Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

А. Раз на тиждень

В. Щоденно

С. Два рази на тиждень

Д. Раз на 10 днів

Е. Раз на два тижні

5. Під час санітарно-гігієнічного обстеження асептичного блоку аптеки встановлено, що санація повітря відбувається щоденно на протязі 1-2 годин до початку роботи, вологе прибирання блоку щоденне, генеральне прибирання проводиться раз на 10 днів. Вхід в асептичний блок сторонньому персоналу категорично заборонений. Чи знайдені порушення?

А. Невчасне проведення генерально прибирання

В. Невчасне проведення вологого прибирання

С. Неправильний режим проведення санації повітря

Д. Неправильна організація доступу персоналу до приміщень

Е. Порушень немає

Контрольна задача:

У ході санітарно-гігієнічного обстеження аптеки було виявлено, що у асистентській температура повітря становить 18о, вологість – 65 %, швидкість руху повітря – 0,4 м/с, вентиляція – припливна (+2), освітленість – 300 лк; у кубово-стерилізаційній температура повітря - 22о, вологість – 75 %, швидкість рпуху повітря – 0,3 м/с, вентиляція – витяжна (-4), освітленість – 150 лк. Дайте гігієнічну оцінку мікроклімату та освітленості у приміщеннях аптеки, запропонуйте, за необхідності, заходи покращення.

Підготовчий етап заняття (15%)

Контроль рівня знань за темою (контрольні питання, контрольні тести, контрольні задачі)

Навчальні практичні завдання

(основний етап заняття 70%

За даними ситуаційних задач:

1. Проаналізувати матеріали санітарно-гігієнічного обстеження аптеки, відповісти на питання, викладені у схемі санітарного обстеження (Додаток А).

2. Оцінити умови праці у аптечних закладах та запропонувати заходи щодо їх покращання.

Задача 1.

Аптека розташована у сільській місцевості. Здійснює виготовлення нестерильних лікарських форм, лікарських препаратів у асептичних умовах та реалізацію лікарських препаратів і виробів медичного призначення. На схід від аптеки на відстані 120 м розташовані склади отрутохімікатів. Панівні вітри у цій місцевості східні. Рельєф земельної ділянки рівний, з невеликим ухилом на південь, грунт супіщаний, рівень стояння грунтових вод 1,3 м. Площа земельної ділянки, відведеної під забудову аптеки, складає 0,1 га. Відсоток забудови й озеленення складають відповідно 20 % та 55 %. На території ділянки, окрім будинку аптеки, розташовано гараж, льодовник, колодязь, сміттєзбиральник, вигрібну яму. Відстань між колодязем і сміттєзбиральником становить 25 м. Будинок аптеки одноповерховий, збудований спеціально для аптеки. Вхід для відвідувачів обладнаний тамбуром, глибина якого 1,2 м. Двері в тамбурі розташовані одні навпроти одних. У тамбурі обладнана повітряна теплова завіса з подачею в холодний період року повітря, підігрітого до 25 °С.

Склад і площа приміщень: зал обслуговування населення 18 м2, асистентська суміжна з фасувальною та кабінетом провізора-аналітика із загальною площею 22 м2, мийна 6 м2, приміщення для одержання води очищеної 10 м2, стерилізаційна аптечного посуду 4 м2. Асептичний блок включає асептичну зі шлюзом 10 + 2 м2, дефекторську зі шлюзом 11 + 2 м2, стерилізаційну лікарських засобів 10 м2, контрольно-маркірувальну 12 м2, приміщення для одержання води для ін’єкцій 10 м2. Матеріальна лікарських засобів 15 м2, матеріальна легкозаймистих і горючих рідин 6 м2, матеріальна засобів санітарії, гігієни та засобів медичного призначення 10 м2, матеріальна допоміжних матеріалів і тари 8 м2, матеріальна лікарської рослинної сировини 8 м2, кабінет завідувача 10 м2, бухгалтерія 8 м2, кімната персоналу 10 м2, гардеробна 8 м2, комора для зберігання господарського інвентаря 2 м2, кімната для зберігання предметів прибирання 4 м2, убиральня 2 м2. Висота приміщень 3,5 м.

