Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

3. Вивчення потреби в майнi, його структурi та яапрямках формуваняя.

Для забезпеченая безперебiйноТ та ефективноТ дiяльностi пiдгiрисмство повинно мати певну кiлькiсть майна. За його нестачi можугь бути перерви в процесах виробництва чи торгiвлi, що призводить до додаткових затрат. Наприклад, пiдприемство займаеться виробництвом морозива, однак його виробничих потужностей недостатньо, щоб задовольнити потреби споживачiв у теплу пору року. В результатi частину ринку захоплюють конкуренти, до продукцiї яких споживачi поступово звикають. Пiдприемство зазнас безсумнiвних втрат. При цьому зайве нагромадження майна також не корисне на пiдприемствi, оскiльки, по-перше, вилучаються обiговi кошти на його придбання; по - друге, з’являються додатковi витрати на його обслуговування. Облік повинен давати вiдповiдi на питания: скiльки i яких потрiбно пiдприсмству основних засобiв, запасiв, грошей? чи слiд для х придбання користуватись позиками? якими е борги iнших пiдгiриемств перед даним на назначений момент i скiльки воно заборгувало? Яким є рiвень механiзацiї та автоматизацiї виробництва та ефект вiд їх запровадження?

4. Забезпечення iнших iнформацiйних нотреб користувачiв.

Інформацiя, отримана з бухгалтерського облiку, також може використовуватись для:

  • оцiнки якостi управління пiдприемством та його пiдроздiлами;

  • оцiнки здатностi пiдприемства своечасно виконувати свої зобов’язання;

  • визначення забезпеченостi виконання зобов’язань пiдприемства;

  • визначення суми дивiдендiв, що пiдлягають розподiлу;

  • регулювання дiяльностi підприємства.

1.2. Користувачі облiкової інформації

Бухгалтерський облiк орiентуеться передусiм на потреби в облiковiй iнформацiї користувачiв. Iнформацiя, що зберiгасться в системi бухгалтерського, облiку е вiдкритою для широкого кола користувачiв, яких можна згрупувати виходячи з їхнiх iнформацiйних потреб (табл. 1.1).

Групування користувачів облікової інформації та їхні інформаційні потреби

Таблиця 1.1

Користувачі

Інформаційні потреби

Акціонери, власники

Фінансові результати діяльності підприємства. Можливість повернення суми інвестицій

Постач. та кредитори

Можливість своєчасної сплати відсотків за позиками. Своечасне повернення суми позик.

Працівники

Стабільність діяльності підприємства. Збереження робочих місць, заробітної плати, соціальні гарантії.

Замовники

Своєчасне виконання замовлень за визначеною якістю та цінами.

Уряд

Державне регулювання економіки. Своєчасність і повнота сплати податків.

Громадські організації

Вплив діяльності підприємства на навколишнє середовище, вирішення підприємством соціальних проблем працівників.

Рiзнi групи користувачiв облiкової iнформацiї мають рiзнi потреби в її обсязi, зiмсг, деталiзацiї та групуваннi показникiв. Такi вiдмiнностi iснують також у межах кожної з груп. Наприклад, дрiбнi акцiонери найчастiше зацгкавленi в iнформацій про розподiл дивідендiв та можливiсть їх отримания; власникiв частiше цiкавить iнформацiя про умови та можливiсть iнвестування з метою укрупнения придбаних пакетiв акцiй та отримання контролю над пiдприемством; окремих замовникiв цiкавить якiсть i швидкiсть виконання замовлень, iнших — якiсть i цiна та iн.

Iнформацiею про результати дiяльності, фiнансовий стан пiдприсмства та його змiни користувачiв забезпечують фiнансовi звiти. Багато пiдприемств публiкують свій рiчний фiнансовий звiт. Обов’язковим е опублiкування рiчного звiту в засобах масової iнформації тиражем не меньше нiж 10 000 екземплярiв для вiдкритих акцiонерних товариств, фiнансових посередникiв: банкiв, iнвестицiйних компанiй та iнщих учасникiв фондового ринку. З метою забезпечення бiльшої довiри до фiнансових звiтiв, що публiкуються, вони перевiряються аудиторами, якi складають висновки про фiнансовий стан пiдприемств та перспективи їх дiяльностi.

Для задоволення повною мiрою всiх iнформацiйних потреб користувачiв у облiковiй iнформації слiд складати цiльовi фiнансовi звiти, розрахованi на окремi групи користувачiв, або вибрати основну групу, на яку слiд орiентуватись при складаннi i поданнi фiнансової звiтностi.

Видiлення серед перелiчених груп користувачiв основної, на яку слiд орiентуватись при складаннi фiнансової звiтностi та визначеннi точних iнформацiйних потреб в її межах, е складною проблемою. Перевагу в даному випадку слiд надавати зовнiшним користувачам, якi мають обмежений доступ до облiкової нформацiї задовольняються викладеною у фiнансовiй звiтностi. При цьому в бiльшостi країн орiентацiї здiйснюсться на iнвесторiв та кредиторiв, в низцi країн орiснтуються на потреби в iнформації урядових структур.

Вирiшенням названої проблеми е розширення обсягу та ступеня деталiзацiї iнформацii у звiтi, який одночасно задовольняе iнтереси всiх труп користувачiв облiкової iнформацiї. Однак обсяг фiнансовоiї звiтностi, як правило, с обмеженим, тому подати всю iнформацiю, яка необхiдна користувачам, досить складно. Окрiм того, зайва з погляду окремих користувачiв iнформацiя може утруднити її розумiняя фiнансової звiтностi.

У зв‘язку з цим обсяг, групування, роэкриття та подання iнформацiї у фiнансовiй звiтностi слiд здiйснювати’ з урахуванням iнтересiв бiльшостi користувачiв облiково iнформацй.