Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

С. 40 дБа

Д. 40 дБА

Е. 45 дБА

  1. При обстеженні фармацевтичних підприємств установлено, що умови праці робітників окремих цехів характеризуються високими концентраціями пилу та оксиду вуглецю, високими рівнями шуму. Укажіть заходи профілактики виникнення професійних захворювань за таких умов:

А. Попереджувальні медичні профілактичні огляди

В. Зміна технологічних процесів

С. Поточні медичні профілактичні огляди

Д. Використання індивідуальних засобів захисту

Е. Контроль за рівнями шкідливих виробничих факторів

  1. При недотриманні гігієнічних норм і вимог до умов виробництва у працівників фармацевтичних підприємств, можуть розвиватися різні професійні захворювання. Вкажіть найбільш типові випадки професійної патології серед працівників зайнятих на виробництві антибіотиків:

А. Алергія

В. Гіпертонія

С. Анемія

Д. Паркінсонізм

Е. Колагеноз

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

1. Скласти графологічну схему шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища у аптечних закладах та ергономічних показників важкості та напруженості трудового процесу.

2. За даними ситуаційної задачі оцінити умови праці робітників, запропонувати оздоровчі заходи.

Задача. Проводилося вивчення умов праці робітників у цеху із виготовлення антибіотиків тетрацикліну та окситетрацикліну. У цеху працює 80 робітників.У повітрі робочої зони на стадії вирощування посівного матеріалу та біосинтезу (ферментації) виявлені пари фенолу та формальдегіду в концентраціях відповідно 15 і 35 мг/м3 (ГДК фенолу - 0,3 мг/м3, ГДК формальдегіду - 0,3 мг/м3). На шкірі і спецодязі робітників, які задіяні у фільтруванні обробленої культуральної рідини виявлено значне забруднення культуральною рідиною й нативним розчином антибіотиків. У цехах, де проводиться екстракція антибіотиків із нативного розчину, виявлено забруднення повітря робочої зони ізооктанолом, щавлевою кислотою, бутилацетатом та етиловим спиртом. У відділенні ферментації та сушильному відділенні температура повітря становила 36°С, концентрація тетрацикліну та окситетрацикліну значно перевищувала допустиму. На стадії таблетування та фасуванняу повітрі робочої зони концентрація пилу тетрацикліну становила 10 мг/м3, окситетрацикліну - 20 мг/м3. При медичному огляді 45 робітників у 15 виявлено алергійний дерматит (уражені кисті рук, передпліччя, обличчя), у 5 – екзему та атрофію слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, у 7 – кандидамікоз, у 6 - лейкопенію та агранулоцитоз, 12 робітників скаржилися на

метеоризм, діарею. Оцінка стану харчування робітників цього цеху показала, що до складу раціону не входять молочнокислі продукти, відмічається дефіцит вітамінів А і С.

1. Вказати основні шкідливі виробничі фактори у цеху.

2. Установити клас умов праці за ступенем шкідливості та небезпеки.

3. Описати характер дії шкідливих факторів на організм.

4. Вказати гігієнічні нормативи шкідливих фактора.

5. Запропонувати заходи щодо оздоровлення умов праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]