Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Визначити просторовий температурний режим в лабораторії за допомогою реєструючого спиртового термометра.

2. Визначити за допомогою стаційного психрометра Августа абсолютну і відносну вологість повітря в лабораторії і дати гігієнічну оцінку одержаним результатам. Ознайомитися із методами визначення абсолютної і відносної вологості повітря за таблицями і розрахунком.

Матеріали для контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

Контрольні завдання

Задача. Температура повітря житлового приміщення +19 °С, абсолютна вологість повітря – 13,36 г/м3, максимальна вологість за температурою сухого термометра складає 17,164 г/м3 .

1. Розрахуйте відносну вологість повітря у житловому приміщенні;

2. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату приміщення.

Тестові завдання

1. Під час перебування в гірській місцевості у людини можуть розвинутися симптоми кисневого голодування. Вплив якого фактора може зумовити появу таких симптомів?

A. Зменшення парціального тиску азоту; в. Зменшення концентрації азоту; c. Зменшення концентрації кисню;

D. Зменшення атмосферного тиску;

E. Зменшення парціального тиску кисню.

2. У приміщеннях аптек призначених для зберігання ліків, регулярно здійснюється контроль вологості повітря. Який прилад для цього використовують ?

A. Психрометр; В. Термометр;

C. Барометр; D. Анемометр; E. Кататермометр.

3. При визначенні взимку параметрів мікроклімату в складському приміщенні аптеки встановлено: температура повітря 200С, відносна вологість 80 %, швидкість руху повітря 0,1 м/с, вертикальний перепад температури повітря 2,50С, горизонтальний – 20С. Який з показників мікроклімату не відповідає гігієнічним нормативам?

А. Температура повітря; В. Відносна вологість повітря;

C. Швидкість руху повітря; D. Вертикальний перепад температури повітря;

Е. Горизонтальний перепад температури повітря

4. Під час гігієнічного обстеження асистентської аптеки встановлено: температура повітря – 15°С, швидкість руху повітря 0,01 м/с, вологість 50%. Яким чином буде впливати мікроклімат приміщення на тепловіддачу провізора-технолога?

А. Посиленням випаровування; В. Послабленням випромінювання;

C. Посиленням випромінювання; D. Послаблення випаровування;

Е. Посилення конвекції.

5. Фармацевт, працюючи в стерилізаційній в умовах високої температури повітря, у халаті з тканини, яка має низьку повітропроникність, в кінці робочого дня відчув м’язову слабкість, неприємне відчуття жару, спрагу, головокружіння. При госпіталізації – температура тіла 400С, частота пульсу вдвічі перевищує фізіологічну норму, дихання поверхневе. Про яке захворювання наймовірніше свідчить така клінічна картина?

А. Тепловий удар; В. Сонячний удар; C. Судомна хвороба;

D. Висотна хвороба; Е. Гірська хвороба.

Тема 3. Методи визначення та гігієнічна оцінка природного та штучного освітлення приміщень

Актуальність теми:

Раціональне природне та штучне освітлення є одним з важливих факторів, що забезпечують оптимальний життєвий тонус, біоритми людини та її працездатність. Природнє та штучнє освітлення приміщень, яке відповідає гігієнічним нармативам, забезпечує сптимальну працездатність зорового аналізатора та профілактику зорової втоми.

Навчальні цілі:

Знати фізіологічне та санітарно-гігієнічне значення видимої частини сонячного спектру для організму людини. Знати гігієнічне значення природного і штучного освітлення.

Засвоїти методи дослідження природної та штучної освітленості приміщень.

Засвоїти гігієнічні вимоги до природного та штучного освітлення приміщень різного призначення (аптеках, аптечних закладах та аналітичних лабораторіях)

Вміти проводити гігієнічну оцінку природного та штучного освітлення приміщень різного призначення та опрацьовувати рекомендації щодо його покращення.

Базові знання вміння та навики:

Фізіологічне значення видимої частини сонячного спектру, зорові функції (нормальна фізіологія), основні світлотехнічні величини (сила світла, світловий потік) і одиниці їх вимірювання, явище фотоефекту (фізика).

Зміст теми

Гігієнічне значення видимого випромінювання Сонця, його спектру та природного освітлення приміщень різного призначення (житлових, навчальних, виробничих, лікувально-профілактичних закладах, аптеках, хіміко-фармацевтичних підприємствах).

Вплив освітлення на функції зору, стан центральної нервової системи, працездатність, зокрема фармацевтів та провізорів. Профілактика несприятливої дії недостатнього та надмірного освітлення на здоров’я та працездатність людини.

Фактори, які впливають на рівень природної освітленості приміщень. Методика оцінки природного освітлення приміщень (геометричний та світлотехнічний методи). Гігієнічні вимоги до природного освітлення приміщень.

Гігієнічне значення штучного освітлення. Методика гігієнічної оцінки штучного освітлення, його показники. Гігієнічна характеристика джерел штучного освітлення, їхня порівняльна характеристика. Види та системи штучного освітлення. Освітлювальна арматура та її гігієнічна оцінка. Види природного та штучного освітлення у стоматологічних кабінетах та зуботехнічних лабораторіях.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 110-121, 155-159.

  2. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 75-89, 137-139.

  3. Бардов В.Г. Гігієна та екологія./ Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. [та ін.] // – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 51-70.

  4. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології./ І.І. Даценко, Р.Д. Габович // - К.: Здоров'я, 2004. – С. 278-281.

  5. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / За. ред. І.І. Даценко. – Львів: Світ, 2001. – С. 84-104.

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 1999. – С. 304-308.

  2. Загальна гігієна. Пропедевтика гігієни / За ред. Є.Г.Гончарука. - К.: Вища школа, 1995. - С. 197 - 207.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]