Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Тема 6. Дослідження та гігієнічна оцінка якості питної води. Гігієнічна оцінка питної води за даними лабораторного аналізу.

Актуальність теми

Вода, яка відповідає гігієнічним вимогам, відіграє позитивну роль у збереженні та зміцненні здоров’я людей, у створенні належних санітарно-побутових умов . Вміння провізора оцінити якість питної води за результатами аналізу дозволить вирішити питання можливості її використання населенням, запобігає виникненню та поширенню захворювань інфекційної та неінфекційної природи.

Навчальні цілі

Знати гігієнічне значення води (фізіологічне, ендемічне, епідеміологічне, токсикологічне, господарсько-побутове).

Знати гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною.

Вміти за результатом лабораторного аналізу оцінити якість питної води.

Базові знання, вміння та навики

Знати фізичні та хімічні властивості води (неорганічна хімія). Фізіологічне та біохімічне значення води для організму людини (нормальна фізіологія, біохімія).

Зміст теми

Гігієнічні вимоги до якості питної води централізованого господарсько-питного водопостачання (ДСанПіН № 400, 2010 р.). Джерела забруднення води. Інфекційні захворювання, збудники які передаються з водою (холера, черевний тиф, дизентерія та ін.). Захворювання, спричинені особливостями макро- та мікроелементного складу води (ендемічний зоб, водно-нітратна метгемоглобінемія, ендемічний флюороз, карієс, ), умови виникнення та їхня профілактика.

Рекомендована література

Основна:

  1. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К.: Здоров’я, 2002. – С.79-85.

  2. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 95-111.

  3. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 178-219.

  4. Даценко І.І. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології./ Даценко І.І., Габович Р.Д. // – К.: Здоров’я, 2004. – С. 141-204.

  5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За ред. І.І. Даценко. – Львів, Світ, 2001. – С. 104-128.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 159-175, 185-209, 222-248.

  2. ДСАНПІН “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” № 400, 2010 р.

Завдання для самостійної роботи студентів

контрольні питання

  1. Гігієнічні вимоги до якості питної води централізованого господарсько-питного водопостачання ДСанПіН № 400, 2010 р.: 1) показники епідемічної безпеки питної води; 2) показники санітарно-хімічної безпечності та якості питної води ; 3) показники радіаційної безпечності питної води; 4) показники фізіологічної повноцінності мінерального складу питної води.

  2. Роль води і умов водопостачання у розповсюдженні інфекційних захворювань (холера, черевний тиф, дизентерія та ін.), їхня профілактика.

  3. Роль води і умов водопостачання у розповсюдженні неінфекційних захворювань.

  4. Захворювання, спричинені природними особливостями макро- та мікроелементного складу води (ендемічний зоб, водно-нітратна метгемоглобінемія, ендемічний флюороз, карієс). Заходи профілактики.

  5. Захворювання, які викликані токсичними елементами техногенного походження, умови їхнього виникнення та заходи профілактики.

Контрольні тести

1. Надмірне надходження з водою якої речовини може призвести до виникнення ендемічного карієсу:

а) збільшення свинцю; б) збільшення молібдену; в) збільшення фтору; г) зменшення фтору; д) зменшення йоду.

2. Надмірне надходження з водою якої речовини може призвести до виникнення ендемічного флюорозу:

а) збільшення свинцю; б) збільшення молібдену; в) збільшення фтору; г) зменшення фтору; д) зменшення йоду.

3. Вміст у воді залишкового вільного хлору повинен становити не більше?

а) 0,5 мг/дм3; б) 0,09 мг/дм3; в) 0,05 мг/дм3; г) 0,1 мг/дм3; д) 0,3 мг/дм3.

4. При якій кількості фтору у питній виникає ймовірність розвитку карієсу у населення, що проживає у I – II кліматичному поясі?

а) 0,05 мг/дм3; б) 0,8 мг/дм3; в) 1,5 мг/дм3; г) 3,8 мг/дм3; д) 6,3 мг/дм3.

5. Прикарпатський геохімічний регіон характеризується:

а) надлишком йоду та фтору; б) надлишком йоду та нестачею фтору; в) надлишком фтору; г) недостатністю йоду; д) недостатністю фтору та йоду.

6. Плямистість зубів пов’язана з:

а) недостатнім надходженням в організм кальцію; б) недостатнім надходженням в організм фтору; в) надлишковим надходженням в організм кальцію і фосфору; г) надлишковим надходженням в організм йоду; д) надлишковим надходженням в організм селену; е) надлишковим надходженням в організм фтору.

7. Яке захворювання пов’язане із збільшеним вмістом алюмінію у питній воді? а) водно-нітратна метгемоглобінемія; б) карієс; в) флюороз; г) хвороба Альцгеймера; д) сечокам’яна хвороба.

8. Яке захворювання пов’язане із підвищеною загальною жорсткістю питної води? а) водно-нітратна метгемоглобінемія; б) карієс; в) флюороз; г) хвороба Альцгеймера; д) сечокам’яна хвороба.

9. Для яких хвороб характерний водний шлях передачі:

а) лептоспіроз; б) туляремія; в) гепатит А; г) гепатит В; д) дизентерія; е) черевний тиф; є) грип.

10. Число бактерій в 1 см3 води (ЗМЧ), що досліджується, повинно становити не більше: а) 1; б) 10; в) 50; г) 100; д) 300.

11. Виберіть з перерахованого показники санітарно-хімічної безпечності та якості питної води: а) каламутність; б) загальне мікробне число; в) хлор залишковий вільний; г) свинець; д) нітрати; е) хлороформ.

12. Які речовини можуть утворюватись у воді при знезаражуванні води методом озонування? а) кетони; б) хлорфеноли; в) формальдегіди; г) толуол; д) кисень.

13. Скільки становить добова нешкідлива доза фтору для дорослої людини? а) 2 мг; б) 4 мг; в) 6 мг; г) 8 мг; д) 10 мг.

14. Тимчасова твердість – це:

а) твердість, яка обумовлена солями Ca та Mg; б) твердість, яка обумовлена гідрокарбонатами Ca та Mg; в) твердість не кип’яченої води; г) твердість води після кип’ятіння; д) твердість, що усувається в часі кип’ятіння.

15. БПК – це показник:

а) вмісту вільно розчиненого кисню у воді; б) інтенсивності органічного забруднення водойм; в) інтенсивності життєдіяльності патогенних мікро­організмів; г) інтенсивності процесів самоочищення води; д) інтенсивності поглинання кисню гідробіонтами.

16. Споживання води зі збільшеним вмістом нітратів призводить до розвитку:

а) карієсу; б) флюорозу; в) метгемоглобінемії; г) остеопорозу; д) хвороби Альцгеймера.

Контрольні задачі

За умовами задачі зробіть висновок про дотримання гігієнічних вимог при відборі проб води на аналіз

Задача 1.Для скороченого аналізу воду в кількості 1 л відібрали з місця споживання. На місці визначили температуру та pH води. Після чого її перевезли в лабораторію. На наступний день зранку провели дослідження органолептичних властивостей води – запау, смаку та забарвленість.

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]