Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Матеріали для контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні задачі:

Задача 1. Під час роботи у приміщенні хіміка-аналітика вміст лікарських препаратів у повітрі робочої зони знаходився на рівні ГДК, зміни функціонального стану організму відновлювались за час відпочинку. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці хіміка-аналітика, запропонуйте при необхідності заходи профілактики.

Задача 2. У процесі виготовлення ліків у асистентській вміст серцевих глікозидів перевищував ГДК в 2,7 рази, внаслідок чого у провізора ви­никли зміни з боку серцево-судинної системи, які виходили за межі фізіологічних коливань. Охарактеризуйте умови праці провізора, запропонуйте заходи профілактики.

Тема 18. Виробнича токсикологія. Профілактика професійних отруєнь.

Актуальність теми:

У сучасних умовах на виробництві використовується широкий спектр хімічних речовин, які можуть різними шляхами надходити в організм працівників і викликати захворювання чи порушення стану здоров’я, а також призводити до гострих і хронічних отруєнь та віддалених наслідків. Одним із основних заходів профілактики негативної дії виробничих отрут на організм є гігієнічне нормування. Метою наукового обгрунтування і практичного застосування гігієнічних нормативів у вигляді допустимих нешкідливих рівнів - гранично допустимих концентрацій (ГДК) у повітрі робочої зони є забезпечення здоров'я і працездатності людини протягом усього її життя, а також наступних поколінь. В основі розробки ГДК хімічних речовин лежить їх токсикологічна оцінка в експериментах на лабораторних тваринах та гігієнічна оцінка впливу на якість води, хімічний склад харчових продуктів тощо.

Навчальні цілі:

Знати основні принципи і методи наукового обгрунтування гігієнічних нормативів шкідливих хімічних речовин; види взаємодії ксенобіотиків, типи комбінованої дії та механізми прогнозування комбінованої дії ксенобіотиків на організм.

Засвоїти етапи гігієнічної оцінки хімічних речовин, схему токсикологічного експерименту, основні параметри токсикометрії; типи комбінованої дії ксенобіотиків, методи її оцінки.

Вміти дати гігієнічну оцінку шкідливих речовин за ступенем токсичності і небезпечності, обгрунтувати ГДК хімічних речовин за ситуаційними задачами. Вміти за результатами експериментальних досліджень оцінити тип комбінованої дії, прогнозувати комбіновану дію хімічних речовин на організм.

Вміти намітити заходи профілактики професійних отруєнь.

Базові знання, вміння та навики:

Знати фізико-хімічні властивості шкідливих хімічних речовин (біонеорганічна і біоорганічна хімія), взаємозв’язок між забрудненням навколишнього середовища і здоров’ям (гігієна у фармації).

Гігієнічна характеристика хімічних речовин, що застосовуються у хіміко-фармацевтичній промисловості (гігієна у фармації).

Зміст теми:

Значення гігієнічного нормування шкідливих хімічних речовин. Види нормативів: гігієнічні, технічні, екологічні. Гігієнічне нормування лікарських речовин. Принципи гігієнічного нормування. Cхема токсикологічного експерименту. Токсикометрія. Основні параметри токсикометрії. Поняття про токсикокінетику, токсикодинаміку. Кумуляція, методи її оцінки. Фази розвитку хронічної інтоксикації. Віддалені наслідки дії ксенобіотиків. Алергенна дія ксенобіотиків. Поняття про нейротоксичну, геронтогенну, атерогенну дію хімічних речовин. Етапи гігієнічної оцінки хімічних речовин. Поняття про GLP (належна лабораторна практика).

Поняття про комбіновану, комплексну, поєднану дію. Основні типи комбінованої дії (антагонізм, потенціювання, адитивність). Формула сумаційної токсичності. Проблеми комбінованої дії алкоголю і хімічних речовин, куріння і хімічних речовин. Механізми взаємодії між ксенобіотиками (хімічна, фізико-хімічна, токсикокінетична, токсикодинамічна). Поняття про інгібітори та індуктори монооксигеназної системи. Прогнозування комбінованої дії.

Професійні отруєння. Профілактика професійних отруєнь

Рекомендована література:

Основна:

  1. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г. Гончарука. – К.: Вища школа, 1995. – С. 138-142, 357-434, 387-385, 395-412.

  2. Мізюк М.І. Гігієна. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 210-213.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 498-503.

  4. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – С. 308-318.

Додаткова:

  1. Доклінічні дослідження лікарських засобів. Методичні рекомендації / За ред. О.В. Стефанова. – К.: Авіценна, 2001. – 528 с.

  2. Балткайс Я.Я., Фатеев В.А. Взаимодействие лекарственных веществ. – М.: Медицина, 1991. – С. 6-30.

  3. Голиков С.Н., Саноцкий И.В. Тиунов Л.А. Общие механизмы токсического действия. – Л.: Медицина, 1986. – С. 143-157.

  4. Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. – М: Медицина, 2002. – С. 177-234.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]