Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

1.4.Види бухгалтерського облiку

Залежно вiд потреб користувачiв у деталiзацiї облiкової iнформацiї, в її оперативностi та регламентованостi, облiк подiляеться на бухгалтерський (фiнансовий), оперативний (управлiнський) та статистичний. У процесi ведення бухгалтерського (фiнансового) облiку формуеться узагальнена iнформацiя про активи, зобов’язання, капiтал пiдприемства та їх змiни, господарськi процеси, що вже вiдбулись на пiдприемствi, та їх результати, яка (iнформацiя) використовуеться для складання фiнансової звiтностi.

У бухгалтерському облiку всi операцiї, якi визнаються господарськими, вiдображаються лише на пiдставi належним чином оформлених первинних документiв у мiру того, як вони вiдбуваються, тобто суцiльно, у хронологiчному порядку. Вiдображенню пiдлягають лише операцiї, активи або зобов’язання, що мають точну i обгрунтовану грошову оцiнку. Наприклад, якщо за розрахунками підприемста його заборгованiсть перед бюджетом за податками становить 5000 грн, а за даними державної податкової адмiнiстрацiї (ДПА) 25 000 грн, то пiдприемство не забов’язане збiльшувати заборгованiсть на 20 000 грн i вiдображати її в облiку, а обгрунтувати та пiдтвердити правильнiсть оцiнки своїх зобов’язань до бюджету у звiтному перiодi. до остаточного з’ясування сума неточно оцiненої (на думку пiдприсмства) заборгованостi вiдображаеться за межами облiкової системи на спецiальному позабалансовому рахунку.

Ведення фiнансового облiку е обов’язковим для всiх без винятку пiдприемств, що повиннi оприлюднювати фiнансову звiтнiсть за чинним законодавством. Система формування показникiв для складання фiнансової звiтностi повинна бути прозорою й доступною як для внутрiшнiх користувачiв облiкової iнформацiї (адмiнiстрацiя), так i для зовнiшнiх (iнвестори, кредитори тощо). Регламентованими у фiнансовому облiку е перiодичнiсть подання фiнансової звiтностi. Звiтним перiодом для пiдприемств е рiк, що закiнчуеться 31 грудня. Щокварталу подаеться промiжна фiнансова звiтнiсть.

Групування, визнання та оцiнка активiв та зобов’язань, господарських операцiй та їх результатiв у фiнансовому облiку та вiдображення їх у фiнансовiй звiтност і регламентуеться окремими положеннями (стандартами) бухгалтерсысого облiку (П(С)БО), якi затверджуються Мiнiстерством фiнансiв України. Їх вiдображення здiйснюеться вiдповiдно до плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов’язань i господарських операцiй пiдприемств i органiзацiй.

Деталiзований оперативний облiк господарських операцiй, яiкий дае можливiсть не тiлькв пiдтвердити факт їх здiйснення, а i втрутитись у процес здiйснення цих операцiй та оцiнити їх ефективнiсть називаеться оперативним (внутрiшньогосподарським), або управлiнським облiком. Найважливiшою особливiстю управлiнського облiку е свосчаснiсть отримання iнформацiї, яка дозволяе прийняти обгрунтованi управлiнськi рiшення. Найчастiше такi рiшення стосуються локальних господарських операцiй або процесiв, а не господарської дiяльностi пiдприемства в цiлому.

Управлінський облiк - система обробки та пiдготовки iнформацiї про дiяльнiсть пiдприемства для внутрiшнiх користувачiв у процесi управлiння пiдприемством.

В управлiнському облiку збираеться деталiзована облiкова iнформацiя про витрати на виготовлення окремих видiв продукцii (за видами витрат) чи за окремими стадiями технологiчного процесу, про ефективнiсть виконання окремих угод чи проектiв (доцільнiсть виготовлення окремих виробiв). яка пiсля її узагальнення с основою для побудови фiнансового облiку. Така iнформацiя е комерцiйною таемницею пiдприемства, оскiльки детальна обiзнанiсть зовнiшнiх користувачiв з iнформацiею про особливостi технологiчного процесу, структуру витрат на виробыицтво продукцii чи формулами може призвести до появи конкурентних структур, якi заповнять ринок аналогічною продукціею, знизивши частку підприемства винахiдника. Показники в системi управлiнського облiку формуються з використанням натуральних, трудових та грошових вимiрникiв. Перiодичнiсть узагальнення iнформацїї управлiнського облiку та складання внутрiшньої звiтностi здiйснюеться виходячи з потреб внутрiшнiх користувачiв.

Необхiднiсть ведения управлiнського облiку визначаеться власниками, адмiнiстрацiею пiдприемства або вищою органiзацiею. Як правило, його ведуть середні i великі підприемства, а за потреби — i малі.

Порядок ведення управлiнського облiку - об’ектів. системи групування iнформацiї, облiковi оцiнки, облiковi реестри та внутрiшня звiтнiсть, перiодлчнiсть її складання i подання — визначаються власниками, адмiнiстрацiею пiдприемства або вищою органiзацiею.

Iнформацiя, отримана при веденнi управлiнського облiку, не пiдлягае оприлюдненню.i е комерцiйною таемницею пiдприемства.

Статистичний облiк вивчае i контролюе масовi суспiльнi явища. Для його побудови найчастіше використовуються данні бухталтерського та оперативного облiку. В окремих випадках за потреби окремо будуеться система первинного збирання iнформацiї для забезпечення iнформацiйних потреб користувачiв.

Iнформацiя, отримана в системi статистичного облiку, обробляеться за допомогою статистичних методiв i використовуеться для дослiдження тенденцiй та прогнозування розвитку окремих галузей економiки в регiонах, в Українi в цiлому.

Об’ектом статистичних досліджень можуть бути рiзнi соцiально-економiчнi явища, що не пiдлягають вiдображенню iншими видами облiку народжуванiсть i смертнiсть, добробут населення, забезпечення природоохоронних засобiв та iншi. Для отримання подiбної iнформацiї будуеться окрема система статистичного облiку, в якiй використовуються специфiчнi способи отримання i обробки iнформацiї (масовi та вибiрковi спостереження, вiдноснi та середнi величини, динамiчнi ряди тощо).