Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття – 70%)

  1. Скласти графологічну структуру “Класифікація фізичних факторів виробничого і навколишнього середовища, їхній вплив на організм та провідні методи захисту”.

  2. Ознайомитись з принципом визначення параметрів шуму та вібрації за допомогою приладу ВШВ-1

Матеріали для контролю засвоєння практичних знань і вмінь

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

Дати гігієнічну оцінку умов праці робітників, визначити клас праці за показниками шкідливості й небезпечності та можливість розвитку професійної патології, запропонувати оздоровчі заходи.

1.На робочому місці працівника еквівалентний рівень звуку становить 90 дБ А.

3.На робочому місці працівник зазнає впливу загальної високочастотної вібрації.

ТЕМА 14.Методика контролю протирадіаційного захисту персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань в лікувальних закладах.

Актуальність теми

У сучасній медицині активно використовуються різні методи діагностики та лікування із застосуванням рентгенівської апаратури, гама-установок, прискорювачів заряджених частин та радіоактивних препаратів. Робота медичного персоналу рентгенологічних і радіологічних відділень пов’язані з радіаційною небезпекою внутрішнього і зовнішнього опромінення. Для пацієнтів променеве навантаження за рахунок медичних рентгенівських досліджень зростає, що є одним із факторів ризику виникнення негативних наслідків. Зниження променевого навантаження на персонал і пацієнтів при рентгенологічних дослідженнях (променевій терапії), може бути досягнута завдяки раціонально організованим заходам радіаційного захисту. Радіаційний контроль (дозиметричний, індивідуально-дозиметричний та радіометричний) є складовою частиною радіаційної безпеки в медичних закладах, у яких застосовують джерела іонізуючого випромінювання. Знання та дотримання санітарно-гігієнічних вимог при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання з діагностичною і лікувальною метою, а також формування культури радіаційної безпеки у медичного персоналу, правильне здійснення радіаційного контролю сприяють зниженню опромінення медичного персоналу і пацієнтів.

Навчальні цілі

Знати організаційно-методичні основи, значення та види радіаційного контролю.

Знати принципи протирадіаційного захисту персоналу і пацієнтів при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання у лікувальних закладах.

Ознайомитися з методами і засобами радіаційного контролю за умовами праці персоналу та захисту пацієнтів у лікувальних закладах при застосуванні джерел іонізуючого випромінювання.

Уміти оцінювати радіаційну ситуацію в рентгенкабінетах, давати гігієнічні рекомендації щодо усунення надмірного опромінення персоналу.

Базові знання, вміння та навики

Знати види іонізуючого випромінювання, його кількісні та якісні характеристики, джерела.

Знати методи оцінки радіаційної небезпеки та параметри захисту від зовнішнього опромінення. Ліміти доз зовнішнього опромінення для різних категорій населення.

Уміти оцінювати параметри захисту від іонізуючого випромінювання.

Зміст теми

Використання в медицині джерел іонізуючого випромінювання. Іонізуючі випромінювання як виробнича шкідливість для медичного персоналу. Медичні рентгенологічні діагностичні процедури для пацієнтів та працівників стоматологічних закладів як компоненти променевого навантаження. Поняття про закриті і відкриті джерела іонізуючого випромінювання за умов лікування. Протирадіаційний захист персоналу і радіаційної безпеки пацієнтів при застосуванні радіонуклідів та інших джерел іонізуючих випромінювань. Радіаційна безпека пацієнтів та персоналу при рентгенологічних дослідженнях у стоматології. Вимоги до розміщення, влаштування організації роботи рентгеностоматологічного кабінету. Радіаційний контроль за виробничим середовищем та індивідуальними дозами опромінення персоналу. Основні завдання радіаційного контролю. Методи і засоби радіаційного контролю. Медичний контроль за здоров’ям медичного персоналу.

Рекомендована література

Основна:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина: Загальна гігієна з основами екології. – К.: Здоров’я, 2004. – С. 135-141,638-646,532-534.

  2. Основні санітарні правила протирадіаційного захисту України (ОСПУ). – К., 2001. – 136 с.

  3. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97. Д 2000). – К., 1997. – 121 с.

  4. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / Під ред. І.І. Даценко, - Львів. Світ, 2001. – 394-421.

  5. Руководство к практическим занятиям по радиационной гигиене / Под ред. Ф.Г. Кроткова. М.: Медицина, 1980. – С. 26-47.

  6. Норми радіаційної безпеки України (НРБУ-97). - Київ, 1997. – 121 с.

Додаткова:

    1. Державні санітарні правила і норми “Гігієнічні вимоги до влаштування та експлуатації рентгенівських кабінетів і проведення рентгенологічних процедур”, затв. МОЗ України 04.06.2007, № 294. – С. 32.

    2. Мащенко М.П., Мечів Д.С., Мурашко В.О. Радіаційна гігієна . – Харків. 1999. – 392 с.

    3. Нікберг І.І. Радіаційна гігієна. – К.: Здоров’я, 1999. – 160 с.

    4. Кирилов В.Ф., Книжников В.А., Коренков И.П. радиационная гигиена. – М.: Медицина, 1988. – 336 с.

    5. Авсеенко В.Ф. Дозиметрические и радиометрические приборы и измерения. К.: Урожай, 1990.-144 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]