Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

2.4. Елементи, що впливають на оцнку результатiв дiяльності підприємства

Основнi елементи, що впливають на результати дiяльностi пiдприємства — це доходи i витрати. Вони виникають у процесi здiйснення господарської дiяльностi пiдприємства.

Доходи — це збiльшення економiчних вигiд у виглядi надходження активiв або зменшеняя зобов’язань, якi приводять до зростання власного капiталу (крiм зростання капiталу за рахунок внесків власникiв). Наприклад, вiдвантаження готової продукцiї i визнання дебiторськоiї заборгованостi та доходу вiд реалiзацiї. Активи пiдприємства при цьому зростають, тому що готова продукцiя вiдображається за балансом за собiвартiстю виготовленої, а сума дебiторської заборгованостi додатково включає прибуток та податки, що входять до цiни реалiзовано продукції.

Дохiд, що виникає на пiдприємствi, може бути отриманий внаслiдок:

  • реалiзацiї продукцiї, товарiв, робiт i послуг;

  • погашення зобов’язань (прострочених);

  • реалiзації необоротних активiв;

  • переоцiнки необоротних активiв;

  • змiни курсу валют;

  • використання активiв пiдприємства (дивiденди, роялтi, вiдсотки);

  • отримання вiдшкодувань збиткiв вiд надзвичайних подiй.

Дохiд може бути реалiзований та нереалiзований. Дохiд вiд реалiзацiї (реалiзований) вiдображається за умови переходу права власностi вiд продавця до покупця. Цiна реалiзацiї є мiрою величини доходу, який повинен визнаватись пiдприємством без урахування наданих знижок. Нереалiзованим е дохiд, що виникае при уточненнi оцiнки активiв та зобов’язань пiдприемства. Реалiзованi та нереалiзованi доходи вiдображаються в облiку та звiтностi окремо.

Витрати — зменшення економiчних вигiд у виглядi вибуття активiв або збiльшення зобов’язань, якi призводять до зменшеняя власного капiталу (за винятком зменшення капiталу за рахунок його вилучення або розподiлу власниками). Витрати найчастiше виступають у формi вибуття активiв (вибуття виробничих запасiв зi складу, вiдвантаженяя з пiдприємства готової продукцiї чи товарiв) або їх амортизації (необоротнi). Наприклад, при виготовленнi продукцiї пiдприємство використовує такi активи: матерiали, малоцiннi та швидкозношуванi предмети, основнi засоби та нематерiальнi активи (витрати вiдображаються у виглядi нарахованої амортизацiї звiтного перiоду); нараховує заробiтну плату робiтникам тощо. Наведенi витрати включаються до собiвартостi реалiзованої продукцiї. Призводять до зменшення економiчних вигiд i за змiстом не вiдрiзняються вiд iнших витрат збитки. Збитки можуть виникати при зменшеннi обмiнного курсу iноземної валюти за активами чи її зростаннi за зобов’язаннями (позики банку), в результатi стихiйного лиха (повенi, пожежi, землетрусу) чи техногенних аварiй, переоцiнки (уцiнки) активiв тощо. При порiвняннi доходiв та витрат визначають результат дiяльностi пiдприємства. Якщо доходи перевищують витрати, пiдприемство отримує прибуток, при перевищеннi витрат над доходами — збиток (мал. 2.3). У випадку рiвностi доходiв та витрат пiдприємство оперуе у точцi рiвноваги.

При визначенні фінансового результату діяльності підприємства використовують модель:

ПРИБУТОК = ДОХОДИ – ВИТРАТИ.

Більшість підприємств сплачують з визначеної суми прибутку податки і отримують чистий прибуток, який використовується власниками чи за їх рішенням ре інвестується в підприємство.