Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

18.15. Облік доходів і витрат надзвичайної діяльності

Надзвичайні витрати (втрати) виникають у разі настання техногенних аварій, катастроф, стихійного лиха та в інших випадках. Особливістю надзвичайних витрат (втрат) є те, що вони не відбуваються часто і тому не плануються підприємством. Розподіл витрат на звичайні та надзвичайні залежить від особливостей діяльності підприємства. До таких особливостей відносять: вид діяльності, географічне розміщення, міра державного регулювання та інші. Наприклад, ураганні вітри є надзвичайною подією для підприємств, що знаходяться в зоні їх дії, і звичайною для — метеорологів, які їх досліджують.

Надзвичайні витрати — втрати і витрати, пов'язані з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, і коли не очікується, що вони повторюватимуться періодично чи в кожному звітному періоді.

Унаслідок прямої дії обставин непереборної сили підприємство зазнає втрат від знищення активів, а також, як правило, має витрати на ліквідацію наслідків надзвичайних подій (ремонт активів, компенсація моральних збитків сім'ям постраждалих осіб та ін.).

Надзвичайні доходи виникають у разі відшкодування витрат страховими компаніями або при здійсненні благодійних внесків юридичними та фізичними особами. Доходи можуть бути надзвичайними, якщо вони мають такі характеристики:

  • виникають досить рідко;

  • не є частиною звичайної господарської діяльності суб'єкта господарювання;

  • на залежать від рішень керівництва і власників.

Не можуть вважатись надзвичайною діяльністю:

  • наявні збитки і резерв сумнівних боргів;

  • прибутки і збитки від коливання курсів валют;

  • прибутки і збитки від списання або продажу майна;

  • зміна податкового законодавства.

Для обліку надзвичайних доходів використовують рахунок 75 «Надзвичайні доходи». Рахунок 75 «Надзвичайні доходи» має такі субрахунки:

751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій»;

752 «Інші надзвичайні доходи».

За кредитом рахунка відображається визнана сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

На субрахунку 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій» відображається сума відшкодування втрат від надзвичайних подій, включаючи відшкодування витрат на попередження втрат від надзвичайних подій.

На субрахунку 752 «Інші надзвичайні доходи» відображається дохід від інших подій чи операцій, які відповідають визначенню надзвичайних подій.

Для обліку витрат за надзвичайними подіями використовується рахунок 99 «Надзвичайні витрати». На рахунку 99 «Надзвичайні витрати» ведеться облік втрат і витрат, пов'язаних з подіями або операціями, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вони повторюватимуться періодично або в кожному звітному періоді. За дебетом рахунка відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 «Фінансові результати».

До витрат від надзвичайних подій відносяться як прямі втрати за наслідками цих подій, так і витрати на здійснення заходів, пов'язаних із запобіганням та ліквідацією таких наслідків (відшкодування, сплата стороннім організаціям, заробітна плата працівників, зайнятих на відновлюваних роботах, вартість використаних сировини та матеріалів тощо).

Рахунок 99 «Надзвичайні витрати» має такі субрахунки:

991 «Втрати від стихійного лиха»;

992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій»;

993 «Інші надзвичайні витрати».

На субрахунку 991 «Втрати від стихійного лиха» ведеться облік втрат від стихійного лиха (повінь, землетрус, град тощо).

На субрахунку 992 «Втрати від техногенних катастроф і аварій» ведеться облік втрат, яких зазнало підприємство у результаті техногенних катастроф і аварій, що сталися на самому підприємстві чи іншому підприємстві.

На субрахунку 993 «Інші надзвичайні витрати» ведеться облік втрат від інших надзвичайних подій.

Приклад. Унаслідок повені було частково знищено будівлю складального цеху на суму 560 000 грн. Сума отриманого відшкодування збитків від страхової компанії становила 500 000 грн. Ставка податку на прибуток — 30 %.

За наведеними операціями слід зробити такі записи, грн:

Визнання збитків від надзвичайних подій:

Дебет 991 «Втрати від стихійного лиха» 560 000

Кредит 103 «Будинки та споруди» 560 000

Відшкодування збитків за договором страхування:

Дебет 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 500 000

Кредит 751 «Відшкодування збитків від надзвичайних подій» 500 000

Нарахування податку на прибуток (560 000 - 500 000 х 30 %):

Дебет 982 «Податки на прибуток від надзвичайних подій» 12 000

Кредит 641 «Розрахунки за податками» 12 000

У разі, якщо підприємство не очікує отримати страхове відшкодування, то сума економії з податку на прибуток визначається від усієї суми надзвичайних збитків.