Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча кардіологія (частина 2) Пеший.rtf
Скачиваний:
299
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.39 Mб
Скачать

Лікування артеріальної гіпертензії

Лікування артеріальної гіпотензії передбачає проведення немедикаментозної і медикаментозної терапії.

Починати лікування необхідно із немедикаментозних методів, які включають:

  • нормалізацію режиму праці та відпочинку;

  • раціоналізацію харчування і водно-сольового обміну;

  • психотерапію;

  • регулярні заняття фізкультурою і деякими видами спорту;

  • гідро- і бальнеотерапію;

  • фізіотерапію;

  • голкорефлексотерапію;

  • лікувальний масаж.

1. Сон – це один із ведучих синхронізаторів біоритмів організ­му і функціональної активності парасимпатичної і симпатоадреналової систем. Тому необхідно забезпечити дитині і підлітку 8-10-годинний сон і 1-1,5 години відпочинку або сну в денний час.

Тривалість прогулянок на свіжому повітрі повинна бути не менше 2-3 години на день. Необхідно чергувати періоди активної праці з не менш активною фізичною і психічною релаксацією.

Вранці і ввечері (по 30 хв.) рекомендується займатися легкою ди­хальною гімнастикою або йогою з наступним прийняттям теплого, а по­тім прохолодного душа з інтенсивним розтиранням.

Необхідно уникати різких змін положення тіла, швидкого вставання з ліжка, однак у ранкову і вечірню гімнастику необхідно поступово включати вправи для тренінгу вестибулярного апарата (обертові рухи тулубом і головою, вправи з закритими очами).

2. При нормалізації харчування необхід­но забезпечити можливість 4-5-разового прийняття їжі на добу в зв’язку із схильністю хворих до гіпоглікемії. Особлива дієта не потрібна, проте слід більше вживати їжу, багату на тваринні білки та вітаміни, цукор краще замінити медом, який володіє тонізуючим ефектом на сер­цево-судинну систему, особливо в поєднанні з волоськими горіхами.

Пацієнтам рекомендується вживати достатню кількість рідини (моло­ко, зелений чай, відвари шипшини, пепсі, фанта та інші газовані тоні­зуючі напої, і звичайно ж свіжий заварений чай і натуральний кофе, які дитині слід випивати вранці і рівномірно на протязі дня).

3. Психотерапія може бути будь-якої форми: індивідуаль­на, групова, сімейна. Її ціль — скорегувати взаємні відносини дитини до навколишнього соціального середовища.

При цьому важливо не тільки усунути негативні психоемоційні фак­тори, що не завжди можливо, скільки підвищити толерантність до них і виробити адекватну реакцію.

4. Збільшення фізичної активності при Аг сприяє підвищенню тонусу серцево-судинної системи, покращує мікроциркуляцію, нормалізує і активує обмінні пронеси.

Крім регулярної ранкової гімнастики рекомендовані заняття фізич­ною культурою в школі і деякі види спорту: спортивна ходьба, гральні види спорту (волейбол, баскетбол та ін.), їзда на велосипеді, катан­ня на лижах і ковзанах, оздоровче плавання (3 рази на тиждень по 1-1,5 години).

Протипоказані заняття гімнастикою, стрибками, важкою атлетикою, боксом, самбо, карате.

5. Гідро- і бальнеотерапія чинить на хворих з Аг сприятливі ефекти за рахунок підвищення судинного тонусу («гім­настика судин»), впливу перепадів температури, механічних (струмінь во­ди і душа, пухирці кисню і повітря та ін.), хімічних (мінеральні солі і гази) і радіоактивних подразників і навіть впливу на нюхові ана­лізатори (ароматичні добавки).

Душі: струминний, голчатий, циркулярний, Шарко, підводний душ, контрастний з поступовим зниженням температури води з 37 до 35°С з наступним інтенсивним розтиранням.

Вани: солоно-хвойні, кисневі, перлинні, з добавками з рослин­них настоїв березового і смородинового листа, білокопитника.

6. Бальнеотерапія в умовах курортів проводиться з використанням місцевих мінеральних вод: загальні вуглецеві, хлористо – водневі, сірководневі, нарзанові, радонові.

В поліклініках і місцевих санаторіях можна проводити бальнеотера­пію з застосуванням штучних мінеральних добавок. Курс лікування (прийняття ванни) складає 12-15 процедур через день, тривалістю по 10-12 хв., температура води 36-37°С. При цьому необхідно контролювати ЧСС і АТ до і після прийняття ванни, а після 4-5 процедури реєстру­вати ЕКГ.

7. Фізіотерапія при Аг на фоні ваготонії включає про­ведення електрофореза з 5% р-ном кальцію хлорида, 1% р-ном кофеїна, ефедрина або мезатона – по комірцевій методиці або по методиці іонних рефлексів за Щербаком.

Ефективний електрофорез 1% р-на новокаїна і 0,2% р-на йодида калія за очно-потиличною методикою і ендоназальний електрофорез 2% р-на новокаїна.Ці процедури можна чергувати через день.

Для стимуляції шару наднирників застосовують електрофорез з етимізолом або використовують електромагнітне опромінення в дециметро­вому діапазоні на ділянку наднирників. Процедури проводяться щоденно або через день, на курс 12-15, повторюючи курси через 2 місяці.

Показані курси аероіонотерапії і загальне УФО в постійно збіль­шуючих дозах – від 1/2 до 2 біодоз (15-20 сеансів на курс).

При виражених невротичних реакціях і підвищеній збудливості ре­комендується електросон з використанням струму з частотою до 100 Гц.

Електросон не рекомендується хворим з важкими порушеннями ритму серця.

8. Серед базисних засобів немедикаментозного лікування велике місце відводять різним видам рефлексотерапії:

  • голкорефлексотерапія;

  • електропунктура (за допомогою приладу ПЕП-1) активних точок;

  • метод пресації активних точок самими хворими або їх рідними;

  • точковий масаж за допомогою променів гелій-неонового лазера.

Ці методи лікування справляють знеболюючий, седативний, біостимулюючий, тонізуючий та інші ефекти.

Процедури виконують з проміжками в 1-2 дні, курсом по 10-12 сеан­сів. Курси можна повторювати через місяць, 3-4 рази на рік.

9. Лікувальний масаж (загальний і сегментарний) усуває синдром вегетативної дисфункції, покращує крово- і лімфообіг, зменшує венозний застій, збільшує доставку кисню тканинам.

При Аг масажуються паравертебральні ділянки нижніх грудних, попе­рекових і крижових хребців. Корисний масаж нижніх кінцівок і живота. Тривалість процедури 10-12 хв., курс лікування 12-15 сеансів, які про­водяться через день.