Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття – 70%)

1. .Розв’язати ситуаційні задачі.

Задача 1. Визначити до якого класу за показниками важкості, напруженості, шкідливості та небезпечності відноситься робота бригадира фасувальників хімічного заводу, якщо в ній присутні фізичне динамічне і статичне навантаження при переміщенні та утриманні вантажу до 2 кг на відстань до 5 м, аерозолі та пари речовин алергенної та токсичної дії в межах ГДК, 15 % робочого часу– опрацювання звітної документації.

Задача 2.У повітрі фасовочної, що розташована при цеху ампульних препаратів хімфармзаводу присутні алергени (вітаміни групи В, білкові препарати) – на рівні 3,2 ГДК, протипухлинні лікарські засоби – 1 ГДК, оксиди металів – 1 ГДК. Дайте гігієнічне заключення щодо умов роботи працюючих в цьому цеху, запропонуйте заходи профілактики.

Матеріали для контролю засвоєння практичних знань і вмінь

(заключний етап заняття – 15%)

Контрольні завдання

1. Працівник хіміко –фармацевтичного підприємств упродовж робочого дня виконує дії, пов’язані із вимушеним положенням тіла – 60 % робочого часу, причім ступінь відповідальності та емоційного напруження, що необхідні для забезпечення здоров’я пацієнтів, присутні в роботі постійно. Визначте клас умов праці за показниками важкості та напруженості.

Тема 13. Методика гігієнічної оцінки фізичних факторів виробничого і навколишнього середовища та реакція організму на їх вплив

Актуальність теми

Шум, вібрація, ультразвук, інфразвук – це вельми поширені у сучасному урбанізованому середовищі фізичні чинники, котрі здатні негативно впливати на стан здоров’я людей та знижувати їх працездатність

Профілактика специфічного і неспецифічного впливу шуму, вібрації і електромагнітних полів на організм людини в умовах виробництва та побуті, грунтується на гігієнічній оцінці та нормуванні вказаних чинників в комунальній і промисловій зонах.

Навчальні цілі

Знати прояви біологічної дії шуму, вібрації, ультразвуку та інфразвуку на організм.

Засвоїти принципи методів дослідження шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвуку.

Вміти визначити провідні заходи, що запобігають негативному впливу на організм шуму, вібрації і електромагнітних полів в умовах виробництва та побуті.

Базові знання, вміння та навики

Знати будову слухового аналізатора (нормальна анатомія), фізіологічні зміни, що виникають в організмі під час фізичної та розумової праці, причини втоми і перевтоми, механізм слухового, больового, тактильного сприйняття (нормальна фізіологія), поняття про фізичну природу звуку, силу звуку і звуковий тиск (фізика).

Зміст теми

Вплив шуму на організм. Принципи методів дослідження часових характеристик, спектрального складу та інтенсивності різних видів шуму. Гігієнічні вимоги до шумового режиму комунальних і промислових об'єктів.

Вплив вібрації на організм. Принципи методів дослідження інтенсивності вібрації різного походження. Гігієнічні норми вібрації на об'єктах комунального і промислового призначення.

Вплив на організм і методи дослідження ультразвуку, інфразвуку.

Заходи профілактики шкідливого впливу шуму, вібрації, ультразвуку, інфразвуку, електромагнітних полів на організм.

Рекомендована література

Основна:

  1. Мізюк М.І. Гігієна / М.І. Мізюк. – К.: Здоров’я, 2002. – С.154-155,190-206.

  2. Гігієна та екологія. Підручник. / За редакцією В.Г. Бардова. – Вінниця: Нова Книга, 2006. – С. 352-367.

  3. Большаков А.М. Общая гигиена /А.М. Большаков, И.М. Новикова – М.: Медицина, 1985. – С.176-183.

Додаткова

  1. Даценко І. І., Габович Р. Д. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології. — К.: Здоров’я, 1999. — 284-289,480-490.

  2. Даценко І.І. Профілактична медицина. Загальна гігієна з основами екології / І.І. Даценко, Р.Д. Габович. - К.: Здоров'я, 2004. – 451-459.

  3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять / за ред. І.І.Даценко. – Львів: Світ, 2001.– С.259-277.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]