Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Видиме випромінювання Сонця, його спектр, гігієнічне значення. Фізіологічний і психофізіологічний вплив освітлення на організм.

2. Гігієнічне значення природного та штучного освітлення приміщень різного призначення (житлових, навчальних, виробничих, аптечних і лікувально-профілактичних закладів, фармацевтичних підприємств).

3. Вплив освітлення на функції зору, стан центральної нервової системи, працездатність, зокрема провізорів.

4. Методика оцінки природного освітлення приміщень. Поняття про світловий коефіцієнт, кут отвору, кут падіння, коефіцієнт природного освітлення.

5. Принцип визначення освітленості за допомогою люксметра.

6. Методика гігієнічної оцінки штучного освітлення приміщень різного призначення, у тому числі на хіміко-фармацевтичних підприємствах та в аптечних закладах; показники.

7. Гігієнічна характеристика джерел штучного освітлення, їх порівняльна характеристика.

8. Види та системи штучного освітлення. Освітлювальна арматура та її гігієнічна оцінка.

9. Вимоги до природного та штучного освітлення приміщень в аптеках та на хіміко-фармацевтичних підприємствах .

Контрольні тести:

1. Діапазон довжини хвиль видимого частини сонячного спектра становить …..(нм): а) 760 - 4000; б) 400 - 760; в) 290 - 400; г) 280 - 315.

2. Коефіцієнт природнього освітлення на постійних робочих місцях у рецептурному відділі аптеки повинен бути не менше:

а) 0,5%, б) 1%; в) 1,5%; г) 2%; д) 2,5%.

3. Кут падіння світлових променів на робоче місце в асистентській і рецептурному відділі аптеки повинна бути не менше: а) 5; б) 15; в) 27; г) 30; д) 45.

4. Кут падіння світлових променів на робоче місце - це:

а) кут між робочою поверхнею та лінією до проекції на вікно верхнього краю протилежного будинку; б) кут між лініями від робочого місця до верхнього краю вікна та до проекції на вікно верхнього краю протилежного будинку; в) кут між робочою поверхнею та лінією до верхнього краю вікна; г) кут між лінією від робочого місця до верхнього краю вікна та світильника; д) кут між горизонтальною лінією, проведеною від центра робочого місця до вікна, та лінією з тієї ж точки на поверхні стола до верхнього краю вікна.

5. Коефіцієнт природнього освітлення (КПО) - це:

а) щільність світлового потоку на освітлюваній поверхні; б) відношення площі вікон до площі підлоги; в) процентне відношення природної освітленості горизонтальної поверхні у приміщенні до одночасної освітленості розсіяним світлом небосхилу під відкритим небом (на тій самій горизонталі з захистом від прямих сонячних променів); г) природна освітленість, яка припадає на площу 1 м2; д) відношення природної освітленості в середині приміщення до площі підлоги.

6. Світловий коефіцієнт - це:

а) відношення площі заскленої поверхні одного вікна до площі підлоги; б) відношення площі заскленої поверхні вікон (без рам) до площі підлоги; в) відношення площі всіх вікон до площі підлоги; г) відношення освітленості у приміщенні і назовні; д) відношення природної освітленості в середині приміщення до площі підлоги.

7. Недостатнє освітлення приміщень зумовлює: а) нервовоемоційні зрушення; б) зниження резистентності капілярів; г) порушення постави; д) астигматизм; є) ксерофтальмію; ж) зниження апетиту; з) міопію.

8. Які внутрішні фактори впливають на природне освітлення приміщень:

а) орієнтація вікон; б) наявність будівель, дерев; в) кількість вікон, їх конструкція; г) якість та чистота скла; д) наявність квітів, фіранок; е) клімат місцевості; є) яскравість (відбиваюча здатність стін, стелі, меблів); ж) висота підвіконня, висота вікна; з) географічна широта.

9. Які фактори впливають на рівень штучної освітленості:

а) площа приміщення; б) висота підвішування світильників; в) висота приміщення; г) кут отвору; д) відстань між світильниками в горизонтальній площині; е) кут падіння; є) проекція небосхилу; ж) орієнтація вікон; з) наявність квітів, фіранок; к) освітлювальна арматура.

Контрольні задачі

1. Робоче місце фармацевта рецептурного відділу знаходиться на віддалі 3 м від вікна. Висота вікна – 2 м. Висота стола відповідає висоті підвіконня, вікно наполовину затінюється протилежним будинком. Визначити кут падіння світлових променів на робочому місці і кут отвору. Оцінити результати.

2. Асистентська кімната площею 24 м2 має два вікна з розмірами скла 1,7  1,2 м кожне. Визначити світловий коефіцієнт у даному приміщенні, зробити висновок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]