Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 41. Виконавець злочину

План

Вступ.

  1. Види співучасників у вчиненні злочину за кримінальним правом.

  2. Поняття виконавця злочину.

  3. Об’єктивні ознаки виконавця злочину.

  4. Суб’єктивні ознаки виконавця злочину

  5. Підстави кримінальної відповідальності та кваліфікація діянь, вчинених виконавцем.

  6. Ексцес виконавця та його кримінально-правове значення.

  7. Добровільна відмова виконавця від вчинення злочину.

Висновки.

Література

  1. Шнейдер М.А. Соучастие в преступлении по советскому уголовному праву. − М., 1958.

  2. Гришаев П.И., Кригер Г.А. Соучастие по уголовному праву. − М., 1959.

  3. Ковалев М.И. Соучастие в преступлении. − Ч.1. − Свердловск., 1960.

  4. Бурчак Ф.Г. Учение о соучастии по советскому уголовному праву. К., 1969.

  5. Галиакбаров Р.Р. Групповое преступление. Постоянные и переменные признаки. − Свердловск., 1973.

  6. Тельнов П.Ф. Разграничение деяний исполнителя и пособника // Советская юстиция. – 1973. – №10. – С.5-7.

  7. Тельнов П.Ф. Ответственность за соучастие в преступлении. − М., 1974.

  8. Бурчак Ф.Г. Соучастие: социальные, криминологические и правовые проблемы. − К., 1986.

  9. Гуторова Н.А. Соучастие в преступлении по уголовному праву Украины. − Харьков. − 1997.

  10. Новицький Г.В. Поняття і форми співучасті у злочині за кримінальним правом України.: Наук.-практ. посіб. – К., 2001.

  11. Козлов А.П. Соучастие: традиции и реальность. – СПб., 2001.

  12. Альошин Д.П. Відмежування співвиконавства від пособництва при вчиненні розкрадань // Вісник Національного університету внутрішніх справ. - 2001. - Спецвипуск. - С.173-178.

Опрацьовуючи дану тему слід перед усім вивчити ч. 1 і ч. 2 ст. 27 КК України, приділити увагу розмежуванню функціональних ролей співучасників злочину, характеру та ступеню участі кожного співучасника у вчиненні злочину, оцінити характер дій різних співучасників. Слід визначити та показати місце виконавця серед інших співучасників, проаналізувати існуючі в науці кримінального права визначення цього виду співучасника, порівняти визначення виконавця, що давалися у різні часи у вітчизняному законодавстві, проаналізувати поняття виконавця, яке міститься в новому кримінальному законодавстві України, як це поняття формулюється в деяких інших державах. Необхідно також зазначити, що сама наявність виконавця можлива лише в тому випадку, коли має місце дія спільно з ним осіб, що виконують у вчиненні злочину інші ролі, тобто лише при наявності інших співучасників.

Поряд з виконавцем кримінальний закон використовує поняття співвиконавця. Тому необхідно визначити їх співвідношення та правове значення виділення в законі поняття співвиконавця. Потрібно підкреслити необхідність відповідності виконавця ознакам суб'єкту злочину, особливо розглянути проблематику співвиконавства і посереднього виконавства.

При характеристиці суб'єктивних ознак виконавця слід вказати на наявність прямого чи непрямого умислу, але при цьому можливість наявності різних мотивів.

Викладаючи п'яте питання теми необхідно відобразити наявність в діях виконавця ознак складу певного злочину, відобразити необхідність кваліфікації дій виконавця, проаналізувати наявні в теорії кримінального права точки зору на це питання, сформулювати власні висновки.

Починаючи розкриття шостого питання необхідно з'ясувати поняття ексцесу виконавця, тобто вчинення виконавцем дій, що не охоплювались спільним умислом (не прямим і навіть не непрямим) інших співучасників, розмежувати кількісний та якісний ексцес виконавця та його правові наслідки.

При розгляді сьомого питання необхідно відобразити певні, специфічні особливості добровільної відмови при співучасті на відміну від добровільної відмови особи, що скоює злочин самостійно, сувору індивідуальність добровільної відмови та нерозповсюдження добровільної відмови автоматично на інших співучасників, але вказати, що добровільна відмова виконавця визначається на загальних підставах, що характеризують добровільну відмову.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]