Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник Анатомія та фізіологія дитини з генет....doc
Скачиваний:
142
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
20.92 Mб
Скачать

8.6. Групи крові. Переливання крові

При значних втратах крові, а також при деяких захворю­ваннях застосовують переливання крові.

Переливання крові поставлено на наукову основу порівняно недавно, коли було встановлено наявність у людей чотирьох різних груп крові. До того часу неодноразові спроби перелити кров від тварини людині або від людини людині звичайно закінчувались невдачею, і хворий найчастіше помирав. Це ставалось тому, що еритроцити влитої крові склеювались у грудочки і закупорювали кровоносні судини.

Явище склеювання, або аглютинації, еритроцитів пояснюється тим, що в плазмі міститься особлива аглютинуюча (склеююча) речовина — аг­лютинін, а в еритроцитах — аглютиноген (речовина, що склеюється). Аглю­тинінів у плазмі є два. їх позначають першими буквами грецького алфавіту: α (альфа) і β (бета). Аглютиногенів в еритроцитах також два. Вони позна­чаються буквами латинського алфавіту — А і В. Аглютинація відбувається в тому разі, якщо аглютиноген А зустрінеться з аглютиніном α або аглюти­ноген В — з аглютиніном β. В інших комбінаціях аглютинації не буває.

Групи крові. Залежно від наявності в крові тих або інших аглютині­нів і аглютиногенів розрізняють чотири групи крові. В плазмі І групи є обидва аглютиніни α і β, але в її еритроцитах немає аглютиногенів. Еритро­цити IV групи, навпаки, містять у собі обидва аглютиногени, але в її плазмі немає аглютинінів. Кров II групи містить аглютиноген А і аглютинін β, а кров III групи — аглютиноген В і аглютинін α.

Групу крові можна визначити, маючи сироватку II і III груп. Для цього на скло капають по краплі сироватки II і III груп і в кожну з них вносять по краплі свіжої крові, групу якої хотять визначити. Внесену кров змішують скляною паличкою з сироваткою і потому, чи настає аглютинація визначають групу крові. Якщо аглютинація не настає в сироватці ні II, ні III групи, то це кров І групи. Якщо аглютинація настане в сироватці II групи і не буде в сироватці III групи, то це кров III групи; якщо ж, навпаки,— в сироватці II групи аглютинації не буде, а в сироватці III гру­пи буде — це кров II групи. Коли ж аглютинація відбудеться в обох крап­лях крові, то кров належить до IV групи. Це видно з таблиці 8.

Таблиця . Групи крові за Янським (наявність аглютинації при змішуванні сироваток і еритроцитів вказаних у таблиці груп позначено

знаком +, а її відсутність знаком —)

Сироватка і її аглютиніни

Еритроцити і їх аглютиногени

I група (О)

I група (А)

I група (В)

I група (АВ)

I група (αβ)

_

+

+

+

ІI група (α)

_

_

+

+

ІІI група (β)

_

+

_

+

VI група (–)

_

_

_

_


Мал. 20.

Мал. 21. Схема переливання

крові

Переливання крові. При перели­ванні крові особливо важливо, щоб не було аглютинації еритроцитів донора (особи, яка дає кров), бо при цьому від­носно невеликий обсяг їх зустрічається з масою плазми, яка містить у собі аглютиніни. Еритроцитам реципієнта (особи, що одержує кров) не загрожує небезпека аглютинації, бо плазма крові донора розводиться в десятки разів кров'ю реципієнта і тим самим зне­шкоджується.

Щоб переливання крові було без­печним і корисним, слід пам'ятати:

переливати кров найкраще від лю­дини однойменної групи;

кров І групи можна переливати людям будь-якої групи;

кров II і III груп можна переливати людям однойменної групи, а також людям IV групи;

кров IV групи можна переливати тільки людям цієї самої групи (мал.). За один раз звичайно переливають 100-500 мл крові.