Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

9.4. Оцiнка 3 урахуванням зМlНи baptocтi грошей у часi

З плином часу вартiсть грошей змiнюються. найдорожчими е тi грошi, якi пiдприсмство мае сьогоднi. якщо воно очiкуе отримати їх за певний перiод часу, то їх теперiшня вартiсть буде нижчою. Причиною цьому е, по-перше, можливiсть iнвестувати вiльнi грошовi кошти вже сьогоднi з тим, щоб отримати додатковi прибутки; по-друге iснye ризик неповернення грошей, а тому чим бiльший перiод очiкування, тим вищим буде ризик; по-трете за перiод очiкування можливе зростання цiн на активи, необхiднi пiдприемству для здiйснення дiяльностi.

В умовах, коли надходження (вибуття) грошових коштiв очiкуються через певнi промiжки часу (бiльше вiд 1 року) i за умови, що поточна оцiнка цих надходжень (платежiв) е нижчою, нiж реальна сума до отримання (до сплати), активи або зобов'язання пiдприемства оцiнюються за теперiшньою вартiстю. Чим довший перiод очiкування, тим меншою буде їх поточна оцiнка.

Отже, розрахунок теперiшньої вартості передбачае дисконтування, яке враховуе зниження купiвельної вартості грошей та ризик їх неотримання (несплати).

Теперiшня вартiсть - це дисконтована сума майбутнiх платежiв (за вирахуванням суми очiкуваного вiдшкодування), яка, як очiкуcrься, буде необхiдна для погашення зобов' язання в процесi звичайної дiяльностi пiдприємства.

Теперiшня вартiсть майбутнiх грошових надходжень визначаcrься за формулою:

ТВ =МВх(l + r)2,

де ТВ - теперiшня вартiсть майбутнiх грошових надходжень, грн; МВ - майбутня вартiсть грошових надходжень, грн;

r - відсоткова ставка, грн;

п - кiлькiсть перiодiв.

Наприклад, пiдприємство приймає рiшення про iнвестування коштiв з метою отримання через 2 роки 2000 грн. Потрiбно визначити суму, яку слiд iнвестувати, враховуючи, що ставка за вiдсотками становить 30% рiчних.

Теперiшню вартiсть майбутнiх грошових надходжень, тобто суму, яку потрiбно вкласти съогоднi, щоб через 2 роки отримати 2000 грн визначаємо за формулою:

тв = 2000 : (1 + 0,3)х2 = 2000: 1,69 = 1183,43 грн.

Отже, пiдприємству необхiдно вкласти в iнвестицiї 1183,43 грн, щоб за iснуючої ставки за вiдсотками отримати через 2 роки 2000 грн.

Дисконтування грошових потокiв здiйснюють за умови, якщо надходження коштiв за активи не буде здiйснюватись в найближчi перiоди часу. Наприклад, виплати за активи, Придбанi на умовах фiнансової оренди або надходження платежiв за iнвестицiями у довгостроковi облiгацiї. При розрахунку теперiшньої вартості користуються спецiальними таблицями.

Дисконтування здiйснюють лише для довгострокових зобов'язань, за якими нараховуються вiдсотки. Однак концепцiя дисконтування грошових потокiв не може бути використана для оцiнки вcix активiв пiдприємства через такі причини:

  • неможливiсть точного визначення ймовiрних ставок дисконту;

  • особливiстъ оцiнки даного активу на пiдприємствi, неможливiсть визнання впливу вiд його використання на фiнансовий стан пiдприємства.

9.5. Оцiнка за лiквiдацiйною вартiстю

Лiквiдацiйна вартiсть - сума коштiв або вартiсть iнmих активiв, яку пiдприємство очiкує отримати вiд реалiзацiї (лiквiдацiї) необоротних активiв пiсля закiнчення строку їх корисного використання (експлуатацiї), за вирахуванням витрат, пов'язаних з продажем (лiквiдацiєю).

Визначення лiквiдацiйної вартості здiйснюється для необоротних активiв (найчастiше для основних засобiв) за умови дотримання принципу безперервностi дiяльностi пiдприємства, тобто якщо не iснує передумови припинення його дiяльностi.

За умови, коли пiдприємство за рiшенням власникiв або за iнших причин приймає рiшення про лiквiдацiю, П(С)БО не можуть бути основою для ведения бухгалтерського облiку та для оцiнки всіх активiв пiдприємства. У такому випадку Bci активи, включаючи й оборотнi, оцiнюються лiквiдацiйною комiсiєю за ваpтiстю «швидкої» (примуcової) реалiзацiї, за винятком витрат на їx лiквiдацiю. Bapтicть продажу активiв у даному випадку є нижчою вшд ваpтостi реалiзацiї за звичайних умов.

КОНТРОЛЬНІ ТЕСТИ ДО Р0ЗДІЛУ

1. Актив и пiдприсмства первiсно вiдображаються:

а) за iсторичною вартiстю;

б) за теперiшньою вартiстю;

В) за нижчою з оцінок;

г) за ринковою вартiстю.

2. Правило нижчої оцiнки використовується для оцiнки:

а) необоротних активiв;

б) запасiв;

в) дебіторської заборгованоcтi;

г) зобов'язань.

3. Oсновнi засоби на дати балансу оцiнюються:

а) за залишковою вартiстю;

б) за ринковою вартiстю;

в) за нижчою з оцінок;

г) за первiсною вартiстю.

4. Довгостроковi зобов'язання, за якими нараховуються вiдсотки, облiковуються:

а) за первiсною вартiстю;

б) за амортизованою собiвартiстю;

в) за ринковою вартiстю;

г) за нижчою з оцінок.

5. Справедливою вартiстю поточних цiнних паперiв вважають:

а) первiсну вартiсть;

б) поточну вартiсть на фондовому ринку;

в) теперiшню вартiсть;

г) вiдновлювальну вapтicть.

6. Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи i послуги оцiнюється:

а) за первiсною вартiстю;

б) за чистою реалiзацiйною вартiстю;

в) за сумою погашення;

г) за теперiшньою вартiстю.

7. Поточна кредиторська заборгованiсть вiдображасться по балансу:

а) за сумою погашення;

б) за ринковою вартiстю;

в) за чистою вартiстю реалiзацii';

г) за чистою реалiзацiйною вартiстю.