Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKT_GIG_u_FARM_BOLON (1).doc
Скачиваний:
185
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
913.41 Кб
Скачать

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання:

  1. Гігієнічні вимоги до розміщення, обладнання та санітарного благоустрою аптечних закладів.

  2. Гігієнічні вимоги до мікроклімату, природного та штучного освітлення, вентиляції, водопостачання, каналізування аптечних закладів.

  3. Санітарно-протиепідемічний режим у аптеках, основні вимоги, контроль за дотриманням.

  4. Заходи із зниження бактеріального забруднення повітря у аптечних закладах.

  5. Гігієнічні вимоги до отримання, транспортування і зберігання води очищеної та води для ін’єкцій.

  6. Гігієнічні вимоги до виготовлення ліків у асептичних умовах.

  7. Правила виготовлення нестерильних лікарських форм.

  8. Вплив умов праці у аптечних закладах та хіміко-фармацевтичних підприємствах на організм та стан здоров’я персоналу.

  9. Вимоги до особистої гігієни працівників аптек.

Контрольні тести:

  1. Генеральне прибирання в аптеках необхідно проводити: а) щотижня; б) 2 рази в місяць; в) щомісяця; г) 2 рази на квартал; д) щоквартально.

  2. Бактеріологічний контроль за дотриманням санітарного режиму в аптеках проводиться: а) щотижня; б) 2 рази в місяць; в) щомісяця; г) 2 рази на квартал; д) щоквартально.

  3. Вологе прибирання підлоги в аптеці необхідно проводити не рідше ніж: а) 2 рази за зміну; б) 1 раз за зміну; в) 1 раз в день; г) через день; д) 1 раз в три дні.

  4. Стіни, покриті масляною фарбою або керамічною плиткою слід мити теплою водою: а) щодня; б) через день; в) 2 рази на тиждень; г) щотижня; д) щомісяця.

  5. Заміна технологічного одягу працівниками аптек проводиться: а) кожний день; б) 2 рази на тиждень; в) щотижня; г) що 10 днів; д) через 2 тижні.

  6. Який тип вентиляції слід застосовувати в асептичному блоці? а) природна; б) припливна; в) витяжна; г) припливно-витяжна з перевагою припливу; д) припливно-витяжна з перевагою витяжки.

  7. Генеральне прибирання асептичного блоку проводять: а) щодня; б) щозміни; в) 2 рази на тиждень; г) щотижня; д) що 2 тижні.

  8. Як часто міняють марлеву пов’язку при роботі в асептичному блоці?

а) що 4 години; б) у кінці зміни; в) 2 рази на тиждень; г) щотижня; д) 1 рази на 2 тижні.

9. Термін зберігання в аптеці води очищеної не повинен перевищувати ….. діб: а) 1; б) 2; в)3; г) 4; д) 5.

10. Термін зберігання в аптеці води для ін’єкцій при температурі 5о-10о С не повинен перевищувати…. год: а) 12; б) 24; в) 36; г) 48; д) 72.

Тестові завдання:

  1. При здійсненні контролю за дотриманням санітарного режиму в аптеці установлено, що вологе прибирання підлоги та обладнання в аптеці проводиться щоденно після закінчення зміни, інвентар – маркований, використовується за призначенням, генеральне прибирання аптеки проводиться 1 раз на квартал, знезараження повітря в асептичному блоці відбувається у відсутності людей УФ-променями потужністю 3 Вт/м3, бактеріологічний контроль дотримання санітарного режиму в аптеці проводиться один раз на місяць. Корекція якого з показників сприятиме покращанню гігієнічних умов експлуатації аптеки?

А. Умови повсякденного прибирання приміщень

В. Правила використання інвентаря

С. Методика знезараження повітря

D.Терміни проведення генерального прибирання

Е. Терміни проведення бактеріального контролю дотримання санітарного режиму

  1. При санітарно-гігієнічному обстеженні аптеки встановлено, що після закінчення кожної зміни проводиться вологе прибирання приміщень спеціально промаркованим для цього інвентарем. Для знезараження повітря, яке проводиться у відсутності людей, використовують УФ-опромінювачі, які забезпечують потужність УФ-променів, що дорівнює 3,5 вт/м3. Генеральне прибирання аптеки проводиться щомісяця. Один раз в квартал організовується бактеріальний контроль за дотриманням санітарного режиму. Який з перерахованих показників вимагає корекції:

А. Умови повсякденного прибирання приміщень

В. Правила використання прибирального інвентаря

С. Методика знезараження повітря

D.Терміни проведення генерального прибирання

Е. Терміни проведення бактеріального контролю дотримання санітарного режиму

3. Бактеріологічний аналіз мікробного обсеменіння асептичного блоку аптеки виявив неефективність попередньо проведеної поточної дезінфекції із застосуванням розчину хлораміну. Під час перевірки зберігання дезінфекційних засобів виявлено, що частина дезінфектанту зберігається у прохолодному темному сухому місці, а решта у вологому підсобному приміщенні у закритій тарі. Що могло негативно вплинути на якість дезінфекційних заходів?

А. Зберігання у закритій тарі

В. Зберігання у прохолодному місці

С. Зберігання у темному місці

Д. Зберігання у сухому місці

Е. Зберігання у вологому місці

4. Для забезпечення регулярної зміни санітарного одягу адмінстрація аптеки повинна забезпечити співробітників трьома халатами та ковпаками (або хустками)], а також санітарним взуттям. Як часто проводиться зміна санітарного одягу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]