Внутрішнє оформлення приміщень. Стіни у залі обслуговування населення, асистентській, асептичному блоці від підлоги до стелі покриті олійною фарбою світлого тону, у мийній і туалеті панелі стін на висоту 1,5 м покриті глазурованою плиткою, вище панелей до стелі покриті водоемульсійною фарбою. У коридорах, кабінеті завідувача й бухгалтерії стіни покриті вологостійкими шпалерами. Підлоги в залі обслуговування населення, туалеті й мийній покриті керамічною плиткою, в інших приміщеннях підлога дерев'яна, покрита лінолеумом.

Будинок аптеки не має централізованої каналізації. Рідкі й виробничі відходи зливають у вигрібну яму, тверді відходи збирають у металевий сміттєзбиральник, встановлений на майданчику, утрамбованому глиною. Сміттєзбиральник герметичний. Відстань між будинком аптеки і сміттєзбиральником 20 м.

У аптеці передбачено водяне опалення. Теплоносієм служить вода з температурою 80 °С. Температура повітря у холодний та перехідний період період року у торговому залі становить 15 °С - 16 °С, у мийній 20 °С - 21 °С, в інших приміщеннях 18 °С - 20 °С. Вологість повітря в основних виробничих приміщеннях становить 65 %, у мийній 76 %, швидкість руху повітря 0,03 м/с. Вентиляція у всіх приміщеннях аптеки природна, здійснюється через кватирки. У кожному приміщенні є одна кватирка площею 0,15 м2. Штучна вентиляція відсутня. Склад повітря. В асистентській виявлено: валідол 6 мг/м3, лінкоміцин 8 мг/м3, вуглекислий газ 0,4 %, вміст серцевих глікозидів перевищував ГДК у 2.7 рази. Мікробне обсіменіння повітря в асистентській після роботи 1100 у 1 м3 повітря, в асептичній 500 у 1м3.

Освітлення. Вікна виробничих приміщень аптеки прямокутні, орієнтовані на захід, за винятком мийної й асептичного блока (вікна орієнтовані на схід). Висота вікон 2,4 м. Площа віконних переплетень складає 25 % від усієї площі вікон. Верхній край вікон знаходиться на відстані 20 см від стелі, висота підвіконника 80 см. Кут падіння на робочому столі асистента 28°, рецептаря - 24°, кут отвору відповідно 7 та 4°. Робочий стіл асистента розташований перпендикулярно до свтлонесучої зовнішньої стіни. Світловий коефіцієнт у залі обслуговування населення 1:7, асистентській 1:6, асептичній 1:4, мийній 1:4. КПО в цих приміщеннях коливається від 1,0 до 2,0 %,. Штучне освітлення передбачене в усіх приміщеннях. Джерелом світла є люмінесцентні лампи потужністю 60 Вт. У залі обслуговування населення рівень освітлення 200 лк, в асистентській 300 лк, асептичній 400 лк, мийній 100 лк, дефекторській 100 лк. Місцеве штучне освітлення (настільні лампи) передбачені на робочому столі асистента, рецептаря, завідувача. Джерела місцевого освітлення мають арматуру із захисним кутом 21°.

Водопостачання місцеве, із шахтного колодязя, розташованого на території земельної ділянки аптеки. Шахта дерев'яна, піднімається на 1 м над поверхнею землі. Отвір шахти закритий дерев'яною кришкою. Колодлязь живиться грунтовими водами. Вода забираєиться за допомогою насоса. Результати аналізу якості води: запах 2 бали, присмак 3 бали, забарвленість 30°, жорсткість 8,5 мг/ дм3, хлориди 29 мг/ дм3, нітрати 60 мг/ дм3, фтор 2,2 мг/ дм3, загальне мікробне число 190. Вода зберігається у емальованих бачках, закритих кришкою. Вода очищена з бюретки над столом асистента містить 80 сапрофітних бактерій. У змивах з піпеток виявлено 105 сапрофітних бактерій. У змивах з рук персоналу, зайнятого виготовленням лікарських препаратів, кишкова паличка не виявлена, золотистий стафілокок виявлений в одного співробітника. Бактерицидна лампа БУВ-25 Вт відкритого типу встановлена тільки в асептичній.

