Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Анатомія та фізіологія дитини з генет....doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
20.92 Mб
Скачать

12. 3. Механізм сечоутворення

Утворення сечі у нирках відбувається у дві фази. Перша фа­за — фільтраційна. На цьому етапі за рахунок різниці тиску в капілярах клубочка ниркового тільця і в капсулі ниркового тільця відбувається фільтрація речовин, що містяться в крові, в порожнину капсули ниркового тільця.

В порожнину капсули із плазми крові фільтрується вода, неорганічні солі, сечовина, сечова кислота, глюкоза, амінокис­лоти. Білки не проходять у порожнину капсули і залишаються в крові.

Рідина, яка профільтрувалася у просвіт капсули, має назву первинної сечі. За складом вона відповідає плазмі крові без білків (табл. 1).

Таблиця1. Склад плазми крові, первинної і вторинної сечі, %

Речовина

Плазма крові

Первинна сеча

Вторинна сеча

Вода

90...92

Близько 99

99...98

Білки, жири, глікоген

7...9

Нема

Нема

Глюкоза

0,1

0,1

»

Натрій (у вигляді іонів)

0,3

0,3

0,4

Хлор (у вигляді іонів)

0,37

0,37

0,7

Калій (у вигляді іонів)

0,02

0,02

0,15

Сульфат (у вигляді іонів)

0,003

0,002

0,18

Магній (у вигляді іонів)

0.00%

0,0025

0,006

Сечовина

0,03

0,03

2,0

Сечова кислота

0,004

0,004

0.05

За добу у дорослої людини утворюється близько 150...170 л первинної сечі.

В другу фазу утворення сечі відбувається всмоктування води і деяких складових частин первинної сечі назад у кров. Первин­на сеча віддає крові воду, багато солей, глюкозу, амінокислоти та інші речовини. Сечовина, сечова кислота назад не всмокту­ються.

Крім зворотного всмоктування, або реабсорбції, в канальцях нирки відбувається й активний процес секреції. Завдяки секре­торній функції канальців із організму виділяються речовини, які з якихось причин не можуть профільтруватися із клубочка капілярів в порожнину капсули ниркового тільця (фарби, лі­карські речовини).

В результаті зворотного всмоктування й активної еекреції в сечових канальцях утворюється у дорослої людини близько 1,6 л вторинної (кінцевої) сечі на добу.

Сеча здорової людини – прозора рідина світло-жовтого кольору. Забарвлення сечі залежить від вмісту пігментів – уробіліну та урохрому. Склад сечі дітей відрізняється від складу сечі дорослих і відбиває особливості їх обміну речовин.

З віком змінюються кількість і склад сечі. Сечі у дітей виді­ляється порівняно більше, ніж у дорослих, а сечовипускання відбувається частіше внаслідок інтенсивного водного обміну і відносно більшої кількості води і вуглеводів у раціоні харчу­вання дитини.

Тільки в перші З...4 дні кількість сечі, яка виділяється, у ді­тей невелика. У місячної дитини сечі виділяється за добу 350...380 мл, на кінець першого року життя — 750 мл, в 4...5 ро­ків—близько 1 л, в 10 років— 1,5 л, а в період статевого доз­рівання — до 2 л.

У новонароджених реакція сечі різкокисла, з віком стає слаб-кокисла, і змінюватися реакція сечі може залежно від ха­рактеру їжі, яку одержує дитина. При харчуванні переваж­но м'ясною їжею в організмі утворюється багато кислих продуктів обміну, відповідно і сеча стає кислішою. При вжи­ванні рослинної їжі реакція сечі може змінюватися в лужний бік.

У новонароджених дітей підвищена проникність ниркового епітелію, тому в сечі майже завжди виявляється білок. Пізніше у здорових дітей і дорослих білка в сечі не повинно бути.

У дітей З...4 місяців життя сечовини в сечі відносно менше, ніж у дорослих. Кількість сечовини поступово наростає і збіль­шується вдвоє у дітей двох років. З віком збільшується кіль­кість сечовини в сечі дітей і знижується кількість сечової кис­лоти.

Іони натрію і хлориди у дітей легко всмоктуються із сечови­ни канальців у кров, ось чому хлоридів у сечі немовлят приблиз­но в 10 разів менше, ніж у дорослих. Кількість хлоридів у сечі дітей з віком збільшується. Діти схильні до затримання натрію в організмі. З віком кількість натрію у сечі збільшується. У ді­тей від 6 до 14 років кількість натрію в добовій сечі колива­ється від 2 до 5 г, у дорослих в сечі міститься З...5,2 г на­трію.

У січі дітей молодшого шкільного віку значно більше креатину, ніж креатиніну. В сечі дітей 11-12-річних дітей менше креатину, ніж креатиніну. В 14-15 років, після статевого дозрівання, вміст креатину в сечі незначний, а в деяких дітей його немає. В 17-18—річному віці виділення креатину припиняється, а вміст креатиніну в сечі в 1,5 раза більший, ніж у 7-8-річних дітей.

При деяких хворобах склад сечі нерідко змінюється: в ній з’являється білок, цукор, ацетон, жовчні кислоти і кров’яні тільця.