Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Упр-ие проектами.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

13.5. Проектні рішення по захисту навколишнього середовища

Розроблювальна проектна документація повинна містити рішення по захисту навколишнього середовища від забрудненні повітря, водних ресурсів, землі, а також охороні рослинного і тваринного світу, викликаних функціонуванням проектованих підприємств.

Найбільш ефективними рішеннями при проектуванні об'єктів є впровадження безвідхідних технологічних процесів. Разом з тим, у багатьох виробництвах при використовуваному устаткуванні неможливо ліквідувати або знизити проти діючих норм зміст забруднень навколишнього середовища. Тому для їхнього зменшення і ліквідації розробляються міри, проектуються в складі проекту різні спорудження й очисні установки.

При розробці проектних рішень по запобіганню забруднень атмосферного середовища враховують:

  • джерела викидів і їхній перелік;

  • характеристики можливих аварійних викидів;

  • дані про виробничі шуми і вібрації застосовуваного устаткування і т.д.

Для очищення повітря від пилоподібних часток застосовуються циклони, пилоосадочні камери, різні фільтри і т.д., а також проектуються спеціальні спорудження, у тому числі: запалі газоулавлювальні установки, газоочистки, газовідводові спорудження і т.д.

При охороні водоймів від забруднення стічними водами при проектуванні необхідно враховувати:

  • дані про кількості стічних вод і їхньої характеристики;

  • баланс водоспоживання і водовідводу;

  • заходу для попередження аварійних викидів;

  • заходу для попередження забруднення рибо-господарчих водойм і природного збереження водойм.

Для відводу стічних вод проектуються різні очисні спорудження, а для скорочення споживання води – водооборотні цикли й інші спорудження.

Раціональному використанню землі сприяє створення промислових вузлів з єдиною паливно-енергетичною системою загальними мережами, транспортними і допоміжними господарствами, що дозволяє значно зменшити розміри виробничих майданчиков, знизити обсяг виробничих викидів, передбачити загальні санітарно-захисні зони й озеленити виробничі території. Охорона землі складається й у знятті і збереженні родючого шару ґрунту, його транспортуванню і місцю укладання або тимчасового збереження, нанесення ґрунту на малопридатні угіддя, рекультивації, пристрої дренажу, плануванню ділянки і т.д.

При розробці проектних рішень по охороні землі, рослин і тварин враховуються:

  • дані про обсяги твердих відходів виробництва і перелік мір для їхньої переробки й утилізації для одержання корисної продукції;

  • транспортування цих відходів за межі об'єкта на переробку і т.д.

13.6. Автоматизація проектних робіт

Однієї з актуальних проблем удосконалювання проектних робіт є їхня автоматизація з використанням ЕОМ. Задача автоматизації полягає в підвищенні якості й оперативності виконання проектних робіт, зниження їхньої трудомісткості і підвищення продуктивності праці.

За даними закордонних фахівців використання ЕОМ ефективне при розробки проектів, вартість яких перевищує 500 тис. доларів. Багато закордонних проектних організацій, впроваджуючи ЕОМ, йдуть по шляху створення систем автоматичного проектування робіт (САПР). Система САПР охоплює весь процес реалізації проекту.

По оцінках фахівців США, упровадження САПР дозволяє прискорити процес проектування в 2-2,5 рази, підвищити продуктивність праці в два рази і вимагає менше витрат, чим традиційна система проектування без ЕОМ. Фірми, що використовують САПР, можуть виконати той самий проект у середньому на 96% дешевше, ніж фірми, що її не застосовують.

Застосування САПР у колишньому Радянському Союзі й в Україні набагато відстало від закордонного як по показнику росту продуктивності праці проектувальників, так і по їхній кількості. За останні роки в Україні зроблений помітний крок у застосуванні САПР при проектуванні з використанням ЕОМ. Сьогодні проектними організаціями виробляється вибір основних конструктивно-технологічних, архітектурно-планувальних і економічних рішень, виробляється варіантне їхнє пророблення і т.д.

Однак, досягнутий рівень розвитку в Україні обчислювальної техніки не дозволяє здійснювати широке впровадження систем у практику проектування. Гальмом такого впровадження є і відсутність фінансових можливостей проектних організацій.

На Україні створена база нормативних документів, зокрема: «Норми тривалості будівництва об'єктів», «Норми проектування», «Норми витрати матеріалів» і т.д., що представлені стандартами СНИП, ДБН та інше.

Системи, що базуються на ЕОМ, одержують в Україні усе більш широке поширення. Їхнє впровадження в практику діяльності привело до необхідності корінного перегляду технології проектної справи і керування, а також організаційної структури керування відповідних проектних організацій.