Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Анатомія та фізіологія дитини з генет....doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
20.92 Mб
Скачать
      1. Колірний зір. Трикомпонентна теорія колірного зору

Її основи були викла­дені М. В. Ломоносовим (1756). За цією теорією, в сітківці ока містяться три види колбочок, в кожному з яких є особ­лива кольорореактивна речовина. Одним колбочкам власти­ва підвищена збудливість до насиченого червоного кольору; ін­шим—до насиченого зеленого; третім—фіолетового. В зорово­му нерві є три особливі групи нервових волокон, кожна з яких проводить аферентні імпульси від однієї із груп колбочок. При освітленні сітківки променями і одночасному відведенні потен­ціалів від окремих волокон зорового нерва найбільша елек­трична активність буде на ділянці оранжевого, зеленого і синьо-фіолетового. В звичайних умовах промені діють не на одну групу колбочок, а на 2 або 3 групи; при цьому хвилі різ­ної довжини збуджують їх різною мірою.

Порушення колірного зору. Інколи у людини частково або повністю порушується сприйняття кольору. Це колірна сліпо­та. При повній колірній сліпоті людина бачить всі предмети однаково забарвленими в сірий колір, ніяких інших кольорів вона не сприймає. Часткове порушення колірного зору дістало назву дальтонізму (від прізвища англійського хіміка Дальтона, в якого вперше було виявлено це порушення). Дальтоники звичайно не розрізняють червоний і зелений кольори (вони їм здаються сірими різних відтінків). Близько 4...5% всіх чолові­ків страждають на дальтонізм. У жінок він зустрічається рід­ше (до 0,5%).

Для виявлення дальтонізму користуються спеціальними ко­лірними таблицями.

5.4.4. Вікові особливості зорових рефлекторних реакцій

Перші ре­акції новонародженої дитини мають характер захисних і орієнтувальних рефлексів. Рефлекторне звуження зіниці на світло змінюється з віком. В перший місяць життя дитини воно становить 0,9 мм, в 6...12 місяців—1,2 мм, у віці від 2,5 до 6 років— 1,5 мм і тільки у старшому віці воно досягає величини дорослих— 1,9 мм.

Новонароджені не вміють фіксувати поглядом предмет. Фік­сація формується у віці від 5 днів до 3...5 місяців. На кінець пер­шого місяця життя вона стійка протягом 1...1,5 хв, до трьох мі­сяців—7...10 хв. У віці від 3 до 7 років здатність довільно фіксувати очі вдосконалюється. На другому місяці життя на основі розвитку фіксації у дитини з'являється зорове зосеред­ження.

Новонароджені повертають очі в бік світлового подразни­ка, при дії сильних світлових подразників заплющують очі, в 1,5...2 місяці при швидкому наближенні предмета до ока з'яв­ляється мигальний рефлекс.

Новонароджена дитина бачить, але в неї нема ще добре розвинутого чіткого ясного бачення.

В перші дні після народження рухи очей у дітей некоорди­новані: праве і ліве око можуть рухатися в протилежних на­прямках, при непорушності одного ока можна спостерігати рух другого. В цей же період рухи повік і очного яблука некоордино­вані (може бути одне повіко відкрите, а друге опущене). До дру­гого місяця рухи очей і повік стають координованими.

Новонароджена дитина плаче без сліз, хоч слізні залози у неї розвинуті. У зв'язку з недостатнім розвитком відповідних нервових центрів захисний слізний рефлекс проявляється не зразу після народження. Сльози у дітей під час плачу з'яв­ляються лише після 1,2...2 місяців.

Зорові умовні рефлекси виробляються з перших місяців життя дитини, проте чим менший вік дитини, тим потрібна більша кількість поєднань умовного зорового сигналу і без­умовного подразника.