Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%)

  1. Ознайомитись із методами відбору проб повітря та устаткуванням і приладами для визначення хімічних речовин у повітрі виробничих приміщень, розв’язати ситуаційну задачу.

Задача. Уасистентській аптеки електроаспіратором Мігунова відібрано пробу повітря на вміст йоду. Кількість йоду у відібраній пробі повітря становила 0,08 мг. Об’єм протягнутого повітря 15 л, температура повітря - 22 °С, атмосферний тиск - 754 мм рт. ст. ГДК йоду в повітрі виробничих приміщень 1мг/м3(2 клас небезпеки).

1. Привести об’єм відібраної проби повітря до нормальних умов.

2. Розрахувати концентрацію йоду в мг/м3.

3. Зробити гігієнічний висновок.

2. Ознайомитися з алгоритмом визначення концентрації хімічних речовин у повітрі виробничої зони з допомогою газоаналізатора УГ-2: а) вставити ватний тампон в один кінець скляної індикаторної трубки; б) розкрити ампулу з індикаторним порошком; в) за допомогою спеціальної лійки заповнити трубку індикаторним порошком; ущільнювати його шляхом постукування по трубці; закрити ватним тампоном; г) підтягнути стопор на себе та утримувати його; ввести шток у корпус газоаналізатора до упору; відпустити шток і стопор; почути клацання стопору; д) під'єднати індикаторну трубку до гумової трубки газоаналізатора, потягнути за стопор і відразу відпустити його, через декілька секунд почути повторне клацання; е) від'єднати індикаторну трубку; порівняти забарвлення порошку у індикаторній трубці із доданою до газоаналізатора шкалою; визначити концентрацію хімічної речовини у повітрі шляхом зіставлення із ГДК.

3. Ознайомитися з алгоритмом визначення концентрації пилу у повітрі гравіметричним методом та розв'язати ситуаційну задачу: а) зважити фільтр АФА на аналітичних терезах; б) визначити температуру повітря реєструючим спиртовим термометром і атмосферний тиск барометром-анероїдом; в) відібрати пробу повітря за допомогою електроаспіратора Мігунова на фільтр АФА, закріплений в алонжі, зі швидкістю 20 дм3/хв упродовж 30 хв; г) повторно зважити фільтр АФА на аналітичних терезах і визначити, на скільки збільшилася маса фільтру після пропускання повітря; д) привести об'єм відібраного повітря до нормальних умов; е) розрахувати концентрацію пилу в повітрі у мг/м3і порівняти з ГДК.

Задача. У асистентській аптеки за допомогою електроаспіратора Мігунова на фільтр АФА упродовж 30 хв відбирали пробу повітря для визначення вмісту пилу тальку (ГДК пилу тальку 4,0 мг/м). Швидкість забору повітря становила 20дм3/хв, температура повітря - 18°С, атмосфернийтиск -745мм рт.ст. Маса пилу,щоосіла на фільтрі, становила5 мг. Обчисліть об'єм протягнутого повітря, приведіть його до нормальних умовтавизначте концентрацію пилу у повітрі(мг/м3).

4. Ознайомитися із алгоритмом визначення дисперсності пилу: фільтр, що залишився після кількісного визначення пилу, кладуть запиленою стороною вниз на предметне скло, яке потім поміщають у скляну посудину з підігрітим ацетоном. Тканина фільтра швидко стає прозорою й тонким прозорим шаром фіксується на поверхні скла. У тому разі, коли пилові частки розчиняються в органічних розчинниках, пиловий препарат готують шляхом осадження пилових часток у природних умовах на горизонтально чи вертикально поміщене скло, змазане будь якою клейкою речовиною (гліцерин, вазелін, 2 % - й розчин канадського бальзаму в ксилолі). Отриманий пиловий препарат вивчають під мікроскопом при великому збільшенні (або з імерсією) за допомогою окуляра мікрометра, вставленого в окуляр мікроскопа.

5. Ознайомитися з алгоритмом визначення мікробного забруднення повітря аспіраційним методом за допомогою апарата Кротова: чашку Петрі з живильним середовищем поміщають на диск приладу, ретельно закривають кришку за допомогою затискачів, встановлених на його корпусі. Прилад включають у мережу, за допомогою реометра встановлюють швидкість руху повітря - 25 л/хв. Після взяття проби повітря чашки закривають кришками й поміщають у термостат. Розрахунок здійснюють за формулою

де Х - число мікроорганізмів у 1 м3 повітря;

а - кількість колоній, що виросли на чашці Петрі після терміну інкубації;

b - об’єм досліджуваної проби повітря, приведений до нормальних умов. Отримані результати порівнюють із допустимими межами мікробної контамінації повітря даного приміщення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]