Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Васильков В.Г. Організація виробництва: Навч.посібник. / В.Г. Васильков– К.: КНЕУ, 2003. – 524 с.

УДК 339.747

А.В. ВОЛКОВА

С.А. ЛАТКІНА

Підвищення рентабельності виробництва в сучасних умовах господарювання

У роботі проведено дослідження проблеми підвищення рентабельності виробництва, як відносного показника ефективності діяльності підприємства.

Вступ. Актуальність теми випускної роботи обумовлена тим, що для кінцевого висновку про рівень ефективності роботи підприємства, отриманий прибуток необхідно порівняти з понесеними витратами. Співвідношення прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність. У найширшому, найзагальнішому понятті рентабельність означає прибутковість або доходність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих видів її; доходність підприємств, організацій, установ у цілому як суб'єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки.

Метою роботи є вивчення й застосування на практиці теоретичних знань, сучасних методів економічних досліджень рентабельності підприємства й аналізу результатів економічної діяльності. А також, використання даних аналізу для рекомендації прийняття практичних заходів, з метою підвищення прибутку підприємства.

Основний розділ. Для детального аналізу роботи підприємства необхідно розглянути наступні питання:

1. Теоретичні аспекти визначення рентабельності в сучасних умовах господарювання.

2. Аналіз господарської діяльності підприємства ТОВ «Судносервіс».

3. Підвищення рентабельності діяльності підприємства в сучасних умовах господарювання.

Розглянуті питання в даній роботі пов’язані з поняттям і видами рентабельності продукції, плануванням собівартості продукції підприємства та сучасні методи створення конкурентних переваг по управлінню витратами. Підприємство займається проведенням закупок зерна, олiйних та iнших культур, насiння та їх зберігання; здiйснення торговельно-закупiвельної, торговельно-посередницької діяльності; надання послуг з приймання, сушiння, очищення та зберiгання зернових, олiйних та iнших культур; виробництво та реалiзацiя борошна, гранулювання висiвок. ТОВ "Судносервіс" має можливiсть вiдвантажувати та приймати продукцiю автомобiльним, залiзничним транспортом. Для забезпечення роботи млина та експорту товарiв пiдприємство купує зерновi та технiчнi культури у всiх регiонах України.

Проаналізувано фінансові документи, з яких можна зробити висновок, що прибуток від операційної діяльності збільшився на 4983,9 тис. грн., в порівнянні з 2008 роком – на 4805,5 тис.грн., що говорить, про досить стабільну фінансову господарську діяльність. Зростання собівартості в 2010 році відбулося на 50496,7 тис. грн. у порівнянні з 2009 роком при цьому спостерігається зростання виручки від реалізації продукції на 77643,3 тис. грн. Загалом за 2010 рік підприємство одержало прибуток в розмірі 2613,4 тис. грн., хоча в 2008-2009 роках діяльність ТОВ «Судносервіс» була менш успішною і склала відповідно -1520; -824,5тис. грн. збитку.

Проведено операційний аналіз, який тісно пов'язаний з розрахунком виробничого (оперативного) важеля, розрахунок показав, що на ТОВ «Судносервіс» при господарській діяльності млина величина валового прибутку збільшилась в 2010 році на 10939,59 грн. При розрахунку операційного важелю була визначена дія операційного важеля, яка полягає в тому, що будь-яка зміна ви¬ручки від реалізації завжди викликає більш сильну зміну прибутку. Тобто, якщо спрогнозувати збільшення обсягу виручки на 10%, то прогнозований прибуток збільшився б в порівнянні з фактом 2010 року на 14,16% і склав би 1279,34 тис.грн. (1,1416*1120658,5 грн.). Поріг рентабельності в 2010 році вищий в порівнянні з 2009 роком на 62181,16 грн. Тобто, підприємство може знижувати свої обсяги виробництва до точки беззбитковості в розмірі 1281374,22 грн. без ризику понести збитки від господарської діяльності.

Висновки. Розглянуто заходи які сприяють завантаженню виробничих потужностей. Вони розроблені на підставі аналізу роботи основних підрозділів за попередні роки з урахуванням можливостей реалізації продукції, робіт, послуг. Заплановано введення в експлуатацію норійної вежі продуктивністю 350 т/годину; заміна бічної й поздовжньої платформи автомобіле вивантажувача №4; ремонт опор і галереї подачі зерна з елеватора на млин; технічне озброєння зерноочисного й розмольного відділень млина; благоустрій залізно-дорожніх шляхів.З перелічених запланованих заходів було розглянуто вплив одного з проведених міроприємств - це введення в експлуатацію норійної вежі на суму 500,0 тис. грн.. Їх введення в виробничий процес приведе до загального збільшення потужностей зерноперевалки і складе 800 тис. т на рік. В даній ситуації є перспективним введення даної вежі.