Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
%CD%E0%F8%EA%E5%F0%F1%FC%EA%E0 %C3.%C2.%C1%F3%F...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
7.13 Mб
Скачать

9.3. Оцiнка на дату передачi (обмiну)

Ураховуючи змiну вартості активiв з плином часу, втрату споживної вартості (корисностi), фiзичне та моральне старiння, здiйснюють їх оцiнку на дату балансу (на дату складання фiнансової звiтностi). Оцiнка на дату балансу е наближеною до ринкової вартості активiв, тобто до вартості їх можливого продажу. Часто вона не включае витрати на продаж.

При оцiнцi оборотних активiв на дату балансу використовують правило нижчої оцiнки. його змiст полягае в тому, що активи оцiнюють за нижчою з можливих вартостей - iсторичною (вартiстю придбання), або чистою вартiстю реалiзацiї.

Зменшення вартості активiв у зв'язку з падiнням цiн призводить до зменшення прибуткiв. При визначеннi чистої вартості реалiзацiї Bci можливi втрати беруться до уваги, але визнання можливих прибуткiв вiдкладаcrься до моменту реалiзацiї. Правило нижчої оцiнки оборотних активiв випливае з принципу обачностi, або консерватизму, за яким слiд запобiгати заниженню оцiнки зобов'язань та витрат, завищенню оцiнки активiв та доходiв.

Використання правила нижчої оцiнки здiйснюcrься лише за умови втрати активами первiсної (icторичної) вартості. Якщо на дату балансу очiкувана цiна використання (реалiзацii') активiв знижуеться, вони оцiнюються таким чином:

  • запаси - за чистою вартiстю реалiзацiї;

  • дебiторська заборгованiсть - за чистою реалiзацiйною вартiстю;

  • поточнi фiнансовi iнвестицil - за ринковою вартiстю або собiвартiстю з урахуванням зменшення корисності.

Чиста вартiсть реалiзацil запасiв - це очiкуваная цiна реалiзацiї запасiв в умовах звичайної дiяльностi за вирахуванням очiкуваних витрат на завершення їх виробництва та реалiзацiю.

Наприклад, фактична (icторична) собiвартiсть запасiв на дату балансу становить 18000 грн. Можлива вартiсть їх реалiзацil (використання) становить 15000 грн, витрати на реалiзацiю (комiсiйнi посередникам) - 250 грн. Чиста теперiшня вартiсть запасiв, за якою вони повиннi вiдображатись на балансi, буде дорiвнювати 14750 грн (15000 - 250).

Чиста реалiзацiйна вартості дебiторської заборгованостi - це сума поточної дебіторської заборгованостi за вирахування резерву сумнiвних боргiв (тобто суми заборгованостi, за якої iснуe сумнів у її погашеннi).

Наприклад, за даними бухгалтерського облiку вартiсть дебіторської заборгованості пiдприемства за вiдвантаженою покупцям продукцiею становить 23 640 грн. У складi дебіторської заборгованостi е рахунки, що не оплачуються: покупцем А -протягом 90 днiв з дати виставлення на суму 2800 грн, покупцем Б - протягом 136 днiв з дати виставлення на суму 6300 грн. Пiдприемство сумнiвається у сплатi цими покупцями грошей за отриману продукцiю через їх незадовiльний фiнансовий стан. Суми заборгованостi за покупцями, в яких iснye cумнів у погашеннi заборгованостi, слiд вiднести за рахунок резерву сумнiвних боргiв·. Отже, чиста реалiзацiйна вартiсть дебіторської заборгованостi за товари роботи i послуги зменшиться на 9100 грн i складе 14540 грн (23640 - 2800 - 6300).

Оцiнка поточних фiнансових iнвестицiй на дату балансу здiйснюється за справедливою (ринковою) вартiстю. їх балансова вартiсть здiйснюється залежно вiд цiн фiнансового ринку, на якому вони перебувають в обiгу. Фiнансовi iнвестицil, за якими неможливо визначити справедливу вартiсть, вiдображаються на дату балансу за собiвартiстю з урахуванням зменшення корисностi iнвестицiї.

Необоротнi актив и вiдображаються за балансом за переоцiненою вартiстю. Переоцiнена вартiсть необоротних активiв - їх вартiсть пiсля переоцiнки. Переоцiнка необоротних активiв можлива при будь-якому вiдхиленнi їх залишкової вартості Biд справедливої (при її збiльшеннi чи зменшеннi) i здiйснюеться за умов, визначених окремими П(С)БО. Наприклад, переоцiнка основних засобiв здiйснюється за умови, якщо їх ваpтicть за балансом бiльше нiж на 10 % вiдрiзняється вiд справедливої вартоcтi на дату балансу. Переоцiнка нематерiальних активiв здiйснюється за умови їснування активного ринку даних видів нематеріальних активів (наявнicть доступної iнформацiї про ринковi цiни, зацiкавленiсть покупцiв i продавцiв).