Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

7.4. Інвентаризація активів та зобов'язань

Для підтвердження достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів та зо бов'язань. Під час інвентаризації перевіряють і документально підтверджують їх наявність, стан та оцінку.

Необхідність проведення інвентаризації визначено Наказом Міністерства фінан сів України № 69 від 11 серпня 1994 р., а порядок її проведення за певних умов — Інструкцією з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків.

Проведення інвентаризації є обов'язковим у разі:

  • передачі майна державних підприємств в оренду, його приватизації і корпо-ратизації;

  • реструктуризації підприємства;

  • ліквідації підприємства;

  • виникнення надзвичайних ситуацій;

  • зміни матеріальновідповідальних осіб;

  • наявності претензій покупців або до постачальників;

  • встановлення фактів зловживань, крадіжок або псування цінностей;

  • рішення судово-слідчих органів;

  • складання річного звіту тощо.

Окрім випадків, передбачених законодавством, інвентаризація здійснюється в терміни і з періодичністю, визначеними власником (керівником) підприємства.

Залежно від обсягу перевірки інвентаризація буває повною або частковою.

Повна інвентаризація передбачає перевірку всіх активів та зобов'язань підприємства. Вона проводиться перед складанням річного звіту та в інших випадках, коли проведення інвентаризації є обов'язковим. Унаслідок проведення такої інвентаризації підприємство отримує найбільш точну картину про наявність та стан активів, зобов'язань та розрахун ків, однак вона є дуже трудомісткою і може спричиняти певні незручності для виробни чого процесу (утруднений доступ до відпуску товарно-матеріальних цінностей).

За часткової інвентаризації перевіряються майно в однієї або кількох матеріальновідповідальних осіб, стан розрахунків з окремими (рядом) дебіторами чи креди торами.

За ступенем охоплення об'єктів перевірки інвентаризація буває суцільною або вибірковою. За суцільної інвентаризації перевіряється наявність абсолютно усіх ма теріальних цінностей, закріплених за матеріальновідповідальною особою, за вибір кової — окремі їх групи.

За характером проведення інвентаризації поділяють на планові та позапланові (раптові). За планової інвентаризації місце і час її проведення визначаються зазда легідь, наприклад, при проведенні річної інвентаризації. Позапланова (раптова) ін вентаризація проводиться за рішенням керівника (власника) підприємства, контро люючих органів та в інших випадках. Наприклад, головним бухгалтером щомісяця проводиться раптова інвентаризація каси підприємства, за якої виявляється своєча сність та повнота оприбуткування та видачі готівки касиром, виведення залишку та документального оформлення касових операцій.

Для проведення інвентаризації наказом керівника створюється тимчасова або постійно діюча інвентаризаційна комісія, яка у визначені терміни виявляє фактичну наявність майна та зіставляє її з даними бухгалтерського обліку.

До початку проведення інвентаризації у присутності комісії матеріально відпо відальні особи складають звіт про останні проведені операції, відображають їх в обліку і складений звіт під розписку здають у бухгалтерію. Матеріальновідпові-дальні особи письмово підтверджують те, що всі документи здані в бухгалтерію і всі цінності знаходяться на складі (в місцях експлуатації).

Дані про фактичну наявність майна на місцях зберігання в розрізі номенклатурних одиниць заносяться до інвентаризаційного опису. Після заповнення кожна сторінка опису підписується всіма членами комісії. Кількість натуральних одиниць майна під тверджується прописом. Після цього інвентаризаційні відомості передаються в бухгал терію, де здійснюється співставлення фактичної наявності майна з обліковими даними. За результатами зіставлення заповнюються відомості результатів інвентаризації то варно-матеріальних цінностей. При цьому можливі такі результати:

  • фактичний і обліковий залишки майна збігаються;

  • фактичний залишок більше від облікового;

  • фактичний залишок менше від облікового.

Для запровадження виявлених різниць до обліку складається акт інвентаризації.

Якщо при інвентаризації виявляється, що фактичний залишок майна більше від облікового, то воно оприбутковується за справедливими цінами. На суму виявлено го при інвентаризації майна визнається дохід.

Якщо фактичний залишок менше від облікового (нестача), то різниця відносить ся та витрати періоду, в якому вона була виявлена.

Результати інвентаризації відображаються в обліку в місяці її завершення.