Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kultura_fakhovoyi_movi_zhurnalista.doc
Скачиваний:
202
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Дискусія

Дискусія — обговорення якого-небудь питання або групи пов'язаних питань компетентними особами з наміром досягнути взаємно прийнятного рішення.

Дискусія — це різновид суперечки, близький до полеміки, і є серією тверджень, які почергово висловлюють учасники дискусії. Заяви учасників повинні стосуватися одного й того ж предмета чи геми, що надає обговоренню необхідної зв'язності. Тема ж дискусії формулюється до її початку. Дискусія відрізняється від полеміки як своїм спрямуванням, так і використовуваними засобами. Якщо мета дискусії — досягнути згоди щодо обговорюваної проблеми, то мета полеміки — не згода, а швидше перемога над протилежною стороною, утвердження власного погляду.

У дискусії завжди є елементи компромісу. Використовувані в дискусії засоби повинні бути визнані всіма її учасниками. Використання інших засобів неприпустиме й веде до припинення дискусії. Засоби, вживані в полеміці, не обов'язково мусять бути такими нейтральними, щоб з ними погодились усі учасники. Кожна сторона застосовує ті, які вважає за потрібне. Протилежна сторона в дискусії називається "опонент", а в полеміці — "супротивник" (3. Куньч).

Дихання під час мовлення

Виголошуючи промову, дихайте рівномірно, вдихаючи перед тим, як почати говорити, а також під час кожної паузи (після кожного речення).

Повітря, що вдихнули, витрачайте рівномірно й економко.

Груди тримайте рівно, ледь-ледь випнувши їх уперед. Вдихайте повітря ротом і носом водночас.

Не вдавайтесь у крайності: не будьте ні надто мовчазним, ні надто балакучим

Говоріть лише тоді, коли маєте що сказати.

Цікаво не може говорити той, хто нічого не читає, не бере участі в громадському житті, не відвідує культурних закладів, не дискутує з товаришами, не подорожує й нічого не переживає.

Щоб стати активним співрозмовником, треба занотовувати цікаву інформацію та нові знання, щоб запам'ятати їх, а пізніше розповісти іншим (І. Томан).

Голос

Пристосовуйте свій голос до середовища, в якому ви говорите (не говоріть голосно на вулиці, в транспорті, в залі чекання тощо).

Хто говорить надто тихо, той справляє враження людини, яка не вірить у свої сили.

Той же, хто говорить надто голосно, справляє враження агресивної людини.

Мова деяких людей незрозуміла через те, що вони недбало вимовляють звуки. Спробуйте виявити свої хиби за допомогою магнітофона, записавши свій голос, а потім перевірте чіткість і правильність вимови.

Найзручніший спосіб тренувати голос — це читати вголос. Тоді постійно контролюється правильність вимови. Тренуйтеся тричі на день по 15 хвилин.

Голос підвищують тоді, коли ставлять запитання. Якщо ж треба висловити рішучість, довіру, переконати в необхідності зробити якусь справу чи відповісти на запитання, то висоту голосу понижують (І. Томан).

Вибір слів

Для збагачення свого словникового запасу читайте твори авторитетних авторів, слухайте кваліфікованих промовців і принагідне записуйте (або підкреслюйте олівцем у власній книзі) слова й вислови, які б ви хотіли вживати у своїй мові.

Виявіть, які слова ви вживаєте надто часто, і намагайтеся замінити їх іншими словами й висловами.

Навчіться точності висловлювання. Вибирайте точні та однозначні слова.

Пам'ятайте: якщо наказ допускає подвійне тлумачення, то він обов'язково буде виконаний неправильно.

Точно висловлюватись учіться, ознайомлюючись з текстами угод або інших важливих документів. Читайте текст повільно, слово за словом, намагаючись встановити, як інакше можна витлумачити окремі слова й речення, які речення сформульовані незрозуміле. При цьому уявіть собі, що ваше завдання — знайти слабкі місця в тексті.

Надто часте вживання абстрактних понять вимагає від слухачів великого напруження (наприклад, афоризми не можна читати без пауз) (І. Томан).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]