Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дитяча кардіологія (частина 2) Пеший.rtf
Скачиваний:
299
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
14.39 Mб
Скачать

Енцефалопатичний синдром

Криз починається у вигляді швидко зростаючого (пронизливого, розламуючого, розпираючого) головного болю частіше і більше в лоб­ній та потиличній ділянках.

Хворі скаржаться на запаморочення, «мигтіння мушок» або «пеле­ну» перед очима, «шум у вухах». Можливе погіршення зору. Вогнищева симптоматика, більш виражена при судомному синдромі, проявляється помірною м’язовою слабкістю в кистях рук, частіше у вигляді зміню­ючого геміпарезу, відчуття «повзання комах», охолодження, оніміння або, навпаки, пекучості шкіри обличчя і рук, зниження тактильної і больової чутливості в ділянці обличчя, язика і губ, короткочасного порушення артикуляції, двоїння в очах та ін.

Кардіопатичний синдром

Цей синдром при ГК відзначається рідше і може бути пов’язаний з гостро виникаючим перевантаженням опором лівих відділів серця, значною симпатичною стимуляцією, а також електролітними порушення­ми.

Частіше це аритмічний синдром (у вигляді передсердної і шлуночкової екстрасистолії, АВ-блокади 1 ступеню та ін.); ішемічний син­дром (стискаючі болі в ділянці серця з іррадіацією в лопатку, від­чуття стиснення в грудях та ін.); синдром гострої лівошлуночкової недостатності (задишка, тахікардія, застійні хрипи в легенях).

Нейровегетативна форма гк

Ця форма ГК обумовлена значними симпато-адреналовими і вегета­тивними порушеннями. Дитина блідніє, збуджена, часто перелякана, відзначається значний тремор і помірне підвищення температури тіла.

Пульс частий, напружений, реєструється значне підвищення САТ і дещо менше зростання ДАТ та середнього гемодинамічного тиску, відзначається головний біль, стискаючі загрудинні болі.

Вегетативні порушення проявляються пітливістю, болями в животі (частіше в гіпогастральній ділянці) без його напруження, нудотою і блюванням, позивами до сечовипускання.

В крові збільшується вміст катехоламінів на фоні підвищення чутливості Я-адренорецепторів. Зменшується активність депресорних систем.

Набрякова форма гк

Набрякова форма ГК характерна для гіпергідратаційної (об’ємзалежної) ЕГ. Вона може починатись з ознобу (без підвищення темпера­тури), відчуття пригніченості. Відзначаються одутлість блідого об­личчя, пастозність обличчя, м’язова слабкість. Підвищується як САТ, так і ДАТ, однак зростання діастолічного тиску більша. Зміни з бо­ку серця проявляються стискаючими болями, порушенням ритму. Відзна­чається зменшення діурезу, затримка іонів натрію і води, гіпокалійемія.

Дана форма «набрякових» ГК частіше зустрічається у осіб жіночої статі із групи «сольчутливих» хворих, а ГК можуть виникати після неадекватного вживання великої кількості солоної їжі і рідини.

У таких хворих швидше розвивається резистентність до периферич­них вазодилятаторів і симпатолітиків, а також можливо виникнення «рикошетних ГК» тобто після застосування діуретиків і зниження АТ через 12 годин виникає повторний, «відображений ГК», який пов’яза­ний з гострою активацією системи (ренін-ангіотензин-альдостеронової і симпато-адреналової системи) у відповідь на значне зниження АТ і гіповелемію, які викликані діуретиками.