Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 51. Ексцес виконавця та невдале підбурювання та пособництво як спеціальні питання відповідальності за співучасть у злочині

План

Вступ.

  1. Поняття та ознаки співучасті у злочині.

  2. Поняття та види ексцесу виконавця. Кваліфікація дій співучасників при ексцесі.

  3. Поняття та кримінальна відповідальність за невдале підбурювання та пособництво.

Висновки.

Література

  1. Шнейдер М.А. Соучастие в преступлении по советскому уголовному праву. − Москва., 1958.

  2. Гришаев П.И., Кригер Г.А. Соучастие по уголовному праву. − Москва., 1959.

  3. Ковалев М.И. Соучастие в преступлении. − Ч.1. − Свердловск.., 1960.

  4. Бурчак Ф.Г. Учение о соучастии по советскому уголовному праву. − Киев. − 1969.

  5. Тельнов П.Ф. Ответственность за соучастие в преступлении. − М., 1974.

  6. Галиакбаров Р.Р. Групповое преступление. Постоянные и переменные признаки. − Свердловск., 1973.

  7. Бурчак Ф.Г. Соучастие: социальные, криминологические и правовые проблемы. − Киев. − 1986.

  8. Гунаев А. Эксцесс исполнителя. // Сов. Юстиция. − 1989. − №6. − С.21-22.

  9. Гуторова Н.А. Соучастие в преступлении по уголовному праву Украины. − Харьков., 1997.

  10. Новицький Г.В. Поняття і форми співучасті у злочині за кримінальним правом України.: Наук.-практ. посіб. – К., 2001.

  11. Козлов А.П. Соучастие: традиции и реальность. – СПб., 2001.

Для глибокого засвоєння цієї теми слід піддати ретельному аналізу визначення співучасті, що міститься у ст.26 КК України. Спочатку необхідно розібратися у соціальній сутності співучасті, зрозуміти її підвищену суспільну небезпечність. Слід приділити увагу розгляду ознак множинності співучасників, спільності участі у злочині, причому приділити увагу як об'єктивному так і суб'єктивному сенсу цієї ознаки, проблематиці суб'єктивного зв'язку між співучасниками, дати характеристику інтелектуального та вольового моменту умислу співучасників. Треба підкреслити значущість проблематики ексцесу виконавця та невдалих пособництва та підбурювання.

Починаючи розкриття другого питання необхідно з'ясувати поняття ексцесу виконавця, тобто вчинення виконавцем злочину дій, що не охоплювались ні прямим, ні непрямим умислом інших співучасників. Слід мати на увазі, що в науці кримінального права є точка зору, що ексцес може мати місце не тільки в діях виконавця, а в діях будь-якого іншого співучасника, тому більш правильним є термін „ексцес співучасника”. Виходячи зі змісту ексцесу, слід висловити власну думку з цього питання. Далі необхідно проаналізувати види ексцесу, а саме кількісний та якісний ексцес. При цьому потрібно навести приклади кожного з цих видів ексцесу та провести розмежування між ними. Далі слід проаналізувати правила кваліфікації дій кожного співучасника при наявності ексцесу в поведінці одного з них.

При розгляді третього питання даної теми слід визначитися з тим, що невдалим підбурюванням є діяльність, спрямована на схиляння іншої особи до вчинення злочину, якщо фактично умисел на вчинення злочину не було викликано, не відбувається змови на вчинення злочину, фактично є лише створення умов для вчинення певного злочину і тому відповідальність має наступати за готування до злочину. Невдале ж пособництво має місце в тому випадку, коли сприяння у вчиненні злочину з якихось причин не було прийнято виконавцем чи іншим співучасником, або спізнилось. Це також не утворює співучасті і відповідальність пособника наступає за готування чи замах, в залежності від того, на якій стадії було здійснено таке сприяння. Наприкінці потрібно провести розмежування між невдалим підбурюванням та пособництвом і безнаслідковою співучастю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]