Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

1. Васильков В.Г. Організація виробництва: Навч.посібник. / В.Г. Васильков– К.: КНЕУ, 2003. – 524 с.

2. Шваб Л.І. Економіка підприємства : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів./ Л.І. Шваб - К.: Каравела, 2004. - 568с.

УДК 339.747

К.О. МАЗУРЕНКО

С.А. ЛАТКІНА

Шляхи підвищення прибутку підприємства в сучасних умовах господарювання

У роботі проведено дослідження проблеми підвищення прибутку, як показника ефективності діяльності підприємства, факторів, що впливають на величину прибутку на транспортному ринку України.

Вступ. Актуальність теми випускної роботи обумовлена тим, що прибуток є найважливішим показником роботи підприємства, а збільшення прибутковості – першочергова мета його діяльності. Прибуток не тільки синтезує всі сторони діяльності підприємства, а і наочно відображає ефективність його діяльності: зміну доходів, величину витрат, рівень використання ресурсів у процесі виробничої діяльності.

метою роботи є вивчення й застосування на практиці теоретичних знань, сучасних методів економічних досліджень прибутку підприємства й аналізу результатів економічної діяльності. А також, використання даних аналізу для рекомендації прийняття практичних заходів, з метою підвищення прибутку підприємства.

Основний розділ. Для детального аналізу роботи підприємства необхідно розглянути наступні питання:

  1. значення удосконалення формування прибутку підприємства в сучасних умовах.

  2. Аналіз формування прибутку на ТОВ „Югтранс”.

  3. шляхи підвищення прибутку підприємства в сучасних умовах господарювання.

Прибуток - це грошове вираження основної частини накопичень, створюваних підприємствами будь-якої форми власності. Як економічна категорія він характеризує фінансовий результат підприємницької діяльності. Прибуток є показником, що найбільше повно відбиває ефективність виробництва, обсяг і якість виробленої продукції, стан продуктивності праці, рівень собівартості. Разом з тим прибуток впливає на зміцнення комерційного розрахунку, інтенсифікацію виробництва при будь-якій формі власності. В умовах ринкових відносин підприємство повинне прагнути до одержання максимального прибутку, тобто до такого його рівня, що дозволяв би підприємству не тільки міцно утримувати позиції збуту на ринку своєї продукції, але і забезпечувати динамічний розвиток його виробництва в умовах конкуренції. Це обумовлює стратегію збільшення прибутковості.

Розглянуто факторний аналіз прибутку і зроблено висновок, що планувалося підвищення тарифів на перевезення. Обладміністрація мала намір погодити підвищення тарифу автотранспортних підприємств на приміські перевезення на 28,5% - до 0,18 грн. за 1 км проїзду пасажирів і на міжміські внутрішньообласні перевезення - на 25% - до 0,20 грн. за 1 км проїзду пасажирів, але цього не відбулося. Тому можна розглянути резерв збільшення суми прибутку за рахунок збільшення обсягів приміських перевезень пасажирів на 0,78 тис.грн, та об’єму міжміських внутрішньо обласних перевезень на 2,46 тис.грн. зменшення прибутку на 7,25 тис. грн. відбулося за рахунок зниження тарифу на приміські перевезення на 32,12 тис. грн. негативний вплив зміни факторів не змогло компенсувати підвищення обсягів перевезення пасажирів в розмірі 0,78 тис. грн. зменшення прибутку на 7,48 тис. грн. по міжміських внутрішньо обласних перевезеннях відбулося за рахунок зниження тарифу на 39,76 тис. грн., та за рахунок зниження собівартості на 29,82 тис. грн.. негативний вплив зміни цих факторів не змогло компенсувати підвищення обсягів перевезення пасажирів в розмірі 2,46 тис. грн.

Важливою задачею кожного господарюючого суб'єкта - одержати більше прибутку при найменших витратах шляхом дотримання строгого режиму економії у витраті засобів і найбільш ефективного їхнього використання.

Висновки. Підприємство пасажирських автоперевезень має ряд проблем, головними з яких виявились такі: низький рівень платоспроможності населення; відсутність державної системи компенсації перевізникам витрат, пов’язаних з безкоштовним перевезенням пільгових категорій населення; цінові обмеження в наслідок державного регулювання тарифів на автопослуги; відсутність ефективного механізму інвестування в технічне переобладнання та модернізацію рухомого складу автотранспортних підприємств тощо.

Проблема з якою стикаються багато автопідприємств це оновлення автопарку, найбільш реальним шляхом оновлення та поповнення технічної бази автотранспортних підприємств може виявитись фінансовий лізинг, що й було розглянуто в проектній частині роботи.