Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Тема 15. Методика визначення та гігієнічна оцінка санітарно-хімічного (гази, пари, пил) і мікробіологічного забруднення повітря виробничої зони аптечних закладів та хіміко-фармацевтичних підприємств

Актуальність теми:

Повітря виробничої зони у аптечних закладах та хіміко-фармацевтичних підприємствах може забруднюватися парами, аерозолями, пилом вихідних проміжних продуктів, а також готових ліків, які можуть негативно впливати на стан здоров'я робітників. Забруднення повітря виробничих приміщень аптечних закладів патогенними мікроорганізмами (стафілококи, стрептококи, пневмококи, менінгококи, збудники туберкульозу, дифтерії тощо) відіграє важливу роль не лише через можливе інфікування персоналу, але й небезпеку попадання мікроорганізмів у лікарські препарати, що може призвести до зміни їхніх фізико-хімічних властивостей, зниження терапевтичної активності, а також зумовити розвиток захворювань і ускладнень у хворого. Тому дослідження хімічного, пилового та мікробного забруднення повітря виробничих приміщень є невід'ємною складовою при вивченні санітарних умов праці та профілактики захворювань професійної етіології у працівників аптечних закладів і підприємств хіміко-фармацевтичної промисловості, а також для оцінки ефективності санітарно-технічних міроприємств та удосконалення технологічного процесу.

Навчальні цілі:

Знати механізм впливу токсичних хімічних речовин та пилу на організм людини.

Ознайомитися з методами відбору проб повітря та устаткуванням і приладами, що використовують для визначення концентрації газо- і пароподібних речовин, вмісту пилу та мікроорганізмів.

Уміти проводити гігієнічну оцінку вмісту газо- і пароподібних речовин, пилу та мікроорганізмів у повітрі виробничих приміщень аптечних закладів та хіміко-фармацевтичних підприємств, розробляти заходи щодо зниження рівня його забруднення.

Оволодіти методикою експрес-аналізу повітря виробничого середовища на вміст шкідливих хімічних речо.вин

Засвоїти правила вибору й експлуатації бактерицидних опромінювачів для зниження рівня мікробної контамінації повітря аптечних закладів.

Базові знання, вміння та навики:

Знати склад атмосферного і видихуваного повітря (нормальна фізіологія).

Знати агрегатні стани речовин, поняття про аерозоль (фізколоїна хімія), механізм впливу хімічних домішок атмосферного повітря на організм.

Знати методи відбору проб, дослідження та гігієнічна оцінка атмосферного повітря на вміст хімічних домішок, вміти працювати з аналітичними терезами (хімія) та мікроскопом (біологія). Мікробне забруднення повітря (мікробіологія).

Зміст теми:

Гігієнічне значення промислових отрут, їх класифікація, вплив на організм, профілактика. Методи відбору проб і дослідження вмісту промислових отрут у повітрі виробничих приміщень. Експресні методи визначення шкідливих речовин на хіміко-фармацевтичних підприємствах.

Пил, його класифікація за походженням, хімічним складом, дисперсністю. Гігієнічне значення промислового пилу, його вплив на організм, профілактика. Методи відбору проб тадослідження запиленості повітря виробничих приміщень.

Мікробна контамінація. Умови і методи відбору про повітря на вміст мікроорганізмів. Заходи боротьби з бактерійним забрудненням повітря.

Рекомендована література:

Основна:

1. Мізюк М.І. Гігієна. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 57-71, 121-129,161-163, 210-213, 231-232.

  1. Мізюк М.І. Гігієна. Посібник для практичних занять. – К.: Здоров’я, 2002. – С. 39-50, 71-74, 90, 94, 142-146, 169-170.

  2. Загальна гігієна. Посібник для практичничних занять / За ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – С. 48-66, 59-66, 297-307.

Додаткова:

  1. Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. – М: Медицина, 2002. – С. 186-192, 208-232, 270-279.

  2. Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. – 2-е изд., перераб. и доп. – М: Медицина, 2004. – С. 29-78.

  3. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 71-87, 308-310, 490-515.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]