Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_kursovi.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
818.69 Кб
Скачать

Тема 52. Добровільна відмова співучасників

План

Вступ.

  1. Поняття, ознаки та значення добровільної відмови від доведення злочину до кінця.

  2. Добровільна відмова виконавця (співвиконавця).

  3. Добровільна відмова фізичного пособника, що надав знаряддя та засоби вчинення злочину або усунув перешкоди для вчинення злочину.

  4. Добровільна відмова інших співучасників.

Висновки.

Література

  1. Шнейдер М.А. Соучастие в преступлении по советскому уголовному праву. − Москва., 1958.

  2. Гришаев П.И., Кригер Г.А. Соучастие по уголовному праву. − Москва., 1959.

  3. Ковалев М.И. Соучастие в преступлении. − Ч.1. − Свердловськ. − 1960.

  4. Бурчак Ф.Г. Учение о соучастии по советскому уголовному праву. − Киев., 1969.

  5. Тельнов П.Ф. Ответственность за соучастие в преступлении. − Москва., 1974.

  6. Галиакбаров Р.Р. Групповое преступление. Постоянные и переменные признаки. − Свердловск., 1973.

  7. Бурчак Ф.Г. Соучастие: социальные, криминологические и правовые проблемы. − Киев., 1986.

  8. Иванов В. Добровольный отказ от совершения преступления. // Сов. Юстиция. − 1992. − №23-24. − С.10-11.

  9. Гуторова Н.А. Соучастие в преступлении по уголовному праву Украины. − Харьков. − 1997.

  10. Новицький Г.В. Поняття і форми співучасті у злочині за кримінальним правом України.: Наук.-практ. посіб. – К., 2001.

  11. Козлов А.П. Соучастие: традиции и реальность. – СПб., 2001.

Починаючи розгляд цієї теми слід глибоко вивчити загальне поняття добровільної відмови від доведення злочину до кінця, передбачене ч. 1 ст. 17 КК. Особливо необхідно проаналізувати такі ознаки добровільної відмови як остаточне припинення готування до злочину або замаху на злочин, припинення попередньої злочинної діяльності за власною волею, усвідомлення можливості доведення злочину до кінця. Також треба відобразити певну специфічність добровільної відмови при співучасті від добровільної відмови особи, що діяла самостійно, сувору індивідуальність добровільної відмови та нерозповсюдження добровільної відмови автоматично на інших співучасників. При цьому слід пам’ятати, що добровільна відмова співучасників, перш за все, залежить від особливостей причинного зв’язку між їх діями та спільним злочинним результатом.

При розгляді другого питання даної теми необхідно зазначити, що добровільна відмова виконавця (співвиконавця) відповідно до ч. 1 ст. 31 КК визначається на загальних підставах, що характеризують добровільну відмову, тобто добровільна відмова виконавця (співвиконавця) нічим не відрізняється від добровільної відмови особи, що одна скоїла злочин. Разом з тим, при розкритті цього питання необхідно розглянути правила кваліфікації інших співучасників при добровільній відмові виконавця (співвиконавця).

При розгляді третього питання необхідно вказати, що згідно з ч. 2 ст. 31 КК, добровільна відмова пособника може виражатися як в активній так і в пасивній поведінці, в залежності від характеру пособницьких дій, від виду діяльності пособника (фізичне чи інтелектуальне пособництво), але якщо пособник вже виконав свою певну долю участі у злочині, вже здійснив сприяння виконавцю, то добровільну відмову можуть утворювати лише активні дії пособника, якщо ж пособник ще не виконав своєї певної долі участі у злочині, ще не здійснив сприяння виконавцю, то добровільну відмову може утворювати і пасивна поведінка пособника. Окремо слід проаналізувати такі види фізичного пособництва, як надання засобів чи знарядь вчинення злочину та усунення перешкод вчиненню злочину, та розглянути особливості добровільної відмови такого посібника, який обіцяв виконати такі дії.

Розглядаючи четверте питання необхідно зазначити, що добровільна відмова організатора, підбурювача та пособника (за загальним правилом) може виражатися лише в активній поведінці, тобто такі співучасники мають відвернути вчинення злочину або своєчасно повідомити відповідні органи державної влади про злочин, що готується або вчиняється. Таким чином, ч. 2 ст. 31 КК передбачає дві можливих форми добровільної відмови інших співучасників. При розгляді цього питання необхідно окремо зупинитися та розкрити кожну з них. На завершення питання потрібно проаналізувати правила кваліфікації ді виконавця при добровільній відмові інших співучасників (ч. 3 ст. 31 КК).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]