Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

16.3. Облік непередбачених зобов'язань

За П(З)БО 11 непередбачені зобов'язання — це:

  1. зобов'язання, що може виникнути внаслідок минулих подій та існування якого буде підтверджене лише тоді, коли відбудеться або не відбудеться одна чи більше з непередбачених подій, над якими підприємство не має повного контролю;

  2. теперішнє зобов'язання, що виникає внаслідок минулих подій, але не визнається, оскільки малоймовірно, що для врегулювання зобов'язання потрібно буде використати ресурси, які втілюють у собі економічні вигоди, або якщо суму зобов'язання визначити неможливо.

Визнання зобов'язання залежить від імовірності настання умовної події та можливості визначення його суми. Якщо існує ймовірність виникнення майбутньої події, що призведе до виникнення зобов'язання та його суму достовірно підрахувати буде можливо, те для додержання принципу обачності підприємство винне відобразити зобов'язання у звітності й визнати збиток. Якщо точну суму зобов'язання підрахувати неможливо, або для його врегулювання не будуть використані ресурси підприємства, воно відображається в примітках до фінансової звітності.

Наприклад, у січні 2003 р. оцінені зобов'язання в розмірі 180 тис. грн, які можуть виникнути в підприємства в травні за несприятливого рішення арбітражного суду. Такі зобов'язання не визнаються за балансом станом на 01.04.2003, оскільки не відбулась непередбачена подія, над якою підприємство не має повного контролю: не було отримано рішення суду. Окрім того, підприємство не може визначити, яким саме буде це рішення, тобто чи буде визнана за ним заборгованість взагалі й сума (оцінка) цієї заборгованості за оцінками суду, оскільки вона може бути змінена.

Прикладом непередбаченого зобов'язання може бути зобов'язання підприємства А перед підприємством Б, яку подало позов до суду за відшкодування моральних збитків, оцінивши їх у сумі 1000000 грн. Підприємство А не визнає факт завдання моральних збитків і не може оцінити реальну суму претензій. Імовірність їх погашення є незначною. Отже, у даному випадку є малоймовірною виплата коштів на відшкодування моральних збитків у сумі 1000000 грн.

Облік непередбачених зобов'язань ведеться на позабалансовому рахунку 04 «Непередбачені активи й зобов'язання», на субрахунку 042 «Непередбачені зобов'язання». При виникненні непередбачених зобов'язань смороду відображаються простимо записом на кредиті рахунка 042 «Непередбачені зобов'язання».

При невизнанні їх підприємством або визнанні поза балансом робиться запис Дебет 042 «Непередбачені зобов'язання».

Непередбачені зобов'язання відображаються в примітках за обліковими оцінками. При цьому також наводитися стислий опис зобов'язання та невизначеність суми або рядок його погашення.

Непередбачені зобов'язання відображаються в балансі за таких розумів:

  • є можливою його оцінка;

  • існує ймовірність його погашення в майбутньому;

  • зобов'язання є реальним.

Одночасно з непередбаченими зобов'язаннями підприємству не слід визнавати на балансі непередбачені активи. Непередбачені активи підприємство отримує внаслідок непередбачених подій, через які в майбутньому можуть надійти економічні вигоди, наприклад позов, результат якого є невизначеним. Для обліку непередбачених активів використовується субрахунок 041 «Непередбачені активи». Списання таких активів здійснюється в міру той, як смороду визнаються чи не визнаються при визначенні невирішених подій.