Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Упр-ие проектами.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

10.2. Контроль за ходом виконання робіт. Оперативний контроль

Той або інший проект являє собою складну систему, яка характеризується багатьма показниками. Однак контролюються не всі показники, а тільки визначальна їхня сукупність, яка впливає на кінцеві результати, обсяги, терміни, вартість, якість.

Контроль якості при керуванні проектами був розглянутий попередньою темою. Перевірки виконання або невиконання яких-небудь контрольних етапів по іншим двох можуть здійснюватися такими способами:

  • після повного завершення окремих робіт або груп;

  • при частковій реалізації тих або інших видів робіт у процентному відношенні.

10.2.1. Контроль за ходом виконання робіт

Контроль за ходом виконання робіт здійснюється на підставі календарних графіків, що вказують початок і закінчення робіт.

Перевірка здійснюється не тільки по термінах, коли почата або закінчена робота, але й у кількісних одиницях, а також як протікає виконання сукупності робіт із проекту. У цьому випадку загальний обсяг виконаних робіт із проекту визначається в процентному відношенні. У тім та іншому випадку контроль зводиться до порівняння виконаних робіт з календарними графіками. Виконаний обсяг робіт підтверджується щомісячним довідками, складеними по формах №2 і №3, що містять: найменування робіт, одиницю виміру, кількість, вартість одиниці виміру і загальну вартість з визначенням загальної вартості виконаних усіх робіт за місяць з урахуванням планових нагромаджень, накладних витрат, інших витрат. На підставі форм №2 і №3 з урахуванням інфляційних процесів складається вартість виконаних робіт за місяць за договірною ціною.

Часткове виконання якого-небудь конструктива або виду робіт, може бути визначене за допомогою фізичних величин, а також у відсотках. Звичайно контроль здійснюється тижнево-добовим плануванням. Наприклад, обсяги виконаних робіт по якомусь конструктиву цегельної кладки, штукатурки, сантехнічним роботам і т.д. (таблиця 10.1).

Таблиця 10.1

Порівняння планових і фактично виконаних робіт.

Дати

Результати наростаючим підсумком

Фізичні величини

%

план

фактично

план

фактично

7 березня

200

210

25

26

14 березня

400

390

50

48,8

21 березня

600

550

75

68,8

28 березня

800

750

100

93,8

30 березня

800

100

Приведені результати виконаних робіт говорять про відставання і зрив графіка, вимагають аналізу і рішення. Також по накопичувальним відомостям ведеться помісячний контроль з наростаючим підсумком виконаних обсягів робіт, який порівнюється з передбаченим за графіком і з загальним по кошторисі (таблиця 10.2).

Таблиця 10.2

Накопичувальна відомість виконаних обсягів робіт з вузла, об'єктові.

Найменування конструкцій

Од.

вим.

Обсяг робіт по кошторису

МІсяці

січень

лютий

березень

вересень

обсяг

%

обсяг

%

обсяг

%

обсяг

%

1. Монолітні залізобетонні фундаменти.

м³

250

250

200

100

80

__

50

___

100

2. Монтаж збірного залізобетонного каркаса

м³

150

150

130

100

86,7

__

20

___

100

3. Цегельна кладка

м³

300

100

120

100

120

200

180

100

100

4. …

5. Монтаж устаткування

т.грн

20

20

18

100

90

Для контролю ходу реалізації проекту необхідно мати: план використання робочої сили, так називаний графік забезпечення робітниками, що складається по професіям і виконавцям і по якому ведеться щоденний облік наявності робітників на будмайданчику.

Такий аналіз обсягів робіт забезпечення робітниками дозволяє простежити також ріст продуктивності праці, проконтролювати витрата ресурсів і потребу в них і подає інформацію менеджерові проекту. Маніпулюючи ресурсами і максимально сполучаючи технологію робіт він може приймати необхідні рішення по коректуванню ходу робіт.

Контроль виконання термінів виконуваних робіт наочно приведений таблицями 5.1, 5.2, а також виконанням графіка потреби в робітниках.

Контроль календарного графіка повинен здійснюватися по слідуючим напрямкам:

  • зіставлення плану і факту;

  • визначення критичного шляху і можливих відхилень, оцінка їхнього впливу на графік;

  • коректування графіка;

  • прогноз ключових крапок;

  • постійний аналіз ходу виконаних робіт.

Контролеві підлягають графіки провадження робіт, постачання матеріальних ресурсів, устаткування, забезпечення робітниками й інші заходи зв'язані з виконанням робіт. Для ефективності контролю повинна бути створена система звіту про хід робіт, система заходів попереджуючого характеру оцінки продуктивності праці і механізм прийняття рішень для своєчасного внесення необхідних корективів у реалізований проект.