Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Тема 12. Методика гігієнічної оцінки важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності праці

Актуальність теми

Гігієнічна оцінка умов і характеру праці працівників різних спеціальностей у т.ч. фармацевтів та провізорів, яка здійснюється відповідно до сучасної гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, дає можливість реально оцінити ступінь небезпеки виробничих факторів на організм людей та дозволяє розробити комплекс заходів, що сприятимуть максимальній працездатності

Навчальні цілі

Знати гігієнічні показники праці за шкідливістю та небезпечністю факторів виробничого середовища, важкістю й напруженістю трудового процесу, вплив перенапруження окремих органів і систем, робочої пози на організм фармацевтів та провізорів.

Вміти проводити гігієнічну оцінку праці за показниками важкості та напруженості трудового процесу.

Засвоїти основні методи профілактики шкідливого впливу виробничих чинників на організм фармацевтів та провізорів, що працюють у несприятливих виробничих умовах.

Базові знання, вміння та навики

Знати будову слухового аналізатора (нормальна анатомія), фізіологічні зміни, що виникають в організмі під час фізичної та розумової праці, причини втоми і перевтоми, механізм слухового, больового, тактильного сприйняття (нормальна фізіологія), поняття про фізичну природу звуку, силу звуку і звуковий тиск (фізика).

Вміти досліджувати показники функціонального стану організму (частоту пульсу, дихання, артеріальний тиск, показники легеневої вентиляції, м'язової сили та витривалості) (нормальна фізіологія),

Зміст теми

Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу. Вплив процесу і умов праці на стан здоров’я та працездатність працівників фармацевтичних підприємств та аптек. Поняття про важкість та напруженість, шкідливість та незбечність праці. Оцінка умов праці. Заходи профілактики захворювань персоналу аптек, пов’язані з напруженістю зорового аналізатора та вимушеною робочою позою. Гігієнічні вимоги до організації праці та відпочинку, робочого місця, робочої пози, заходів профілактики втоми та перевтоми робітників різних спеціальностей, та зокрема спеціалістів фармацевтичного профілю. Гігієнічна оцінка праці за ступенем шкідливості та небезпечності, важкості та напруженості

Рекомендована література

Основна

  1. Мізюк М.І. Гігієна /М.І. Мізюк.– К.: Здоров’я, 2002. – С.179-184.

  2. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 341-351.

  3. Большаков А.М. Общая гигиена /А.М. Большаков, И.М. Новикова – М.: Медицина, 1985. – С.160-169.

Додаткова

  1. Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. — К.: Здоров’я, 1999. — С. 440—465.

  2. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. - К.: Здоров'я, 2004. – С. 409-438.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / за ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.– С. 248-255, 331-332.

Матеріали для самоконтролю і контролю домашньої самопідготовки студентів до практичного заняття

(підготовчий етап заняття – 15%)

Контрольні питання

  1. Фізіологічні зміни під час фізичної та розумової праці з боку основних систем організму.

  2. Категорії праці за енерговитратами.

  3. Втома, перевтома: механізм, стадії, прояви, профілактика.

  4. Працездатність, її фази. Крива працездатності, ергономіка.

  5. Показники важкості і напруженості праці.

  6. Класифікація праці за важкістю, напруженістю, шкідливістю та небезпечністю.

  7. Професійні специфічні та неспецифічні захворювання.

  8. Методи дослідження фізичної та розумової працездатності.

Контрольні тести

  1. Позитивна динамічна робота — це робота: а) яка потребує значної м’язової активності;б) що виконується за допомогою машин, станків та іншого обладнання;в) повністю автоматизована;г) при якій рух здійснюється в напрямку, протилежному дії сили тяжіння; д) при якій рух здійснюється в напрямку дії сили тяжіння.

  2. Статична м’язова робота — це робота: а) яка не потребує значної м’язової активності; б) яка пов’язана з автоматизацією виробничого процесу; в) при якій напруження м’язів підтримується без зміни довжини м’язових волокон; г) пов’язана зі складним циклом рухових актів; д) яка потребує перенапруження аналізаторів і психічних реакцій.

