Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОБЛЕМИ ЕКОНОМІКИ ПІДПРИЄМСТВ ХЕРСОНСЬКОГО РЕГ....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Література

  1. Александров І. О. Економічна безпека: трактування, поняття, класифікація / І. О. Александров, О. В. Половян // Теоретичні та прикладні питання економіки. – К.: КНУ ім. Т.Шевченка, – 2004. – Вип. 4. – С. 77– 84.

УДК 658.152

Ю.В.ПОЛЯКОВА

Оцінка інвестиційних ресурсів розвитку підприємства

Проведено аналіз інвестиційного проекту підприємства, визначена його ефективність та запропоновано вдосконалення інвестиційного проекту для підвищення ефективності діяльності підприємства.

Вступ. Будь-яке інвестиційне рішення вимагає серйозного обґрунтування його ефективності. Алгоритм такого обґрунтування включається в поняття інвестиційного проектування, тому сам інвестиційний проект є інструментом фінансування.

Мета роботи – аналіз існуючого на підприємстві інвестиційного проекту, його ефективність та розробка більш вдосконаленого та ефективнішого інвестиційного проекту.

Основна частина. Для досягнення поставленої мети необхідно розглянути наступні питання: сутність інвестиційної діяльності підприємства; аналіз інвестиційного проекту підприємства ТОВ « Плодоовочевий комбінат Херсон» та джерел його інвестування; запропонування та обґрунтування більш ефективнішого інвестиційного проекту.

ТОВ "Плодоовочевий комбінат "Херсон" входить до корпорації „Рідна марка”, що є однією з українських компаній, які випускають різноманітні продукти харчування під однойменною торговою маркою. Спеціалізацією комбінату є виробництво традиційних та інноваційних продуктів харчування   та напоїв.

Підприємством було розроблено інвестиційний проект купівлі такого устаткування, як комплект запасних частин для наповнювача програми соків, водооборотне постачання, томатно-соковий комбайн, що повинно справитись з плановим випуском продукції, забезпечити ріст обсягу виробленої продукції, спостерігатиметься економія людино-годин.

Для реалізації цього проекту ВАТ «Райффайзен банк «Аваль» запропонував кредит з умовами, щоб ліквідність підприємства була більше 0,5.

Зробили розрахунки для визначення, чи є підприємство ліквідним. Розрахунки показали, що ліквідність дорівнює 0,5. Щоб зрозуміти чи є вигідним цей проект, розрахували чистий приведений дохід, індекс рентабельності, внутрішню норму окупності, чисту термінальну вартість, визначили продисконтований період окупності і зробили висновок, що проект є вигідним.

По цьому проекту було зроблено висновок, що чистий приведений дохід дорівнює 27002,24 грн. , а це свідчить про те, що поточна вартість майбутніх грошових потоків складе 27002,24 грн. Продисконтований період окупності склав 3,65 роки і показує період за який буде відшкодована сума інвестицій. Чиста термінальна вартість дорівнює 443133 тис.грн., що більше 0. А це свідчить про ефективність даного проекту, тобто на таку суму доходи від інвестицій проекту приведені на кінець реалізації цього проекту перевищують витрати на проект приведений на той самий час. Термін окупності склав 6,38 років. Розрахунки по першому проекті приведені у таблиці 1.

Показник

Результат

Чистий приведений дохід ЧПД 27,5%

27002,24

Чистий приведений дохід ЧПД 90%

-131082,93

Внутрішня норма доходності ВНД

38,18%

Термін окупності Ток

6,38

Індекс доходності Ір 27,5%

1,04

Індекс доходності Ір 90%

0,76

і

0,38

Чиста термінальна вартість NTV

4431338 грн.

Таблиця 1

Розрахунки першого проекту

Але, незважаючи на привабливий прогноз і ефективність від впровадження інвестиційного проекту, було здійснено пошук іншого устаткування, яке б мало меншу вартість, принесло більший прибуток, було б ефективнішим та мало менший термін окупності.

Розробивши новий інвестиційний проект, замінили придбання водооборотного постачання автоклавів на придбання вакуумного насосу, що виконує ті ж функції, та має меншу вартість.

Зробивши повні розрахунки, побачили, що перший проект має перевагу тільки в тому, що термін служби устаткування більший ніж у другому проекті. А якщо говорити про індекс рентабельності, то у другому проекті він вище ніж у першому проекті. Також, розрахували чистий приведений дохід, який дорівнює 224655,75 грн. і значно більший ніж у першому проекті. Термін окупності у другому проекті дорівнює лише 3,67 роки ,а це на 2 роки менше ніж у першому проекті. Розрахунки другого проекту наведені в таблиці 2.

Таблиця 2

Розрахунки другого проекту

Чистий приведений дохід ЧПД 27,5%

224655,75

Чистий приведений дохід ЧПД 90%

-83809,047

Внутрішня норма доходності ВНД

73,02 %

Термін окупності Ток

3,67

Індекс

доходності

Ір 27,5%

1,198

Індекс доходності Ір 90%

0,45

і

0,38

Чиста термінальна вартість NTV

831579,7 грн.

Висновки. Вкладання грошей в другий інвестиційний проект цілком доцільно і більш ефективніше, тому що в результаті реалізації інвестиційного проекту буде отримано прибуток досить великий, порівняно з першим проектом.