Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

Розділ 4 фінансова звітність підприємства

4.1. Компоненти фінансових звітів, їх призначення та подання

Фінансова звітність є систематизованим відображенням фінансового стану, операцій та подій, що відбулись за звітний період, та їх наслідків. Підприємствами України складається фінансова звітність загального призначення, яка не враховує специфічні вимоги до інформації окремих груп користувачів. Вважається, що така звітність задовольняє інформаційні потреби тих користувачів в облікової інформації, які не можуть вимагати звітів, складених з урахуванням їх конкретних інформаційних потреб за умови, що вони мають певний рівень підготовки.

Фінансова звітність — бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звіт ний період.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства.

Склад фінансової звітності, її зміст та форми подання визначаються Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.2000 № 996-ХІУ та П(С)БО. Фінансова звітність підприємств (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності та малих підприємств) включає:

  • Баланс;

  • Звіт про фінансові результати;

  • Звіт про рух грошових коштів;

  • Звіт про власний капітал;

  • Примітки до фінансових звітів.

Зміст та інтерпретація статей фінансової звітності визначається П(С)БО 2—5.

Суб'єкти малого підприємництва та представництва іноземних суб'єктів підприємницької діяльності складають і подають скорочену звітність, зміст і форма якої визначається П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва». До її складу входять лише дві форми:

  • баланс;

  • звіт про фінансові результати.

Звітним періодом для складання звітності є рік, що закінчується 31 грудня поточного року. Звітний період для новостворених підприємств може бути менше, ніж 12 міс, але не повинен перевищувати 15 міс; для підприємств, що ліквідуються, — з початку року до моменту ліквідації.

Щоквартальну підприємства подають проміжну фінансову звітність.

Проміжний фінансовий звіт — це фінансовий звіт, що містить скорочений комплект форм фінансової звітності за період, коротший за рік. До складу проміжної фінансової звітності відносять баланс і звіт про фінансові результати, складені за тими ж формами, що визначено для річної фінансової звітності. Передбачається, що користувачі проміжної фінансової звітності зможуть ознайомитися з річною звітністю й отримати додаткову детальну інформацію. Облікові дані за звітний період у проміжних фінансових звітах наводяться наростаючим підсумком з початку року до дати звітності. Аналогічно у звітності відображається зіставна інформація за попередній звітний період. Наприклад, у звітності, що складається за II кв. 2001 р. відображається відповідна інформація за II кв. 2000 р.

Підприємства, до складу яких входять дочірні підприємства, крім фінансових звітів про власну діяльність повинні подавати консолідовані фінансові звіти.

Консолідована фінансова звітність — це фінансова звітність, яка відображає фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів юридичної особи та її дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці. Консолідація фінансової звітності здійснюється шляхом додавання показників фінансової звітності дочірніх підприємств до аналогічних показників звітності материнського підприємства. При цьому виключаються:

  • балансова вартість фінансових інвестицій материнського підприємства в кожне дочірнє підприємство і частка материнського підприємства в кожному дочірньому підприємстві;

  • сума внутрішньогрупових операцій та внутрішньогрупового сальдо;

  • сума нереалізованих прибутків та збитків від внутрішньогрупових операцій (крім збитків, які не можуть бути відшкодовані).

Міністерства, до яких належать підприємства, засновані на державній та комунальній власності, складають і подають зведену фінансову звітність. Зведену фінансову звітність також складають і подають об'єднання підприємств, якщо це передбачено їх установчими документами відповідно до чинного законодавства.

Проміжна та річна фінансова звітність подається власникам, засновникам, органам, до сфери управління яких належать підприємства, органам державної статистики, комісії з цінних паперів та фондового ринку (учасникам фондового ринку).

Відкриті акціонерні товариства, підприємства — емітенти облігацій, банки, до вірчі товариства, валютні і фондові біржі, інвестиційні компанії, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, страхові компанії та інші фінансові установи зобов'язані до 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань.

Проміжна квартальна фінансова звітність подається не пізніше 25 числа місяця, що настав за звітним кварталом, річна — до 20 лютого наступного за звітним року. Консолідована звітність подається не пізніше 45 днів після закінчення кварталу, річна — не пізніше 15 квітня наступного за звітним року. Строки подачі зведеної звітності визначаються постановою Кабінету Міністрів України «Порядок подання фінансової звітності» від 28 лютого 2000 № 419.