  3. Напруженість праці — це: а) навантаження на організм під час розумової праці; б) нерівномірне навантаження; в) психоемоційне навантаження; г) навантаження на м’язову систему; д) критерій тренованості організму.

  4. Важкість праці — це: а) навантаження під час фізичної праці; б) тривалість зосередженого спостереження; в) навантаження під час розумової праці; г) нерівномірне навантаження; д) психоемоційне навантаження.

  5. Ергономіка — це: а) наука, що вивчає закони взаємодії людини і техніки; б) обмежена сфера трудової діяльності; в) властивість психічної діяльності людини; г) наука, що вивчає формування психічних властивостей особистості; д) наука, що вивчає зміни функціонального стану організму людини при трудовій діяльності.

  6. Негативна динамічна робота — це робота: а) яка не потребує значної м’язової активності; б) при якій рух здійснюється в напрямку, протилежному дії сили тяжіння; в) яка потребує значної м’язової активності; г) при якій рух здійснюється в напрямку дії сили тяжіння; д) яка потребує тривалого зосередження спостереження.

  7. Ритм роботи — це: а) кількість робочих циклів за одиницю часу; б) рівномірне повторювання будь-яких елементів праці; в) результат дії опорно- рухового апарату; г) виконання короткочасних і простих операцій; д) окремий елемент трудової навички.

  8. Темп роботи — це: а) стан організму при повторному виконанні роботи; б) елемент робочої операції; в) кількість робочих циклів за одиницю часу; г) виконання короткочасних і простих операцій; д) чергування роботи та відпочинку.

  9. Шкідливий виробничий чинник сприяє виникненню: а) травми; б) гострого отруєння; в) загального захворювання; г) професійного захворювання; д) каліцтва; є) загрози життю.

  10. До наслідків впливу небезпечного виробничого чинника належать: а) гостра променева хвороба з летальним кінцем; б) пневмоконіоз; в) шумова хвороба; г) ураження електричним струмом; д) вібраційна хвороба; е) перелом основи черепа внаслідок падіння з висоти; є) гостре отруєння.

Тестові завдання

  1. До якого класу умов праці слід віднести роботу працівників цеху з виробництва мікробіологічних прапаратів, якщо в повітрі робочої зони містяться живі клітини та спори бактерій з перевищенням ГДК у 5 разів?

А. допустимий; В.шкідливий І; С.шкідливий ІІ;D.шкідливий ІІІ;Е.шкідливий ІV.;

  1. Робітники цеху з виробництва бакпрепаратів виконують монотонну роботу, в якій присутні високий ступінь складності з рішенням альтернативних завдань, робоча поза незручна, вимушена – 25 % робочого часу. В повітрі робочої зони присутні живі клітини та спори бактерій з перевищенням ГДК у 5 разів. До якого класу умов праці слід віднести роботу цих робітників.

А. допустимий; В.шкідливий І; С.шкідливий ІІ;D. шкідливий ІІІ;Е.шкідливий ІV.;

  1. До якого класу умов праці слід віднести роботу працівників у цеху хімфармзаводу, якщо в повітрі робочої зони вміст алергенів — 3,2 ГДК, протипухлинних лікарських засобів — 1 ГДК, оксиди металів — 1 ГДК?

А. допустимий; В.шкідливий І; С.шкідливий ІІ;D.шкідливий ІІІ;Е. шкідливий ІV.;

4. Фармацевт рецептурного відділу внутрішньолікарняної аптеки виконує роботу з високим ступенем складності завдань (приготування розчинів для парентерального введення, обробляє та виконує рецепти. В повітрі присутні алергени, антибіотики, пари кислот у межах 1-2 ГДК. До якого класу за показниками важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності слід віднести умови праці даного працівника?

А. Оптимальний; В. допустимий ;С.шкідливий;D.Небезпечний;Е. Екстремальний

Контрольні задачі

1.Скласти схему гігієнічної класифікації праці за показниками важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності

2. Енерговитрати клінічного фармацевта поліклініки за 8-годинний робочий день становить 1 800 ккал. До якої категорії за енерговитратами належить цей робітник?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]