Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 12. Суспільно небезпечна дія

План

Вступ.

  1. Поняття об'єктивної сторони складу злочину. Кримінально-правове значення суспільно небезпечного діяння у системі ознак об’єктивної сторони складу злочину. Форми суспільно небезпечного діяння.

  2. Суспільно небезпечна дія: поняття та ознаки.

  3. Об’єктивні межі суспільно небезпечної дії, як об’єктивної ознаки складу злочину.

  4. Спосіб дії та особливості вчинення злочину в сучасних умовах.

Висновки.

Література

  1. Ковалев М.И. Проблемы учения об объективной стороне состава преступления.  Красноярск, 1991.

  2. Кудрявцев В.Н. Объективная сторона преступления.  М., 1960.

  3. Панов Н.И. Способ совершения преступления и уголовная ответственность.  Харьков, 1982

  4. Тимейко Г.В.Общее учение об объективной стороне преступления.  Ростов-на-Дону., 1977с.

  5. Чубарев В.Л. Тяжесть преступного деяния.  К.: Вища школа, 1992.

  6. Волков Б.С. Проблема воли и уголовная ответственность.  Казань, 1965.

  7. Панов Н.И. Способ совершения преступления и уголовная ответственность. – Х., 1982.

  8. Ярмыш Н.Н. Действие как признак объективной стороны преступления (проблемы психологической характеристики) – Х.: Основа, 1999.

При написанні цієї роботи спочатку слід ознайомитись та проаналізувати поняття об’єктивної сторони, як елемента складу злочину, коротко викласти їх у роботі. Далі варто привести перелік та дати стислу характеристику ознак об’єктивної сторони, вказати на поділ всіх ознак на обов’язкові та факультативні. Слід зупинитись на поділі всіх складів злочину на матеріальні та формальні в залежності від конструкції об'єктивної сторони складу злочину, з'ясувати правила та умови такого поділу.

Аналіз суспільно небезпечної дії, як ознаки об’єктивної сторони складу злочину слід розпочати із загального визначення дії як вольового акту поведінки особи. Дію слід розглянути як акт злочинної поведінки особи, порушення таким злочинним актом норм Кримінального закону, спричинення шкоди суспільству. Доцільно дати характеристику ознак дії, як складової об’єктивної сторони складу злочину. Ознаки при цьому краще розподілити на групи, навести приклади. Приділити увагу питанню відмежування дії від бездіяльності.

Наступне питання пов’язане із встановленням об’єктивних меж злочинної дії, вказівкою на момент її початку, закінчення та початку розвитку причинного зв’язку. Практичне значення відповіді на питання стосовно моменту вчинення злочинної дії полягає, насамперед, у вирішенні питань щодо дії кримінального закону у часі та просторі, в розмежуванні добровільної відмови та діяльного каяття винної особи. Крім того, момент початку злочинної дії має значення для розмежування стадій вчинення злочинів. Також, слід відзначити, що значна кількість злочинів вчинюється із використанням різних технічних пристроїв та механізмів. Коли мова йде про дію цих механізмів, суперечливим є вирішення питання про те: чи може їх дія бути приєднаною до дії винної особи, або її слід віднести до етапу розвитку причинного зв’язку. Слід навести різні наукові погляди та аргументи щодо названої проблеми.

Важливе значення для характеристики злочинної дії має спосіб вчинення злочину. Необхідно показати значення способу для розмежування суміжних складів злочину на практиці.

На підставі вище викладеного, зробити самостійні висновки з даного питання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]