Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

14.2. Оцінка дебіторської заборгованості

На дату визнання за балансом дебіторська заборгованість оцінюється за первіс ною або теперішньою вартістю.

Залежно від терміну погашення та впевненості підприємства в непогашенні де біторської заборгованості на дату балансу вона оцінюється за:

  • первісною вартістю;

  • чистою реалізаційною вартістю;

  • дисконтованою вартістю майбутніх платежів.

Оцінка за первісною вартістю застосовується для всіх видів дебіторської забор гованості, окрім заборгованості за товари, роботи і послуги та за угодами фінансо вої оренди. Первісна вартість дебіторської заборгованості за реалізовану продукцію (товари) наближена до її справедливої вартості. Проте слід мати на увазі, що перві сна вартість дебіторської заборгованості за реалізовану продукцію (товари, роботи, послуги) залежатиме від:

  • надання покупцеві торговельної знижки або знижок з обсягу до дати реалізації;

  • надання покупцеві знижок після реалізації;

  • повернення товарів від покупців.

Оцінка за чистою реалізаційною вартістю здійснюється щодо поточної дебі торської заборгованості, яка є фінансовим активом (крім придбаної заборгованості та заборгованості, призначеної для продажу). Для визначення чистої реалізаційної вартості на дату балансу обчислюється резерв сумнівних боргів.

Зміст цієї оцінки полягає в тому, що з принципу обережності у складі активів ви знається лише та дебіторська заборгованість, реалізація якої принесе майбутню еконо мічну вигоду. Якщо підприємство не очікує оплати покупцем частини дебіторської за боргованості, вона визнається сумнівною. У разі відстрочення платежу за продукцію, товари, роботи, послуги з утворенням від цього різниці між справедливою вартістю де біторської заборгованості та номінальною сумою грошових коштів або їх еквівалентів, що підлягають отриманню за продукцію, товари, роботи, послуги, така різниця визна ється дебіторською заборгованістю за нарахованими доходами (процентами) у періоді її нарахування. Отже, за балансом дебіторська заборгованість визнається за сумою ви ставлених клієнтам рахунків за вирахуванням сумнівної заборгованості.

Довгострокова дебіторська заборгованість, на яку нараховуються відсотки, відоб ражається в балансі за теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості за лежить від виду заборгованості та умов її погашення. Частина довгострокової дебітор ської заборгованості, яка підлягає погашенню протягом дванадцяти місяців з дати ба лансу, відображається на ту саму дату в складі поточної дебіторської заборгованості.

Оцінка за дисконтованою вартістю майбутніх платежів використовується, на приклад, для дебіторської заборгованості за довгостроковою фінансовою орендою.

14.3. Облік довгострокової дебіторської заборгованості

Довгостроковою вважається дебіторська заборгованість, яка не виникає в ході звичайного операційного циклу, термін погашення якої — більше віж 12 місяців з дати балансу.

До довгострокової відноситься дебіторська заборгованість:

  • за майно, передане у фінансову оренду;

  • довгострокові векселі отримані;

  • інша дебіторська заборгованість.

Облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться на рахунку 16 «Дов гострокова дебіторська заборгованість». За дебетом рахунка 16 «Довгострокова де біторська заборгованість» відображається виникнення (збільшення) заборгованості, за кредитом — її погашення (списання).

Рахунок 16 «Довгострокова дебіторська заборгованість» має такі субрахунки:

«Заборгованість за майно у фінансовій оренді»;

«Довгострокові векселі отримані»;

«Інша дебіторська заборгованість».

На субрахунку 161 «Заборгованість за майно у фінансовій оренді» відобража ються чисті інвестиції орендодавця у фінансову оренду, визначені П(С)БО 14 «Оренда».

На субрахунку 162 «Довгострокові векселі отримані» ведеться облік векселів, отриманих для забезпечення довгострокової дебіторської заборгованості.

Субрахунок 163 «Інша дебіторська заборгованість» призначений для обліку ін шої довгострокової дебіторської заборгованості — за виданими працівникам довго строковими позиками тощо.

Аналітичний облік довгострокової дебіторської заборгованості ведеться за кож ним дебітором, за видами заборгованості, термінами її погашення.

Операції за довгостроковою фінансовою орендою в обліку орендодавача відоб ражаються записами:

1. При передачі основних засобів у фінансову оренду:Дебет 131 «Знос основних засобів»;

Дебет 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів»; Кредит 104 «Машини та обладнання».

2. Визнання довгострокової дебіторської заборгованості за основними засоба-ми, переданими у фінансову оренду:

Дебет 161 «Заборгованість за майно у фінансовій оренді»; Кредит 69 «Доходи майбутніх періодів». При видачі позики працівникові на період більший, ніж 12 місяців:

1. Видані кошти з каси під звіт:

Дебет 372 «Розрахунки з підзвітними особами»; Кредит 301 «Каса в національній валюті».

2. Визнання іншої довгострокової дебіторської заборгованості в сумі виданоїпозики:

Дебет 163 «Інша дебіторська заборгованість»; Кредит 372 «Розрахунки з підзвітними особами».