Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

1.6. Органiзацiя бухгалтерськоi роботи

Бухгалтерський облiк на пiдприемствах ведеться безперервно з дня ресстрацiї пiдприемства до дати лiквiдацiї. Вiдиовiдальнiсть за оргаиiзацiю бухгалтерського облiку покладаеться на власника (власникiв) пiдприемства або на вповноважену ним особу. Ведення облiку здiйснюють бухгалтери, що мають вiдповiдну освiту та навички практичної роботи. для ведення бухгалтерського облiку, облiку для цiлей огподаткування, складання управлiнської, фiнансової та податкової звiтностi в Українi не потрiбно мати сертифiкат i лiцензiю.

Квалiфiкацiйнi характеристики професiй працiвникiв бухгалтерського облiку наведено в «Довiднику квалiфiкацiйних характеристик професiй працiвникiв», за яким облiковi працiвники подiляються на три групи:

  • керiвники (головний бухгалтер, завiдувач вiддiлу бухгалтерського облiку);

  • професiонали (бухгалтер з дипломом спецiалiста, бухгалтер);

  • фахiвцi (базова вища освiта вiдповiдного напрямку);

  • технiчнi працiвники (касир, облiковець).

Для кожного з груп облiкових працiвникiв визначено завдання й обов’язки, які вони мають виконувати, необхiдний обсяг знань та квалiфiкацiйнi вимоги.

Бухгалтер може працювати лище на одному пiдприемствi штатним працiвником. Тодi вiн глибоко знае проблеми даного пiдприемства, особливостi його дiяльностi i може займатися також складанням кошторисiв, гнучких бюджетiв, плануванням та прогнозуванвям дiяльностi. Вiн е посадовою особою, що вiдповiдае за ведення бухгалтерського облiку i складання фiнансової звiтностi. За здiйсненнi порушення вiн може бути притягнутий до дисцеплiнарної, матерiальної, адмiнiстративної та кримiнальної вiдповiдальностi в межах, передбачених чинним законодавством. Однак знання та практичнi навички такого бухгалтера обмежуються досвiдом тiльки конкретного пiдприемства, вiн часто погано знае умови дiяльностi конкурентiв i не може оцiнити ефективнiсть дiяльностi пдприемства порiвняно з iншими аналогiчними підприемствами. На великих пiдприемствах облiк веде група бухгалтерiв, обов’язки мiж якими розподiляе головний бухгалтер. Розподiл обов’язкiв може здiйснюватися за структурними пiдроздiлами пiдприемства (бухгалтер основного цеху, бухгалтер ремонтної майстернi тощо) або за топологiчними пiдроздiлами бухгалтерського облiку (основнi засоби, грошовi кошти, розрахунки тощо). Головний бухгалтер пiдприемства повинен:

  • забезпечувати дотримання на пiдприемствi единих засад ведення облiку i складання фiнансової звiтностi;

  • органiзувати контроль за вiдображенням операцiй на рахунках;

  • брати участь в оформленнi матерiалiв, пов’язаних з нестачами майна пiдприемства;

  • забезпечити перевiрку стану бухгалтерського облiку.

Бухгалтер може вести облiк на кiлькох пiдприемствах, працюючи iндивiдуально (штатний працiвник, фiзична особа-пiдприемець) або перебуваючи у складi бухгалтерської чи консалтингової фiрми. У такому випадку бухгалтер, як правило, веде облiк iз використанням спецiальних комп’ютерних програм, може порiвняти ефективнiсть дiяльностi пiдприемства на ринку проти iнших, мае бiльший практичний досвiд, однак не так глибоко знае проблеми даного підприємства і не займасється плануванням його дiяльностi. його робота зводиться до реестрацiї та документуванням господарських операцiй, узагальнення облікової інформації для потреб фiнансового та податкового облiку а також складання зовнішньої звiтностi. Якщо ведення облiку здiйснюеться бухгалтером - приватним підприемцем або працiвником аудиторської (бухгалтерської) фiрми, то його неможливо притягнути до адмiнiстративної та кримiнальної вiдповідальності (якщо вона не передбачена умовами договору).

Найбiльш професiйнi бухгалтери можуть працювати аудиторами. Професiйну придатнiсть для роботи аудитором пiдтверджуе квалiфiкацiйний який приймае Аудиторська Палата України. До програми iспиту включено теоретичний матерiал iз фiнансового, управлiнського і податкового облiку, основ пiдприемництва, юриспруденцiї, з теорiї та практики аудиту. Для успiшного складання iспиту потрiбно також освоїти чинне податкове та цевiльне законодавство. За умови складання iспиту аудитор може зарееструватв аудиторську фiрму i повинен отримати свiдоцтво про включення до реестру, що дозволяе займатись цим видом дiяльностi.

Аудиторськi фiрми можуть також займатися веденням облiку та складаiнням звiтностi, проте бiльшу частину своїх доходiв вони отримують за проведення аудиту фiнансової звiтностi (пiдтвердження), консультацiй з питань фiнансового та податкового законодавства, страхування, проведення економiчного аналiзу тощо.

За умови, що фiнансова звiтнiсть пiдприемства не оприлюднюеться, власник або керiвник пiдприемства може самостiйно займатися веденням облiку та складанням звiтностi. Наприклад, пiдприемець-фiзична особа, що займаеться будь-якою дiяльнiстю, не повинен складати i подавати фiнансову звiтвiсть, може вести бухгалтерський облiк самостiйно.

Спецiальну пiдготовку повиннi отримати бухгалтери, що працюють у бюджетнiй та банкiвськiй сферах.