Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 63. Виправні роботи як вид покарання

План

Вступ.

  1. Поняття виправних робіт без позбавлення волі та їх місце в системі покарання за кримінальним кодексом України.

  2. Зміст виправних робіт як виду покарання, його строки.

  3. Наслідки ухилення від відбування виправних робіт. Умови заміни виправних робіт іншими видами покарання.

  4. Проблема вдосконалення кримінального законодавства, що регламентує виправні роботи як вид покарання.

Висновки.

Література

  1. Багрий-Шахматов Л.В. Система уголовных наказаний и исправительно-трудовое право. − М.: Высшая школа МВД, 1969.

  2. Багрий-Шахматов Л.В. Теоретические проблемы классификации уголовных наказаний. − Воронеж, 1971.

  3. Гальперин И.М. Наказание: социальные функции, практика применения. − М., 1983.

  4. Дрьомин В. Соціальні та правові підстави застосування в Україні покарань, альтернативних позбавленню волі // Право України. - 2000. -№6. - С.27–31.

  5. Журавель М.П. Наказания не связанные с мерами исправительно-трудового воздействия на осужденных, и их исполнение: Учеб. пособие. - М.: МВШМ МВД СССР, 1986. - 58 с.

  6. Карпец И.И. Наказание. Социальные, правовые и криминологические проблемы. − М., 1973.

  7. Комарицкий С.И. Рецидивная преступность осужденных к наказаниям, не связанным с лишением свободы (вопросы методики): Учебное пособие. - М., 1990. - 72 с.

  8. Наказания, не связанные с лишением свободы - М.: Юрид. лит., 1972. - 152 с.

  9. Проблемы применения наказаний, не связанных с лишением свободы: Сборник научных трудов. - М.,1988. - 104 с.

  10. Бушуев И.А. Исправительные работы. – М., 1968.

  11. Рябоконь Л. Альтернативное перевоспитание.: Сегодня в колониях Украины находится почти три тысячи несовершеннолетних заключённых. // День. - 2003. - №103. - С.5.

  12. Содействие становлению механизма реализации альтернативных мер наказания в Российской Федерации: Материалы междунар. семинара, Самара, 24-27 марта 2002 г. - М.: Penal Reform International, 2002. – 86 с.

  13. Филимонов О. Токийские правида и российская практика применения наказаний, не связанных с лишением свободы // Российская юстиция. -2003. - №2. - с.48-50.

При відповіді на перше питання теми слід розглянути виправні роботи без позбавлення волі в історії кримінального законодавства, а також проаналізувати історико-соціальні аспекти даного інституту. Необхідно дати поняття виправних робіт без позбавлення волі й показати їх місце у системі покарань чинного законодавства України. Особливо слід зосередити увагу на тому, що виправні роботи призначаються, як правило за злочини невеликої та середньої тяжкості особам, які не становлять великої суспільної небезпеки, й тому не потребують ізоляції від суспільства.

Висвітлюючи друге питання теми необхідно дати аналіз виправних робіт й розкрити їх соціальне призначення. Тут слід провести відокремлення цього виду покарання від інших покарань, що передбачені чинним КК. Аналіз виправних робіт передбачає перед усім розуміння сутності (змісту) цього виду покарання, а також визначення його ефективності й тих можливостей, якими він володіє по досягненню цілей, що перед ним стоять. Тут необхідно вказати на притаманні цьому виду покарання особливості (наявність ознаки кари, встановлення обмежень, які він тягне для засудженого, тривалість його відбування й ін.). Особливу увагу слід приділити строкам призначення виправних робіт й розмірам утримань з заробітку засудженого.

У третьому питання слід зосередити увагу на закріпленій у ч.3 ст.57 КК України можливості суду, особам, визнаним непрацездатними, а також особам, що стали непрацездатними після вироку суду, заміни виправних робіт штрафом. Необхідно проаналізувати умови такої заміни.

Відповідаючи на четверте питання теми слід звернутися до ст.30 КК України, де визначено наслідки ухилення від відбування виправних робіт без позбавлення волі. Також необхідно розкрити умови заміни виправних робіт покараннями в виді позбавлення волі в випадку злісного ухилення особи від їх відбування.

Наприкінці слід розглянути проблему вдосконалення кримінального законодавства, яке регламентує виправні роботи як вид покарання. Необхідно виказати свою думку з приводу питання про доцільність виконання виправних робіт у інших місцях (не по місцю роботи засудженого), які визначаються органами що відають застосуванням виправних робіт, але у районі проживання засудженого. Слід розглянути проблему збільшення нижнього розміру утримання з заробітку засудженого, заборони засудженим особам без дозволу відповідних органів залишати кордони України під час перебігу строку виправних робіт, а також встановлення для нього обов`язку з’являтися у ці органи для реєстрації один раз у квартал. Необхідно також виказати свою думку по проблемам надання засудженому чергової відпустки під час перебігу строку відбування виправних робіт й включення часу відбування виправних робіт у трудовий стаж, а також про проблему включення до Особливої частини КК спеціальної статті, яка передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від відбування виправних робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]