Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций Упр-ие проектами.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.13 Mб
Скачать

Розглянемо окремі положення закону.

У першому розділі дається визначення термінів інвестицій, інвестиційної й інноваційної діяльності, а також визначення об'єктів.

Цей розділ передбачає також регулювання відносин між учасниками інвестиційної діяльності, обумовлене законодавством.

Другий розділ визначає права й обов'язки суб'єктів інвестиційної діяльності і їхніх взаємини.

Взаємини між суб'єктами інвестиційної діяльності здійснюються договором, що є винятково їхньою компетенцією, визначаючи права й обов'язки. Втручання державних органів і посадових осіб у реалізацію договору понад свою компетенцію не допускається.

Третій розділ визначає державне регулювання інвестицій, що здійснюються з метою реалізації економічної, науково технічної і соціальної політики держави.

Таке регулювання визначається показниками соціально економічного розвитку України, республіканськими, регіональними і галузевими програмами народного господарства, місцевими бюджетами, що передбачаються обсягами державного фінансування інвестиційної діяльності.

Формами регулювання є:

  • системи податків з диференціацією суб'єктів і об'єктів оподатковування;

  • проведення кредитної й амортизаційної політики;

  • надання фінансової допомоги у виді дотацій, кредитів;

  • державні норми і стандарти;

  • приватизація власності;

  • політика ціноутворення;

  • визначення умов користування землею, водою й іншими ресурсами;

  • проведення експертизи інвестиційних проектів.

Четвертий розділ визначає гарантійні права, відповідальність суб'єктів інвестиційної діяльності, захист інвестицій, а також припинення інвестиційної діяльності.

3.1.2. Положення про інвестиційні фонди й інвестиційні компанії

Дійсне положення затверджене Указом Президента України і включає 3 розділи.

  1. Інвестиційний фонд.

  2. Інвестиційна компанія.

  3. Діяльність інвестиційного фонду і взаємного фонду інвестиційної компанії по здійсненню спільного фінансування.

Інвестиційний фонд – це юридична особа, заснована у формі закритого акціонерного товариства, яка може бути відкритою і закритою.

Відкриті створюються на невизначений термін і здійснюють викуп своїх інвестиційних сертифікатів у терміни встановлені декларацією цього фонду.

Закриті створюються на невизначений термін і здійснюють розрахунки по інвестиційних сертифікатах після закінчення термінів діяльності цього фонду.

Засновниками є юридичні і фізичні особи. Не можуть бути засновниками юридичні особи частка держмайна в статутному фонді яких більш 25%.

Інвестиційний фонд не має права:

  • випускати облігації і векселя;

  • здобувати цінні папери повних і командитних товариств;

  • купувати інвестиційні сертифікати іншого інвестиційного фонду або інвестиційної компанії;

  • брати банківські кредити, крім випадків використання цього кредиту з метою викупу відкритим фондом своїх інвестиційних сертифікатів і т.д.

Інвестиційною компанією - є торговець цінними паперами, що, може залучати засоби для здійснення спільного інвестування шляхом емісії цінних паперів і їхнього розміщення.

Створюється у формі акціонерного товариства або товариства з обмеженою відповідальністю. Компанія для здійснення діяльності по спільному інвестуванню повинна заснувати взаємний фонд, провести реєстрацію випуску інвестиційних сертифікатів, опублікувати інвестиційну декларацію й інформацію про випуск її інвестиційних сертифікатів.

Компанія може засновувати відкриті і закриті взаємні фонди.

Діяльність інвестиційних фондів і компаній у спільному інвестуванні полягає в установі взаємних фондів по випуску інвестиційних сертифікатів для їхнього розміщення серед учасників.