Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Тема 17. Гігієна праці робітників фармацевтичної промисловості та працівників аптек, виробничі шкідливості, профілактика професійних захворювань

Актуальність теми:

Фармацевтична галузь об'єднує як виробництво так і реалізацію великого асортименту лікарських засобів, парафармацевтичної продукції та виробів медичного призначення. Виробництво лікарських препаратів базується на багатостадійних процесах органічного або біологічного синтезу, пов’язаного із використанням різноманітних видів сировини, супроводжується забрудненням повітря органічними та неорганічними хімічними речовинами, шкідливими для здоров’я людини. До основних шкідливих виробничих факторів у промисловому виробництві лікарських засобів належать: хімічний (шкідливі органічні та неорганічні речовини у вигляді пилу, парів, газів, аерозолів, канцерогени); біологічний (продукти мікробіологічного синтезу - антибіотики, антибіотиковмісні препарати, біопрепарати тощо); несприятливий мікроклімат; іонізуюче та неіонізуюче випромінювання; шум; вібрація тощо. Вони можуть викликати у працюючих відхилення в стані здоров’я, розвиток професійних захворювань. Тому важливим є вивчення та оцінка умов праці працівників фармацевтичної промисловості та розроблення оздоровчих заходів, які включають законодавчі, адміністративні, організаційні, технологічні, санітарно-технічні, лікувально-профілактичні та використання засобів індивідуального захисту.

Навчальні цілі:

Знати психофізіологічні фактори в організації праці, улаштуванні та обладнання робочого місця працівників аптечних закладів, фізичні, хімічні та біологічні шкідливості, що супроводжують роботу фармацевта і провізора.

Вміти дослідити та оцінити умови праці фармацевта і провізора, у промисловому виробництві лікарських засобів.

Навчитися розробляти конкретні заходи, спрямовані на оздоровлення умов праці, запобігання професійних захворювань, підвищення працездатності.

Знати та вміти дотримуватися правил особистої гігієни під час роботи у фармацевтичних та аптечних закладах.

Базові знання, вміння та навики:

Знати вплив хімічних та фізичних факторів на організм, значення мікробного забруднення повітря приміщень аптек. Вміти відібрати проби повітря на вміст хімічних речовин та пилу, дослідити параметри мікроклімату, ефективності вентиляції та освітлення (гігієна у фармації, мікробіологія).

Зміст теми:

Вплив процесу і умов праці на стан здоров’я та працездатність працівників фармацевтичних підприємств та аптек. Оцінка умов праці у аптечних закладах за показниками важкості та напруженості праці. Виробничі шкідливості, які супроводжують роботу працівників аптечних та фармацевтичних закладів (психофізіологічні, фізичні, хімічні, пил), їхня характеристика, заходи профілактики. Гігієна праці при виробництві синтетичних лікарських речовин, антибіотиків, галенових препаратів, таблеток, драже та ліків в ампулах. Засоби індивідуального захисту органів дихання та шкіри на фармацевтичих підприємствах.

Рекомендована література:

Основна:

  1. Мізюк М.І. Гігієна: Підручник. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 151- 213.

  2. Мізюк М.І. Гігієна: Посібник для практичних занять. – К. : Здоров’я, 2002. – С. 32 - 59.

  3. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 332-366.

  4. Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу (затверджена наказом МОЗ України № 528 від 27.12 2001р.).

Додаткова:

  1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. - К.: Здоров’я, 1999. – С. 437 - 551.

  2. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять. / За ред. І.І. Да­ценко. - Львів: Світ, 2001. – С. 242 - 308.

  3. Большаков А.М., Новикова И.М. Общая гигиена. – М: Медицина, 2002. – С. 234-350.

  4. Большаков А.М. Руководство к лабораторным занятиям по общей гигиене. – 2-е изд., перераб. И доп. – М: Медицина, 2004. – С. 179-184.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]