Прибирання приміщень. Прибирання виробничих приміщень проводиться вологим способом із застосуванням мийних засобів та хлораміну Б. Підлога миється 1 раз в кінці робочого дня, стіни й двері 1 раз на місяць. Шафи для зберігання медикаментів прибираються у міру забруднення. Для прибирання приміщень використовують маркірований інвентар, однак маркірування видно нечітко. Санітарний день проводиться 1 раз на квартал.

Зміна санітарного одягу персоналу й рушників здійснюється 2 рази на тиждень. Прання санітарного одягу здійснюється самими працівниками у домашніх умовах.

Задача 2.

Лікарняна аптека здійснює реалізацію лікарських препаратів і виробів медичного призначення. Розташована на 1 поверсі 9-ти поверхової будівлі лікарні, потужністю 550 ліжок. Склад і площа приміщень. Кімната обслуговування населення 11 м2, матеріальна лікарських засобів 10 м2, матеріальна лікарської рослинної сировини 6 м2, матеріальна засобів санітарії, гігієни й засобів медичного призначення 8 м2, кабінет завідувача сполучений з бухгалтерією із загальною площею 6 м2, кімната персоналу 4,5 м2, гардеробна 4 м2, кімната зберігання предметів прибирання 1,5 м2, убиральня 2 м2. Вхід для відвідувачів обладнаний тамбуром, що має глибину 1,2 м. Двері у тамбурі розташовані під кутом одні до одних. Теплова повітряна завіса відсутня. Внутрішнє оформлення. Стіни в усіх приміщеннях покриті вологостійкими шпалерами, на стелях побілка, підлога покрита лінолеумом.

У аптеці передбачене водяне опалення. Теплоносієм служить вода з температурою 80 °С.Температура повітря в приміщеннях у холодний період року 20 °С, вологість повітря 75 %, швидкість руху повітря 0,03 м/с.

В усіх приміщеннях аптеки передбачена природна вентиляція, що здійснюється через кватирки. Штучна вентиляція відсутня. Склад повітря. У повітрі кімнати обслуговування населення концентрація вуглекислого газу 0,8 %, мікробне обсіменіння повітря після роботи 9100 в 1 м3 повітря.

Освітлення. Вікна приміщень аптеки прямокутні, орієнтовані на північ. Верхній край вікон знаходиться на відстані 39 см від стелі. Висота вікон 1,6 м. Світловий коефіцієнт у кімнаті обслуговування населення 1:9, в інших приміщеннях 1:7 – 1:8. КПО коливаєтиься від 1,0 до 2 %, кут падіння 16 °, кут отвору 4. Штучне освітлення передбачене в усіх приміщеннях. Джерелом світла є лампи розжарювання потужністю 60 Вт. У кімнаті обслуговування населення рівень освітлення 100 лк, в інших приміщеннях 75 лк.

Водопостачання централізоване від міського водопроводу. Результати аналізу якості води: запах 2 бали, присмак 2 бали, кольоровість 35 °, прозорість 28 см, жорсткість 6,5 8 ммоль/дм3, хлориди 129 мг/ дм3, сульфати 670 мг/ дм3, нітрати 67 мг/ дм3, фтор 0,4 мг/ дм3, залізо 0,6 мг/ дм3, загальне мікробне число 120.

Прибирання приміщень. Прибирання приміщень аптеки проводиться вологим способом із застосуванням мийних засобів. Підлога миється 1 раз на зміну, стіни й двері 1 раз на місяць. Шафи для зберігання медикаментів прибирають у міру необхідності. Заміна санітарного одягу персоналу здійснюється 1 раз на тиждень. Прання санітарного одягу здійснюється централізовано. Санітарний день у аптеці проводиться 1 раз на квартал. Періодичні медичні огляди співробітники аптеки проходять 1 раз на рік. Проводиться обстеження на наявність шкірних та венеричних захворювань, туберкульозу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]