Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ASO_verstka_poslednyaya.doc
Скачиваний:
671
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
19.47 Mб
Скачать

15.8. Обладнання для клеймування автомобільних шин

Неодмінним знаком кожної шини є її заводський номер, що дозволяє вести облік шин на ПАТ, хоча в процесі експлуатації номер може стиратися. На відновлених шинах він може взагалі бути відсутнім. Тому на ПАТ шини клеймують, тобто на них випалюють так звані гаражні номери. Для цього застосовують спеціальні прилади: знижувальний (до 6 В) трансформатор, тримач і змінні колодки із цифрами розміром 3420 мм, виготовленими з ніхромового дроту. При вмиканні живлення цифра прогрівається і притискується до плечової зони щоковини. Випалювання цифр поблизу центру щоковин радіальних шин не припускається, бо це може привести до пошкодження. Глибина випалених номерів не повинна перевищувати 1 мм. Існують прилади для клеймування шин, а саме – моделі 6224, Ш-309 та ін.

Контрольні запитання

    1. Яким повинно бути обладнання типової шиноремонтної дільниці підприємства автомобільного транспорту.

    2. Яке обладнання входить до дільниці ремонту камер підприємства автомобільного транспорту?

    3. Яку будову має механізований пост для демонтажу і монтажу шин автомобілів?

    4. Які засоби механізації застосовують при технічному обслуговуванню шин автомобілів?

    5. Яку будову мають напівавтомати для монтажу шин вантажних автомобілів з електрогідравлічним приводом?

    6. Який спеціальний інструмент використовується при ремонті шин?

    7. Яку будову мають напівавтомати для монтажу шин вантажних автомобілів з електрогідравлічним приводом?

    8. Яке обладнання використовується для ремонту наскрізних місцевих ушкоджень протекторної й бічної частини автомобільних шин?

Розділ 16

АВТОСЕРВІСНЕ РОЗБІРНО-СКЛАДАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ

16.1. Типи розбірно-складального обладнання

Розбірно-складальні та слюсарно-монтажні роботи є основним видом робіт при виконанні поточного ремонту автомобілів на автотранспортних підприємствах. Використовуване з цією метою обладнання за характером свого використання розподіляється на групи:

1) слюсарно-монтажний інструмент, який за характером використання є універсальним, тобто застосування його не залежить від місця розташування автомобіля в ремонтній зоні;

2) обладнання та пристосування для виконання постових ремонтних робіт;

3) обладнання та пристосування для виконання дільничних ремонтних робіт.

Групу слюсарно-монтажного інструмента та розподіляють на три види за ступенем конструктивної складності. Перший вид – найбільш прості за конструкцією (ключі, викрутки, пробійники й т.п.); другий вид – складні пристосування з гідравлічними й механічними (редукторними) підсилювачами ручної дії; третій вид - механізований ручний інструмент зі зовнішнім джерелом енергії.

До групи обладнання для постійних ремонтних робіт відносять обладнання для виконання постових розбірно-складальних і кріпильних робіт (зокрема, пересувні гаражні гайковерти), постачених стороннім джерелом енергії. Найчастіше застосовують електро- або пневмопривод, а саме - гайковерти: І-318, І-330, І-319, І-322, технічна характеристика яких наведена в табл. 16.1.

Широкого застосування в ПАТ набули пересувні гайковерти підлогового типу інерційно-ударної дії, які призначені для відкручування й закручування гайок коліс вантажних автомобілів або автобусів.

Таблиця 16.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]