Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 14. Суспільно небезпечні наслідки

План

Вступ.

  1. Місце суспільно небезпечних наслідків у системі ознак об’єктивної сторони складу злочину.

  2. Поняття та ознаки суспільно небезпечних наслідків.

  3. Поділ суспільно небезпечних наслідків на види за різними критеріями.

  4. Можливість безнаслідкових злочинів та законодавча конструкція складу злочину.

  5. Роль суспільно небезпечних наслідків у кваліфікації вчиненого злочину та призначення покарання.

Висновки.

Література

  1. Кузнецова Н.Ф. Значение преступных последствий для уголовной ответственности. - М., 1958.

  2. Кудрявцев В.Н. Объективная сторона преступления. - М., 1960.

  3. Мальцев В.В. Проблема уголовно-правовой оценки общественно опасных последствий. – Саратов: Издат-во Саратовского университета, 1989.

  4. Михлин А.С. Последствия преступления. - М.: Госюриздат, 1961.

  5. Тимейко Г.В. Общее учение об объективной стороне преступления. - Ростов-на-Дону, 1977.

  6. Чубарев В.Л. Тяжесть преступного деяния. - К.: Вища школа, 1992.

Перш ніж приступити до виконання курсової роботи за цією темою рекомендується ознайомитись та дати самостійний аналіз поняття об’єктивної сторони, як елементу складу злочину. Крім того рекомендується дати перелік та стислу характеристику ознак об’єктивної сторони, вказати на поділ всіх ознак на обов’язкові та факультативні. Викладення міркувань стосовно співвідношення ознак об’єктивної сторони складу злочину, їх поділу на обов’язкові та факультативні, слід аргументувати посиланням на правила та умови поділу, наведенням прикладів.

Характеристику злочинних наслідків, як ознаки об’єктивної сторони складу злочину, слід розпочати із з'ясування змісту поняття “наслідки”. Далі не буде зайвим навести кілька варіантів наукового визначення суспільно небезпечних наслідків злочину. У подальшій роботі над цією темою необхідно врахувати, що наслідки діяння нерозривно пов'язані із об'єктом діяння - матеріальним носієм наслідків, що деякі найбільш характерні ознаки об'єкту визначають ознаки вказаного елементу об'єктивної сторони складу злочину.

Із врахуванням вищевикладених міркувань та визнанням того, що об'єкт злочину класифікується за різноманітними підставами пропонується встановити всі можливі підстави класифікації злочинних наслідків та охарактеризувати ці підстави. В такому порядку будуть найбільш повно виявлені суттєві ознаки та властивості наслідків.

Крім цього слід відмітити, що наслідки, як елемент об'єктивної сторони складу злочину, відіграють і самостійну роль. Так, в залежності від того, передбачені наслідки у диспозиції норми Кримінального закону, чи ні, склад злочину теоретично поділяється на три групи. При цьому непередбачені у нормі наслідки злочинної дії все ж таки настають. Виникає запитання, чим керується законодавець вказуючи чи не вказуючи наслідки у нормі? Необхідно дослідити наукову думку з цього приводу та коротко викласти її у роботі.

В останньому розділі роботи рекомендується показати, що в більшості випадків злочинні наслідки відіграють роль кваліфікуючих ознак злочину, або є обставинами, які обтяжують кримінальну відповідальність. Теоретичні викладки з цього приводу доцільно підтвердити прикладами із статей Особливої частини КК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]