Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча кардіологія (частина 2) Пеший.rtf
Скачиваний:
299
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.39 Mб
Скачать

Артеріальний тиск у дітей та підлітків

Розрізняють систолічний (максимальний) тиск, який ви­никає в артеріальні системі в момент систоли лівого шлуночка, обу­мовлений силою скорочення міокарда, об’ємом циркулюючої крові, тону­сом судин, та діастолічний (мінімальний) тиск – у періо­ді діастоли, під час зменшення пульсової хвилі, обумовлений станом тонусу судин.

Пульсовий тиск – це різниця між величинами максима­льного і мінімального тиску.

Артеріальний тиск (АТ) залежить від кількості крові, яка перека­чується серцем під час кожного його скорочення (тобто ударного об’є­му) і від еластичності судин. Якщо еластичність судин зменшується, то пульсовий тиск збільшується.

У дітей артеріальний тиск залежить від віку, статі, величини ударного і хвилинного об’ємів серця, опору судин, їхньої еластично­сті, кількості циркулюючої крові, її в’язкості та інших показників.

Величина АТ у дітей раннього віку нижча, ніж у дорослих, обумов­лена меншою скоротливою здатністю серця, відносно більшим просвітом артерій і недостатнім розвитком еластичних волокон артерій.

При народженні у дитини максимальний АТ становить 76 мм рт.ст. і збільшується щомісяця на 2 мм рт.ст. Тому у дітей першого року жит­тя величину максимального АТ можна визначити за формулою:

76 + 2Чn, де n – кількість місяців життя

Наприкінці 1-го року життя величина максимального АТ становить 90 мм рт.ст. і надалі зростає щорічно на 2 мм рт.ст., тобто величи­ну максимального АТ у дітей, старше року, можна визначити за фор­мулою:

90 + 2Чn, де n – кількість років дитині

Величина мінімального АТ становить 1/2-2/3 максимального.

З віком у дітей переважно підвищується систолічний АТ, діастолічний має тільки тенденцію до підвищення. Підвищення АТ відбувається більш інтенсивно в перші 2-3 роки, в препубертатному і пубертатному періодах.

Зміна рівня АТ у дітей з віком обумовлена низкою причин, серед яких велике значення має підвищення судинного тонусу, і як наслідок – периферичного опору, збільшення різниці між кількістю циркулюючої крові та місткістю судинного русла.

У дорослої людини систолічний артеріальний тиск (САТ) складає приблизно 120 мм рт.ст., діастолічний артеріальний тиск (ДАТ) – 80 мм рт.ст. У дітей АТ в нормі може коливатись від 40 до 90 мм рт.ст. Артеріальний тиск має тенденцію до збільшення на протязі життя.

Крім того, АТ змінюється на протязі доби (самі низькі цифри від­значаються вночі) і залежать від фізичного навантаження. Вдень в нор­мі АТ коливається на 20 мм рт.ст. Незважаючи на це АТ є досить ста­більним і регулюється кожною хвилиною, добою і на протязі всього життя.

Показники АТ тісно корелюють з фізичним розвитком дітей. Має значення не тільки досягнутий рівень розмірів або маси тіла, але і їх динаміка, тобто темп росту дитини.

Більш високі нормальні показники АТ відзначаються в ті періоди, коли спостерігається найбільш інтенсивне збільшення розмірів тіла, але ще не відбулося відповідне збільшення маси серцевого м’яза.

Середні значення АТ у дітей різного віку наведені в таблиці 1.

Таблиця 1