Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 62. Покарання, що не пов’язані с позбавленням волі

План

Вступ.

1.Поняття покарань, що не пов’язані с позбавленням волі.

2.Види покарань, що не пов’язані с позбавленням волі.

2.1.Штраф.

2.2.Громадські роботи.

2.3.Виправні роботи.

2.4.Арешт.

2.5.Обмеження волі.

3.Проблеми удосконалення кримінального законодавства, яке регламентує застосування покарань, що не пов’язані з позбавленням волі.

Висновки.

Література

  1. Багрий-Шахматов Л.В. Система уголовных наказаний и исправительно-трудовое право. − М.: Высшая школа МВД., 1969.

  2. Багрий-Шахматов Л.В. Теоретические проблемы классификации уголовных наказаний. − Воронеж, 1971.

  3. Гальперин И.М. Наказание: социальные функции, практика применения. − М., 1983.

  4. Бушуев И.А. Исправительные работы. - М., 1968.

  5. Дрьомин В. Соціальні та правові підстави застосування в Україні покарань, альтернативних позбавленню волі // Право України. - 2000. -№6. - С.27–31.

  6. Журавель М.П. Наказания не связанные с мерами исправительно-трудового воздействия на осужденных, и их исполнение: Учеб. пособие. - М.: МВШМ МВД СССР., 1986. - 58 с.

  7. Карпец И.И. Наказание. Социальные, правовые и криминологические проблемы. − М., 1973.

  8. Комарицкий С.И. Рецидивная преступность осужденных к наказаниям не связанным с лишением свободы (вопросы методики): Учебное пособие. - М., 1990. - 72 с.

  9. Наказания, не связанные с лишением свободы/ Под ред. И.М. Гальперина. - М.: Юрид. лит., 1972. - 152 с.

  10. Проблемы применения наказаний, не связанных с лишением свободы: Сборник научных трудов. - М., 1988. - 104 с.

  11. Рябоконь Л. Альтернативное перевоспитание: Сегодня в колониях Украины находится почти три тысячи несовершеннолетних заключённых. // День. - 2003. - №103. - С.5.

  12. Содействие становлению механизма реализации альтернативных мер наказания в Российской Федерации: Материалы междунар. семинара, Самара, 24-27 марта 2002 г. - М.: Penal Reform International, 2002. – 86 с.

  13. Филимонов О. Токийские правила и российская практика применения наказаний, не связаннх с лишением свободы // Российская юстиция.-2003. - №2. - с. 48-50.

При відповіді на перше питання теми слід розглянути види покарань, що не пов’язані з позбавленням волі, які з’явилися в кримінальному законодавстві України. В межах цього розділу слід провести історичний аналіз існування видів покарань, не пов’язаних з ізоляцією від суспільства, що існували в кримінальному законодавстві України. Необхідно показати місце цих видів покарання в системі покарань чинного законодавства України. Особливо слід зосередити увагу на тому, що вони призначаються, як правило, за злочини невеликої та середньої тяжкості особам які не становлять великої суспільної небезпеки й тому не потребують ізоляції від суспільства.

Висвітлюючи друге питання теми необхідно дати аналіз найбільш поширених видів покарання: штраф, громадські роботи, виправні роботи, арешт, обмеження волі. Слід розкрити їх соціальне значення. Тут необхідно вказати на притаманні цим видам покарання особливості (наявність ознаки кари, встановлення обмежень, які вони тягнуть для засудженого, тривалість їх відбування та ін.). Особливу увагу слід приділити проблемам практики, що зустрічаються при неможливості застосування таких видів покарань до певних категорій засуджених (неповнолітні, інваліди, вагітні жінки та ін.). Окремо слід зосередитися на строках та розмірах таких видів покарань.

Слід зосередити увагу на закріплені у ч.4 ст.53 та ч.3 ст.57 КК України можливості суду, особам, визнаним непрацездатними, а також особам, що стали непрацездатними після вироку суду, заміни виправних робіт штрафом, а при неможливості сплатити штраф, заміни його громадськими або виправними роботами. Необхідно проаналізувати умови таких замін.

Наприкінці слід розглянути проблему вдосконалення кримінального законодавства, яке стосується таких видів покарання. Необхідно виказати свою думку з приводу строків і розмірів зазначених видів покарань, доцільності встановлення обмежень застосування певних видів покарань для певних категорій засуджених.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]