Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

1. Розв’язати ситуаційні задачі.

Задача 1. Дані аналізу грунту, відібраного з території шкільного майданчика: колі-титр – 0,01, титр анаеробів – 0,001, число яєць гельмінтів – 70 в 1 кг, природний рівень радіаційної активності грунту перевищений у 2 рази, вміст свинцю знаходиться на рівні 30 ГДК. Зробити висновок про ступінь забруднення грунту.

Задача 2. При лабораторному дослідженні проб грунту, відібраних на території населеного пункту, який належить до біогеохімічних провінцій, було виявлено перевищення ГДК водорозчинного фтору, нітратів, ртуті, свинцю та недостатній вміст йоду. Які захворювання можуть спостерігатися поміж мешканців цього населеного пункту та як їм запобігти?

2. Скласти графологічну структуру методів очищення населених місць.

Матеріали для контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні задачі

1. Аналіз грунту показав наявність у ньому пестицидів: карбофос 13 мг/кг (ГДК = 2 мг/кг), ділор 6,5 мг/кг (ГДК = 0,5 мг/кг). Зробити висновок про ступінь забруднення грунту пестицидами.

2. Аналіз грунту показав, що природний рівень радіаційної активності грунту перевищений у 1,5 рази. Зробити висновок про санітарний стан грунту за показниками радіаційної безпеки.

Тестові завдання

1. Для вирішення питання про виділення під забудову земельної ділянки, яка певний час забруднювалась органічними речовинами необхідно визначити ступінь гуміфікації грунту. Який із показників для цього слід використати?

А. Колі-титр; В. Титр анаеробів;

С. Мікробне число; D. Санітарне число; Е. БПК

2. При гігієнічній оцінці придатності грунту під забудову було встановлено, що вміст важких металів не перевищує ГДК, сумарний показник забруднення хімічними речовинами становить 15, вміст кишкових паличок в 1 г грунту – 9 клітин, ентерококів – 8 клітин, патогенних ентеробактерій – 3 клітини. За яким із визначених показників грунт не придатний під забудову?

А. Вмістом важких металів; В. Сумарним показником забруднення

С. Кількістю кишкових паличок; D. Кількістю ентерококів;

Е. Кількістю патогенних ентеробактерій.

3. При санітарно-гігієнічній оцінці стану грунту встановлено, що титр perfringens становить 0,01; колі-титр – 0,5; число яєць гельмінтів в 1 кг грунту – 9; число личинок і лялечок мух на 0,25 м2 грунту – 7; санітарне число – 0,93. Оцініть санітарний стан грунту за комплексом отриманих показників.

А. Чистий; В. Мало забруднений; С. Забруднений;

D. Сильно забруднений; Е. Надзвичайно забруднений.

4. Унаслідок багаторічного забруднення довкілля викидами металургійного заводу на прилеглій території сформувалася біогеохімічна провінція. За якою провідною ознакою можна дати їй гігієнічну оцінку?

А. Підвищений рівень захворюваності населення

В. Обмеження умов санітарно-побугового водокористування

С. Погіршення якості продуктів рослинного походження

Д. Накопичення у грунті специфічних хімічних речовин

Е. Забруднення атмосферного повітря

5. При будівництві населеного пункту, у якому передбачалось часткове каналізування, постало питання вибору системи видалення відходів. Яку із перелічених нижче систем доцільно застосувати у цьому населеному пункті?

А. Сплавну; В. Вивізну; С. Вивізну планово-подвірну;

D. Вивізну планово-поквартиру; Е. Змішану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]