач, технологічно приписаних посаді співробітника, так і їх категорії складності. Негативним же наслідком такого підходу до розрахунків посадових окладів може вважатися стимульоване бажання керівників підрозділів зафіксувати за своїми працівниками недоцільно велику кількість задач чи закріпити за співробітником як можна більшу кількість задач найвищої категорії складності..

Висновок. Аналіз показав, що ТОВ «Інвест-Сервіс» має найкращі показники ефективності використання трудового потенціалу серед підприємств, з якими порівнювалося. Але бажано вносити необхідні зміни в трудову політику підприємства такі, як: удосконалення загального управління персоналом; удосконалення системи планування і прогнозування; розроблення ефективної системи організації на деяких ділянках; розроблення кращої системи мотивації персоналу.