Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Упр-ие проектами.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

14.1.1. Визначення потреби і планування постачань

Потреба в основних матеріальних ресурсах і устаткуванні визначається на стадії проектування шляхом розробки проектними організаціями замовлених спеціалізацій на устаткування, матеріали, конструкції і вироби, а також по кожнім матеріалам на підставі відомостей обсягів будівельних і монтажних робіт існуючих норм витрати матеріалів на одиницю об'єму виконуваної роботи згідно ДБН Д.2.

Планування постачань і завезення матеріальних ресурсів повинне бути ув'язане з календарними термінами виконуваних обсягів робіт із графіка і нормативами виробничих запасів матеріалів.

Потреба в будівельних матеріалах, що підлягають завезенню на будівництво в планованому періоді визначається по формулі:

ПМ = Р-ЗН + ЗНК, де: (1.4.1.)

ПМ ─ потреба в матеріалах, що підлягає завезенню в планованому розрахунковому періоді;

Р ─ планова витрата матеріалу в планованому розрахунковому періоді;

ЗН ─ залишок матеріалу на початок планованого розрахункового періоду;

ЗНК ─ норматив запасу матеріалів у натуральних показниках на кінець планованого періоду.

Для доставки матеріальних ресурсів і устаткування на будмайданчик необхідні будівельні машини, засоби транспорту, засоби малої механізації і розвите складське господарство, що супроводжується вантажно-розвантажувальними роботами. Усе це вимагає належної ефективної організації і керування матеріально-технічним забезпеченням.

З цією метою, для керування й організації процесом матеріально-технічного забезпечення створюються визначені структури. Такими структурами, у свій час, в Україні були відділи (служби) матеріально-технічного постачання замовника, будівельних і монтажних організацій. В останні роки в Україні були створені Управління виробничо-технічної комплектації (УВТК), що не утратили своєї значимості і в даний час.

Структура (УВТК) припускає в основному централізовану доставку матеріалів і виробів на будмайданчик відповідно до затверджених графіків провадження робіт і є завершальною стадією матеріального забезпечення будівництва.

У процесі організації матеріально-технічного забезпечення беруть участь: постачальники, посередники, контролери, працівники транспорту, механізмів і складів, а також управлінський апарат по комплектації і постачанню.

14.1.2. Вибір постачальників

Вибір підходящих постачальників виробляється виходячи з оцінки їхніх можливостей. Такими можливостями є:

  • управлінські, технічні і виробничі можливості;

  • наявність прямих довгострокових зв'язків;

  • фінансове становище;

  • якість продукції (оцінка зразків, результати іспитів аналогічної продукції і т.д.);

  • документальні відкликання інших замовників (потреб) та інше.

З обліком цих анкетних вимог складається список претендентів постачальників, з якими може полягати контракт на постачання устаткування і матеріальних ресурсів. Список складається для кожного способу закупівель, що схвалюється замовником і проектними службами і може бути потенційним списком для проведення торгів.

Особливу увагу при виборі постачальника варто приділяти витратам на перевезення матеріалів.

При виборі постачальників варто мати на увазі, крім першого і друге джерело постачання.